Sandra ole

Σύνολο σημείων 227

Uploaded 17 Μαρτίου 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
671 m
285 m
0
0,7
1,3
2,62 km

942 εμφανίσεις, 37 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Mas de Barberans, Catalunya (España)

AVENC DEL MORT o CP-3 o Avenc de la Solana: interessant avenc en dolomies de 74 m. de fondària i 665 metres de recorregut al sector de Cova Pintada (Roquetes, els Ports, Baix Ebre).

ACCÉS: A la carretera TV-3421 de Mas de Barberans direcció a Roquetes, entre el Km. 18 i 19, trobem un trencall a ma esquerra amb l'indicador "Barranc de Lloret": és una pista asfaltada, amb oliveres a banda i banda. Recorrem uns 5 km fins una desviació a l'esquerra on podem aparcar abans d'una cadena, al costat del Barranc de Lloret. Rètols de "Perill bous braus, Reses bravas o Danger Wild bulls" (4 rètols pel camí).

APROXIMACIÓ: Una hora i mitja amb el material espeleo (1h40' visitant la Balma de la Cova Pintada).

RECORREGUT: Comencem caminant paral.lels al Barranc de Lloret, fins passar per un pont de fusta (força malmès, també es pot passar pel llit del riu si no porta aigua).

Ara anirem paral.lels al Barranc de la Cova Pintada per un caminet planer, on hi trobem excursionistes que van fins a la gran balma. Passem per la Font de la Costa dels Dolors (abeurador vaques). Hi ha dos trencalls per accedir al caminet superior: un està abans de la cova que trobem al marge del camí; i l'altre trencall una mica més enllà de la cova. Anar fins a la gran balma és opcional.

El segon trencall no està tan emboscat de plantes. Aquí iniciem pròpiament el desnivell de pujada, amb trams de grimpada on ens ajudarem de les mans (pantalons llargs per les esgarrinxades). Fites de pedra.

Obviem la desviació al CP 1 i continuem per un corriol a l'esquerra. Arribats al punt més alt, a prop d'una agulla, ara ens tocarà baixar fins a creuar la conca del Barranc de la Cova Pintada i enfilar per l'altra banda: una tartera a la dreta orogràfica del barranc, i ja assolir la boca del CP-3. Des de la boca de l'avenc veiem els cotxes, a la llunyania.

Descens a l'AVENC DEL MORT o CP3: Accedim a la “Sala Gran” (la sala subterrània més gran dels Ports). Malgrat disposar de la topografia - inèdita fins el 2013 -, ens costa trobar els passos entre els immensos blocs per seguir progressant. Vista la magnífica Sala Alien, pugem per una crosta estalagmítica i, passant algun pas estret, arribem a la guarnida Sala del Curs i a la capçalera de la Sala del Llac. Hem passat molta calor.

Cordes: 1x20 i 1x60m. La boca d'entrada està equipada amb 4 químics. Després, a la "Via de les Sales" (dreta), hi ha parabols fins a la SALA GRAN (passamà lateral amb canvi de paret i P35). A la immensa sala gran, la continuació està a prop d'una estalagmita marcada amb un "5": passes per un forat i surts a la SALA ALIEN (realment sembla un altre planeta). I ara cal buscar la continuació entre blocs, o bé grimpant o bé per un pas inferior cap a la falsa cova o bé per dins una diaclasa. Al fons hi ha una gran colada mullada arrodonida, per on pugem. Més endavant hi ha una estretor a la dreta, que accedeix a la SALA DEL CURS; i recte, una gatera tubular d'uns 3 metres, que desemboca en la part superior de la SALA DEL LLAC.

Temps total, de cotxe a cotxe: 8 hores. 5 persones.
Track només d'anada.

NOTA: Es requereix Sol.lcitud d'activitats espeleològiques al Parc Natural dels Ports per autorització.

*****
DESCRIPCIÓ: "Un pou d'entrada de 9 metres de profunditat ens dóna accés a dues vies: La Via del Mort i la Via de les Sales. A la primera, un pou de 35 metres, dividit en un parell de trams, ens deixa en una sala molt concrecionada i plena de sediments. En un racó, a l'inici de la sala, es troba un pou de 20 metres (Pou Cul-de-sac) on s'assoleix el punt de màxima fondària de l'avenc (- 74 m.). El nom d'aquesta via i de la sala es deu a que en la primera exploració es va trobar un esquelet humà.
A la Via de les Sales s'accedeix per una rampa i un pou aeri de 35 metres que ens deixa a la primera sala (Sala Gran), hom diu que aquesta és la sala subterrània més gran del massís del Port. Des d'aquesta podem remuntar per anar a la Sala Alien i a la Sala del Llac o, per un lateral, a la Sala del Curs, on el punt més alt es troba a tan sols 7 metres de desnivell respecte a la cota de la boca d'accés a la cavitat. Quan vam fer la primera versió d'aquesta fitxa no teníem dades respecte al recorregut total de la cavitat i vam calcular que podia estar aproximadament pels voltants dels 400 metres. Poc després sortia el llibre Els Ports. Barrancs, coves i avencs (Victor Ferrer, 2013) on ja apareix el recorregut total de 665 m., confirmat per la poligonal que ens han fet arribar els amics de Tortosa.

HISTÒRIA: Aquesta va ser la cavitat citada pel pastor Cesáreo l'any 1985 a membres de l'Espeleo Club Tortosa, però que van necessitar quatre intents successius per localitzar-la i en aquest temps van localitzar primer el CP.1 i el CP.2. Malgrat el seu interès no es va donada per acabada l'exploració fins l'any 2010, quan es van
finalitzar d'explorar algunes incògnites i es va fer la topografia, que ha restat inèdita fins a la primavera del 2013 i que ara acompanyem per completar la fitxa (juny 2013) i facilitada pels companys de Tortosa. Nota complementària: En Lluís Ibáñez, al seu blog: pelport.blogspot.com.es (post del dia 1 de maig del 2010), relata l'itinerari d'una excursió tot aprofitant la història de dos sicaris que van anar a trobar un pastor conegut com 'el murciano' i un cop reconegut li van inferir una ganivetada al ventre.
Tenint dubtes si l'havien mort en primera instància, hi van tornar i encara el trobaren moribund. Per assegurar-se, el portaren fins a l'avenc de la Solana i el van estimbar pel pou. Tot plegat sembla que va ser una venjança d'un pare amb una filla deshonrada pel pastor. No s'especifica de quin temps és aquesta història. Quan els companys de l'Espeleo Club Tortosa van fer la primera exploració de l'avenc, van trobar un esquelet humà que va ser retirat i enterrat al cementiri de Roquetes. A la cavitat, a més de CP-3, també la coneixen com Avenc del Mort. Però al mapa de l'ICC apareix com Avenc de la Solana, coincidint amb la història de l'assassinat."
(Extret de: ESPELEOINDEX.COM).

1 comment

 • josep subirana 13 Οκτ 2018

  I have followed this trail  επαληθεύτηκε  View more

  Molt be

You can or this trail