montagut

Ώρα  μια ώρα 13 λεπτά

Σύνολο σημείων 574

Uploaded 7 Φεβρουαρίου 2021

Recorded Φεβρουαρίου 2021

-
-
45 m
2 m
0
5,0
10,0
19,93 χλμ

17 εμφανίσεις, 0 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Gualta, Catalunya (España)

A cavall entre FONTANILLES i GUALTA, petites passejades en diversos dies per a conèixer i redescobrir una mica més el nostre entorn de la mà dels catxes.

Per arribar al poble de Gualta pel costat de tramuntana cal passar encara avui pel vell pont sobre el Daró. Encara conserva en perfecte estat les seves cinc arcades.
Seguidament l'església parroquial de Santa Maria, ja es esmentada l’any 1048 com a Sancte Marie de Aqualta, està situada en el sector més enlairat del poble, al bell mig del nucli primitiu i una mica més endavant el Molí de Gualta, un antic edifici medieval format per diferents cossos, el més antic es pot relacionar amb l’antic castell, que es va transformar de molí fariner i arrosser, a central elèctrica. Ja sortint, al final del carrer Major en direcció a Fontanilles, hi havia hagut una creu antiga que es va perdre l'any 1936. Només en va restar el pedestal, damunt del qual va ser construïda una creu nova.

La part del Montariol està molt embardissada.
L'últim tram del Daró, canalitzat des del rec del Molí fins a la mar, permet, amb la xarxa de sèquies adjacent, el regatge de les terres de la dreta del baix Ter, que ha generat una extensa plana. El cabal d’aigua procedeix, pràcticament del tot, del Ter, ja que el Daró és de règim torrencial i, abans de ser canalitzat, a partir de Gualta es perdia entre aiguamolls i estanyols, sense una desembocadura definida, la qual cosa afavoria l’existència d’una extensa zona de maresmes, de conreu difícil o impossible, que ha estat molt reduïda modernament.


El poble de Fontanilles està ubicat al cim de dos turonets. A l’extrem nord hi ha l’església, i al cim de la banda de migdia hi ha les ruïnes de l’antic castell medieval. Entre ambdós turons s’escampen desordenadament diferents masies i casalots que acaben de donar forma al poble.

L’església de Fontanilles està dedicada a sant Martí i és d’estructura romànica, malgrat que s’hi afegiren altres dependències al llarg dels segles que amaguen la forma inicial de l’edifici. Les restes del castell medieval són anomenades popularment “el Castellot”, i a la seva part superior encara es pot veure el basament d’una torre circular.
Τόπος στάσης

Pedres dretes

Τόπος στάσης

Fita termenal Gualta-Fontanilles

Μνημείο

Molí de vent i d'aigua

Molí de vent de secció circular d'uns vuit metres d'alçada, construït a principis del segle XX per aprofitar l'aigua que queda embassada en aquesta zona, (quan plou queden tots aquests terrenys inundats d'aigua), i convertir-la en electricitat. Actualment està en desús, àdhuc li manquen els braços que el feien funcionar. Està construït amb totxos massissos.
Κάστρο

Castell de Fontanilles

Dit el Castellot. Res més queden escasses ruïnes amb la base d'una torre rodona en un turó proper al poble. Es conserven parets de poca alçada i es veuen rastres de fonaments de la fortalesa
Geocache

'Afores Fontanilles'

Geocache

'Urb Les Mirones'

Τόπος στάσης

antiga pedrera

Geocache

'Futbol Gualta'

Καταφύγιο (χώρος)

Can Bech

Τόπος στάσης

Can Bonet

Geocache

'Inici Ruta Fontanilles'

Τόπος στάσης

Caseta del Restallador

Geocache

'Cementiri Gualta'

L'any 1907 es va construir el cementiri. Com en la majoria dels municipis petits està en un lloc apartat del nucli.
Geocache

'Dipòsit aigua Gualta'

Des d'aquest lloc enlairat, es té una molt bona vista des de Gualta fins les Medes.
Geocache

'Esgelesia de Fontanilles'

Τόπος στάσης

Fita Gualta-Torroella

Συντριβάνι

Font Fontanilles

Geocache

' Muntanya del Gossos'

La muntanya està ubicada entre las termes de Gualta i Fontanilles. Alguns ossos es van es van trobar en aquesta muntanya mentre es treia argila. Per aquest motiu es va començar a dir la muntanya dels Ossos. Amb el pas del temps s'ha anat dient la muntanya dels Gossos o Grossos.
Τόπος στάσης

La Rajoleria

Τόπος στάσης

Límit de Municipi. Carles / Quintana

Τόπος στάσης

Mas Carles

Com quasi totes les masies de la zona ha anat creixent amb el pas de les diferents èpoques, i actualment al voltant del seu nucli hi podem trobar tota una sèrie de coberts i pallisses. Actualment cada any es fan unes jornades de la sega del arròs.
Τόπος στάσης

Mas de la Pagesa

Τόπος στάσης

Mas del Pont de la Blaia

Masia situada al SE als afores del poble, al costat del Daró. És de planta rectangular, amb dos nivells, planta baixa i pis.
Τόπος στάσης

Mas Montallà

Altre nom Mas Montellar. Edifici situat als afores de Fontanilles en la part més alta d'un turó a la fi del poble.
Τόπος στάσης

Mas Pla

Τόπος στάσης

Mas Sant Pare

Μνημείο

Molí de Pals

Μνημείο

Molí Gualta

El molí de Gualta, situat dins del nucli, és format per diversos cossos, el més antic dels quals pot relacionar-se amb la tipologia de casal fortificat, possiblement l'antic castell de Gualta bastit durant el segle XIV.
Κορυφή

Montariol

Ορυχείο

pedrera

Geocache

'Plaça Major de Gualta'

Γέφυρα

Pont de la Blaia

Altre nom Pont de la Playa. Pont sobre el riu Daró, construït a finals del segle XIX, situat en l'antic camí que anava de Fontanilles a Pals. Aprofitat també per comunicar amb el Mas de la Blaia. Està construït amb pedra massissa. L'arc del pont també és en pedra posada de cantell. Actualment part del pont apareix arrebossat amb morter de ciment.
Geocache

'Pont del Sastre'

Rep aquest nom degut a que cap a finals dels anys 1800, inicis de 1900 tota aquella gent d'oficis anaven als pobles a oferir els seus serveis, fins i tot els sastres (menestrals que confeccionaven indumentària i llur venda). Molts d'aquest pobles estaven força allunyats del municipis grans, de capital de comarca i de província i no es podien desplaçar amb facilitat per fer les seves compres, així que esperaven a aquesta gent d'oficis. Aquest sastre venia des de Llagostera travessant les gavarres i arribant als diferents nuclis, masos i masies que hi havia. Un cop feta la comanda, tornada a Llagostera i en el viatge de tornada, portava la roba confeccionada per vendre-la a qui li havia encarregada. El punt de trobada era en aquest pont, on el sastre feia els negocis a l'ombra d'un arbre. També fa pensar que aquest pont es diu així a causa de trobar-hi el que es coneix en la zona com a sastres, en altres llocs sabaters, de la família dels gèrrids.
Γέφυρα

Pont Sèquia Del Masot

Γέφυρα

Pont Vell

Μνημείο

Rentadors públics

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Sant Martí

Es troba situada al punt més alt del poble de Fontanilles. Les reformes de fortificació del temple van doblar-ne l'alçada original. A migdia hi ha una portada del segle XVIII que substituí l'antiga. Sobre el mur del frontis ha una impressionant espadanya de quatre obertures d'època barroca.
Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Santa Maria

Geocache

'Tres Corns'

Σχόλια

    You can or this trail