exploreri

Ώρα  6 ώρες 35 λεπτά

Σύνολο σημείων 2658

Uploaded 14 Οκτωβρίου 2019

Recorded Οκτωβρίου 2019

-
-
1.844 m
1.236 m
0
3,6
7,2
14,46 χιλιόμετρα

101 εμφανίσεις, 9 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Babići, Federation of Bosnia and Herzegovina (Босния һәм Герцеговина)

Sa puta koji vodi od Travnika preko Paklareva , Devecana i Galice prema Babanovcu, kod Galice smo krenuli makadamskim putem, jednom od brojnih oznacenih Vlasickih staza prema Paljeniku.
Nismo htjeli da se vratimo uobicajenom kruznom rutom koja ide preko Devecana do pocetnog polozaja, nego smo produzili neoznacenom, prekrasnom stazom preko Markovca prema Eko FIS naselju.
Iznenadjuje i zadivljuje ljepota i pitomost Vlasica koja se jednako ogleda kako u predjelima livade i niskog rastinja , tako i u sumskim predjelima. Zadivljujca je i mjesavina crnogoricnog i listopadnog drveca koja u jesen poprima brojne nijanse cineci pravu igru boja. Dovoljan razlog da je vlasic atraktrivan u jesen, kao i u sva ostala godisnja doba.

Posebna napomena:
Treba posebno pripaziti u povratku kad se oderdjuje staza prema Markovcu , jer ona nije oznacena a sa Paljenika na sve strane vodi mnostvo staza. najbolje je vizuelno pronaci dio zicare na vrhu markovca koji se slabo nazire , i naci travnati put izmedju makadamskih puteva, kojim se koriste samo terenska specijalna vozila.
strogo se drzati puta jer kako se priblizava markovcu, podrucja sa obje strane puta su minirana
Σταυροδρόμι

Skretanje prema Paljeniku

κορυφή

Paljenik 1943 m

Waypoint

Akumulacija

καταφύγιο

ovcarski Katun

skrene se desno prema katunu sa par koliba, ide se travnatim putem prema izlazu iz sume, staza vodi preko puta, predje se put i nastavi se stazom i tu se uskoro naidje na planinarske oznake
Risk

Dio staze koja prolazi kroz miniranu oblast

κορυφή

Markovac

uzvisenje iznad Babanovca dokle ide zicara i odakle pocinju staze
κατάλυμα

EKO FIS naselje

Σταυροδρόμι

Polazak sa Galice

Greskom , posto je dodato naknadno, obiljezeno je kao krajnja tacka staze

Σχόλια

    You can or this trail