Αποθήκευση

Μήκος

10,75 χλμ

Υψ. διαφορά

412 m

Βαθμός δυσκολίας

Μέτριο

κατάβαση

412 m

Max elevation

664 m

Trailrank

55

Min elevation

447 m

Trail type

Loop

Moving time

2 ώρες 49 λεπτά

Ώρα

3 ώρες 29 λεπτά

Σύνολο σημείων

1839

Uploaded

16 Μαρτίου 2021

Recorded

Μαρτίου 2021
Be the first to clap
Share
-
-
664 m
447 m
10,75 χλμ

45 εμφανίσεις, 3 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Jérica, Valencia (España)

Volta a la Hoz del Palància en Xèrica
Xèrica és un municipi situat a poc més de 500 metres d'altitud, a l'interior de la província de Castelló, a la comarca de l'Alt Palància, que compta amb uns pocs més de 1500 habitants que posseeix un patrimoni arquitectònic i arqueològic de primer ordre, però sobretot un entorn natural molt bonic. L'assentament actual de la població és de l'època islàmica, després de l'edificació del castell-fortalesa, del qual es conserven alguns vestigis.
Anem a fer una interessant i variada ruta de senderisme en la població de Xèrica, situada als peus de la prominent talaia de Penya Tajada, on s'aprecia la torre de l'homenatge del castell islàmic.
El riu Palància forma un meandre que ha llaurat una profunda falç. La Volta de la Falç, és un paratge natural junt un meandre del Palància, el qual ha anat obrint-se pas erosionant la muntanya i creant un congost de més de cinquanta metres d'altura a banda i banda que desprén ací tota la seua bellesa entre la superba verticalitat de les seues paredasses en els quals és fàcil trobar escaladors.
Començarem la ruta seguint el track de casiaventurilla, encara que al final farem uns xicotets canvis al mateix per a fer la ruta un poc més aventurera i cultural. Eixim des de les últimes construccions de Xèrica, per a descendir fins al riu Palància al costat de l'antic Molí de la Moreria. Creuarem pel pont de Navarza, prosseguint el camí cap a la dreta per a recórrer la Volta de la Falç.
Aquests primers passos, els gaudirem dins d'un entorn encaixonat i meravellós del riu Palància. Un camí molt còmode i adaptat per al goig. Avancem fins a arribar a una àrea recreativa amb instal·lacions infantils i una zona de pic-nic. Més endavant arribem a una presa d'origen àrab, l’assut coneguda com “Els Xorradors”.
El congost acaba en entrar de nou a Xèrica. Ací hi ha una àmplia esplanada que molts utilitze d’aparcament. Seguim i després de travessar el riu per un altre pont, ens dirigirem a visitar les trinxeres de la Vegatilla, situades en els vessants orientats al nord, a l'ombra d'una espessa pinada, on s'amaguen les trinxeres de la línia defensiva XYZ, també anomenada Línia Matallana (cognom del general que la dissenyà). La senda segueix el sistema defensiu, a vegades per dins del solc de les trinxeres, que perimetralment envoltava l'Alt del Roquetillo, el sender local finalment arriba a una pista on el deixarem y seguim a l'esquerra en direcció sud. Girant cap a l'esquerra en les següents bifurcacions fins a arribar a un mirador sobre la falç de Xèrica.
Descendirem amb fantàstiques vistes del Canó i la població, amb opció en el nostre cas, d'una drecera per un sender bastant aventurer marcat amb punts rojos que ens retorna fins al llit de riu i d'ací a la dreta tornem al pont de Navarza. Aquesta alternativa ens va semblar més atractiva que la de seguir per la pista.
Arribem al final de la ruta, però encara queda una grata sorpresa si us queden ganes. Es tracta de prolongar l'excursió recorrent l'interessant centre històric que gran part del mateix coincideix amb el perímetre de l'antiga muralla que protegia la població i de la qual queden vestigis de torres, llenços i diversos portals, com el de la Sala i el de Sant Joan.
Passejant pels empinats carrers que porten al barri alt i a les ruïnes del castell, on s'alça la Torre Mudèjar de les Campanes, l'edifici més emblemàtic del municipi des del qual es domina tota la població. La seua singularitat es deu a ser l'única torre mudèjar exempta de la Comunitat Valenciana, és a dir separada de l’edifici església. Va ser construïda l'any 1634 sobre les restes d'una construcció anterior coneguda amb el sobrenom de «Torre de l'Alcúdia». El temple de major rellevància és l'Església de Santa Àgueda. Els seus orígens daten de finals del segle XIV construïda en estil gòtic, encara que va ser reformada en el XVIII en estil barroc, tal com hui la coneixem.
Altres temples d'interés són l'ermita de Sant Roc, en la part baixa del castell, dins del primer recinte emmurallat i sobre una anterior construcció àrab. L'església del Crist i El Centre Soci Cultural "El Socós" està situat en l'edifici que va ser església del Convent d'Agustins.
En la part superior de la Penya Tallada es trobava el Castell, d'origen àrab amb reformes posteriors fins a la seua destrucció després de les guerres carlistes (a la fi del segle XIX), el qual estava format per diversos recintes, destacant la Torre de l'Homenatge, coneguda com «La Torreta». El seu accés actualment es produeix mitjançant unes escales fins als seus murs.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una mica precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que vas fer una valoració en wikiloc sobre la seua utilitat.


Jérica es un municipio situado a algo más de 500 metros de altitud, en el interior de la provincia de Castellón, en la comarca del Alto Palancia, que cuenta con poco más de 1500 habitantes que posee un patrimonio arquitectónico y arqueológico de primer orden, pero sobretodo un entorno natural muy bonito. El asentamiento actual de la población sería en la época musulmana, tras la edificación del castillo-fortaleza, del que se conservan algunos vestigios.
Interesante y variada ruta de senderismo en la población de Jérica, ubicada a los pies de la prominente atalaya de Peña Tajada, donde se aprecia la torre del homenaje del castillo islámico.
El río Palancia forma un meandro que ha labrado una profunda hoz. La Vuelta de la Hoz es un paraje natural junto un meandro del Palancia, el cual ha ido abriéndose paso erosionando la montaña y creando una garganta de más de cincuenta metros de altura a ambos lados que desprende aquí toda su belleza entre la soberbia verticalidad de sus paredones en los que es fácil encontrar escaladores.
Comenzaremos la ruta siguiendo el track de casiaventurilla, aunque al final hicimos unos pequeños cambios al mismo para hacer la ruta algoa más aventurera y cultural. Salimos desde las últimas construcciones de Jérica, para descender hasta el río Palancia junto al antiguo “Molino de la Morería. Cruzaremos por el puente de Navarza, prosiguiendo el camino hacia la derecha para recorrer la Vuelta de la Hoz.
Estos primeros pasos, los disfrutaremos dentro de un entorno encajonado y maravilloso del río Palancia. Un camino muy cómodo y adaptado para el disfrute. Avanzamos hasta llegar a un área de descanso con columpios para los más pequeños y la zona de pic-nic. Más adelante llegamos a una presa de origen árabe o azud conocida como “Los Chorradores”.
La hoz acaba al entrar de nuevo en Jérica. Aquí hay una amplia explanada, tras cruzar el río por otro puente, nos dirigiremos a visitar las trincheras de la Vegatilla, ubicadas en las laderas orientadas al norte, a la sombra de una tupida pinada, donde se esconden las trincheras de la línea defensiva XYZ, también llamada Línea Matallana (apellido del general que la diseño). La senda sigue el sistema defensivo, a veces por dentro del surco de las trincheras, que perimetralmente rodeaba el Alto del Roquetillo, finalmente llegamos a una pista que seguimos a la izquierda hacia el sur. Girando hacia la izquierda en las siguientes bifurcaciones hasta llegar a un mirador sobre la hoz de Jérica.
Descenderemos con fantásticas vistas de la Hoz y la población de Jérica, con opción en nuestro caso, de un atajo por sendero bastante aventurero marcado con puntos rojos que nos devuelve hasta el cauce de río y de aquí a la derecha regresamos al puente de Navarza. Esta alternativa nos pareció más atractiva que la de seguir por la pista.
Llegamos al final de la ruta, pero todavía queda una grata sorpresa si os quedan ganas. Se trata de prolongar la excursión recorriendo el interesante casco histórico que gran parte del mismo coincide con el perímetro de la antigua muralla que protegía la población y de la que quedan vestigios de torreones, lienzos y varios portales, como el de La Sala y el de San Juan.
Paseando por las empinadas calles que llevan al barrio alto y a las ruinas del castillo, donde se alza la Torre Mudéjar de las Campanas, el edificio más emblemático de Jérica desde el que se domina toda la población. Su singularidad se debe a ser la única torre mudéjar exenta de la Comunitat Valenciana, es decir separada de la propia iglesia. Fue construida en el año 1634 sobre los restos de una construcción anterior conocida con el sobrenombre de «Torre de La Alcúdia». El templo de mayor relevancia es la Iglesia de Santa Águeda. Sus orígenes datan de finales del siglo XIV construida en estilo gótico, aunque fue reformada en el XVIII en estilo barroco, tal y como hoy la conocemos.
Otros templos de interés son la ermita de San Roque, en la parte baja del castillo, dentro del primer recinto amurallado y sobre una anterior construcción árabe. La Iglesia del Cristo y El Centro Socio Cultural "El Socós" se encuentra ubicado en el edificio que fue iglesia del Convento de Agustinos.
En la parte superior de la Peña Tajada se encontraba el Castillo, de origen árabe con reformas posteriores hasta su destrucción tras las guerras carlistas (a finales del siglo XIX), el cual estaba formado por varios recintos, destacando la Torre del Homenaje, conocida como «La Torreta». Su acceso actualmente se produce mediante unas escaleras hasta sus muros.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con un poco precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hiciste una valoración en wikiloc sobre su utilidad.
Γέφυρα

Pont de Navarza - Riu Palància

Σταυροδρόμι

Dreta

Ποταμός

Riu Palància

Καταρράκτης

Assut del Palància

Καταρράκτης

Cascada de l'assut del Palància

Σημείο πληροφόρησης

Cartell informatiu

Γέφυρα

Panoràmica de Jérica des del Pont

Σταυροδρόμι

Cartell informatiu - Esquerra per senda

Ερείπια

Trinxeres

Σταυροδρόμι

Esquerra per pista

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Viver

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Esquerra

Ερείπια

Corral en ruïnes

Σταυροδρόμι

Esquerra

Πανοραμική θέα

Panoràmica de la Hoz

Ερείπια

Masia en ruïnes

Πανοραμική θέα

Panoràmica del riu Palància i la Penya Tajada

Τόπος στάσης

Rellotge de sol

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Esglèsia de Santa Agueda

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Esglèsia de la Sang

Τόπος στάσης

Plaça dels Arcs - Ajuntament de Jérica

Συντριβάνι

Font

Τόπος στάσης

Portal de la Sala - Esglèsia del Socós

Κάστρο

Torre Mudejar de les Campanes

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Ermita de Sant Roc

Σημείο πληροφόρησης

Cartell informatiu

Κάστρο

Torre del Homenatge del Castell de Xèrica

Μνημείο

Portalet de Sant Roc

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Esglèsia de Santa Agueda

Σχόλια

    You can or this trail