Αποθήκευση

Μήκος

14,32 χλμ

Υψ. διαφορά

732 m

Βαθμός δυσκολίας

Μέτριο

κατάβαση

732 m

Max elevation

624 m

Trailrank

73 4,2

Min elevation

13 m

Trail type

Loop

Moving time

4 ώρες 21 λεπτά

Ώρα

5 ώρες 20 λεπτά

Σύνολο σημείων

2581

Uploaded

11 Απριλίου 2021

Recorded

Απριλίου 2021
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Be the first to clap
2 αξιολογήσεις
 
Share
-
-
624 m
13 m
14,32 χλμ

495 εμφανίσεις, 14 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Villavieja, Valencia (España)

La ruta d’avui la començarem a La Vilavella, i històricament «La Vila Vella de Nules» localitat de poc més de 3000 habitants, està situada en el sector sud-oriental de la província de Castelló, al peu d'un contrafort de la serra d'Espadà, les elevacions últimes de la qual apareixen com internades en la Plana, que presenta ací la seua amplària mínima.
La Vilavella ha sigut famosa pels seus balnearis, ja que l’ús de les aigües naturals amb fins terapèutics ha sigut una constant en la medicina des de l’antiguitat. Amb el naixement i auge dels balnearis i instal·lacions termals als segles XVIII i XIX, l´ús d’aquestes aigües ( mitjançant banys o ingerides), es va convertir, no solament en un mètode de curació de malalts, sinó també en una mostra de la posició social i econòmica de la gent que els freqüenta, de manera que aquests llocs esdevingueren vertaders centres de descans, oci i diversió social, sent els balnearis de muntanya -cas de la Vilavella-, la principal destinació de vacacions fins als anys 60 del passat segle. A principis del segle XIX la població comptava amb 11 balnearis que eren visitats per 10.000 persones a l’any.
Les aigües minerals del municipi, per les seues propietats per al tractament de les malalties, podrien haver-se emprat, almenys, des de l´època romana, tal com sembla per la presència d’un santuari hispano-romà dedicat al deu Apol·lo (segles I a.C.-IV d.C.) emplaçat al cim de la muntanya de Santa Bàrbara, relacionat amb la font d’aigües termals (la font Calda) que brolla als seus peus.
El Balneari Monlleó a la plaça de la Vila, establiment, alçat cap a 1840. Després de la Guerra Civil, l’immoble allotjà la “Agrupación de Balnearios”, el rètol que encara es conserva a la façana. Aquest és l’únic centre termal que sobreviu avui en dia, sent la destinació turística més visitada del municipi. A les seues instal·lacions combina el romanticisme dels grans edificis decimonònics amb els tractaments més actuals de malalties relacionades amb l’aparell locomotor i respiratori mitjançant les seues aigües minero-medicinals, que brollen a una temperatura de 40 º.
Iniciem la ruta anant cap al Barri, part més alta i pintoresca del poble amb les seues cases emblanquinades, on en una caseta rehabilitada del carrer de la Presó trobem el Museu dels Espardenyers on s’exposen les eines i utensilis que utilitzaven per a fer espardenyes d’espart, la activitat molt arraigada en la població en altres temps.
Seguim pujant pel calvari i arribem a l’ermita de Sant Sebastià, patró del municipi, on podem contemplar el poble als nostres peus.
Continuem pujant, ara per una senda que ens portarà al cim de la muntanya on està l’antic Castell de Nules construït pels àrabs en el segle X. Conquerit en el 1238 por el Rei Jaume I, el trobem en un estat prou ruïnós, només conserva una interesant cisterna de l’època àrab, alguns trossos de les antigues torres i llenços del mur perimetral.
Baixem de del Castell i pel camí de la Mina tornen cap al poble, per a iniciar la interessant ruta de la Guerra Civil, prèviament pugem la llarga i empinada escalinata de la muntanya de Santa Bàrbara.
La Ruta de la Guerra Civil de la Vilavella molt ben senyalitzada és una aposta pel patrimoni bèl·lic com a element pedagògic, cultural i turístic del municipi. Està format per dos trams que contenen vestigis de tot tipus de construccions bèl·liques, pertanyents a una de les operacions militars més importants del conflicte, l’anomenada “Batalla de Llevant “, que es va desenvolupar en aquestes muntanyes entre 1938 i 1939.
L’itinerari es localitza en el sector de la “Muntanya de Santa Bàrbara”. Aquest conjunt de restes, ara posats en valor, són tan sols una xicoteta part de l’enorme varietat de vestigis que alberga el municipi, i que es troben repartits per les partides de la Selleta i Santa Bàrbara en un cordó muntanyenc que s’estén en direcció al mar, en els últims contraforts de la Serra d’Espadà. Passejant per aquestes dues zones podem trobar nius de metralladores, pous de tirador, observatoris, refugis per als soldats, trinxeres amb abrics de tropa, parapets, o fins i tot un extens campament militar conegut com “el poble desert” en el qual es poden observar les barraques dels soldats o els llocs de comandament. Aquest patrimoni té dues peculiaritats que li atorguen una especial importància: d’una banda, ofereix una visió general dels diferents sistemes de fortificació de campanya empleats durant la Guerra civil, tant per la diversitat com per la bona conservació de les seves restes; de l’altra, aquest patrimoni està format per vestigis pertanyents als dos bàndols contendents.
Per entendre l’existència de tot aquest ric patrimoni de arqueologia bèl·lica cal remuntar-se a la primavera de 1938. Al mes d’abril, després de les operacions d’avanç de l’exèrcit franquista per Aragó i Catalunya, l’exèrcit revoltat arriba al mar, partint la zona de la República en dos; davant les possibilitats que se li ofereixen a Franco, avançar en direcció nord cap a Barcelona o fer-ho cap al sud per prendre València, aquest decideix optar per la segona.
Davant l’avanç cap al sud per la línia de costa de les tropes franquistes quasi sense trobar resistència, l’exèrcit de la República fortificarà sense descans la Serra d’Espadà aprofitant l’avantatge militar que ofereix la posició elevada de les muntanyes. Amb l’arribada de l’exèrcit franquista a la zona i davant la impossibilitat de trencar les línies republicanes apostades davant d’ell en els següents mesos (en l’anomenada “Batalla de Llevant”), el front de guerra va quedar establert en aquesta zona, sense variar en excés les posicions fins al final de la contesa, per la qual cosa els dos exèrcits es dedicarien durant nou mesos a resistir i refortificar seus emplaçaments sense parar, els abundants vestigis en el terme municipal de la Vilavella són testimoni.
Després de la interessantíssima visita de les restes de la Guerra, continuem avançant per la senda que ens porta cap al Pic de la Creu de Ferro 537 m. on també trobem restes de construccions de la Guerra Civil. Seguim avançant i baixem fins a la coll del Bledar. Des d'ací farem l'ascensió al Pic de la Font de les Cabres que amb 641 metres és el punt més alt de la ruta. El descens de tornada pel sender PR-CV 164 ens porta fins al coll de Font de Cabres i ací en l’encreuament senyalitzat anirem a l’esquerre per senda cap a l’inici passant prèviament per la Cova de Rubio. Seguim descendint per un sender molt desdibuixat que es fàcil de perdre però que baixa seguint la lloma de la muntanya fins creuar el barranc de la Font, on agafem una pista de terra. A partir d'aquest punt anirem buscant el camí més curt de tornada cap el poble entre camps de tarongers. Creuarem el barranc de la Ronya i pel camí de la Murta aplegarem a l'entrada del poble.
On passarem pel parc de la Rotonda on està la font calda, l’aigua brolla a 27º i enfront està el Museu Municipal, seguim cap a la plaça Major on estan l’ajuntament, l’església i l’únic balneari en funcionament en l’actualitat de la població, abans d’acabar la ruta.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant cal anar amb una mica precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració en wikiloc sobre la seua utilitat.

=================================================================

La ruta de hoy la empezaremos en La Vilavella históricamente «La Villa Vieja de Nules» localidad de poco más de 3000 habitantes, está situada en el sector sudoriental de la provincia de Castellón, al pie de un contrafuerte de la sierra de Espadán, las elevaciones últimas de la cual aparecen como internadas en la Plana, que presenta aquí su anchura mínima.
La Vilavella ha sido famosa por sus balnearios, puesto que el uso de las aguas naturales con hasta terapéuticos ha sido una constante en la medicina desde la antigüedad. Con el nacimiento y auge de los balnearios e instalaciones termales en los siglos XVIII y XIX, le uso de estas aguas ( mediante baños o ingeridas), se convirtió, no solo en un método de curación de enfermos, sino también en una muestra de la posición social y económica de la gente que los frecuentaba, de forma que estos lugares acontecieron verdaderos centros de descanso, ocio y diversión social, siendo los balnearios de montaña -caso de la Vilavella-, el principal destino de vacaciones hasta los años 60 del pasado siglo. A principios del siglo XX la población contaba con 11 balnearios que eran visitados por 10.000 personas en el año.
Las aguas minerales del municipio, por sus propiedades para el tratamiento de las enfermedades, podrían haberse empleado, al menos, desde la época romana, tal como parece por la presencia de un santuario hispano-romano dedicado al dios Apolo (siglos I a.C.-IV d.C.) emplazado a la cumbre de la montaña de Santa Bárbara, relacionado con la fuente de aguas termales (la fuente Calda) que brota en sus pies.
El Balneario Monlleó en la plaza de la Vila, establecimiento levantado hacia 1840. Después de la Guerra Civil, el inmueble alojó la “Agrupación de Balnearios”, el letrero que todavía se conserva en la fachada. Este es el único centro termal que sobrevive hoy en día, siendo el destino turístico más visitado del municipio. En sus instalaciones se combina el romanticismo de los grandes edificios decimonónicos con los tratamientos más actuales de enfermedades relacionadas con el aparato locomotor y respiratorio mediante sus aguas minero-medicinales, que brotan a una temperatura de 40°.
Iniciamos la ruta yendo hacia el Barrio, parte más alta y pintoresca del pueblo con sus casas encaladas, donde en una caseta rehabilitada de la calle de la Prisión encontramos el Museo de los Espardenyers donde se exponen las herramientas y utensilios que utilizaban para hacer alpargatas de esparto, actividad muy arraigada en la población en otros tiempos.
Seguimos subiendo por el calvario y llegamos a la ermita de San Sebastián, patrón del municipio, donde podemos contemplar una bonita panorámica del pueblo en nuestros pies.
Continuamos subiendo, ahora por una senda que nos llevará a la cumbre de la montaña donde está el antiguo Castell de Nules construido por los árabes en el siglo X. Conquistado en el 1238 por el Rey Jaime I, lo encontramos en un estado bastante ruinoso, solo conserva una interesante cisterna de la época árabe, algunos trozos de las antiguas torres y lienzos del muro perimetral.
Bajamos de del Castillo y por el camino de la Mina volvemos hacia el pueblo, para iniciar la interesante ruta de la Guerra Civil, previamente subimos la larga y empinada escalinata de la montaña de Santa Bárbara.
La Ruta de la Guerra Civil muy bien señalizada es una apuesta por el patrimonio bélico como elemento pedagógico, cultural y turístico del municipio. Está formado por dos tramos que contienen vestigios de todo tipo de construcciones bélicas, pertenecientes a una de las operaciones militares más importantes del conflicto, la llamada “Batalla de Levante “, que se desarrolló en estas montañas entre 1938 y 1939.
El itinerario se localiza en el sector de la “Montaña de Santa Bárbara”. Este conjunto de restos, ahora puestos en valor, son tan solo una pequeña parte de la enorme variedad de vestigios que alberga el municipio, y que se encuentran repartidos por las partidas de la Selleta y Santa Bárbara en un cordón montañoso que se extiende en dirección al mar, en los últimos contrafuertes de la Sierra de Espadán. Paseando por estas dos zonas podemos encontrar nidos de ametralladoras, pozos de tirador, observatorios, refugios para los soldados, trincheras con abrigos de tropa, parapetos, o incluso un extenso campamento militar conocido como “el pueblo desierto” en el cual se pueden observar las barracas de los soldados o los lugares de mando. Este patrimonio tiene dos peculiaridades que le otorgan una especial importancia: por un lado, ofrece una visión general de los diferentes sistemas de fortificación de campaña empleados durante la Guerra civil, tanto por la diversidad como por la buena conservación de sus restos; de la otra, este patrimonio está formado por vestigios pertenecientes a los dos bandos contendientes.
Para entender la existencia de todo este rico patrimonio de arqueología bélica hay que remontarse en la primavera de 1938. En el mes de abril, después de las operaciones de avance del ejército franquista por Aragón y Cataluña, el ejército sublevado llega al mar, partiendo la zona de la República en dos; ante las posibilidades que se le ofrecen a Franco, avanzar en dirección norte hacia Barcelona o hacerlo hacia el sur para tomar València, este decide optar por la segunda.
Ante el avance hacia el sur por la línea de costa de las tropas franquistas casi sin encontrar resistencia, el ejército de la República fortificará sin descanso la Sierra de Espadán aprovechando la ventaja militar que ofrece la posición elevada de las montañas. Con la llegada del ejército franquista a la zona y ante la imposibilidad de romper las líneas republicanas apostadas ante él en los siguientes meses (en la llamada “Batalla de Levante”), el frente de guerra quedó establecido en esta zona, sin variar en exceso las posiciones hasta el final de la contienda, por lo cual los dos ejércitos se dedicarían durante nueve meses a resistir y refortificar suyos emplazamientos sin cesar, los abundantes vestigios en el término municipal de la Vilavella son testigo.
Después de la interesantísima visita de los restos de la Guerra, continuamos avanzando por la senda que nos lleva hacia el Pico de la Cruz de Hierro 537 m. donde también encontramos restos de construcciones de la Guerra Civil. Seguimos avanzando y bajamos hasta el collado del Bledar. Desde aquí haremos la ascensión al Pico de la Font de Cabres que con 641 metros es el punto más alto de la ruta. El descenso de vuelta por el sendero PR-CV 164 nos lleva hasta el collado de Font de Cabres y aquí en el cruce señalizado iremos a la izquierda por senda hacia el inicio pasando previamente por la Cueva de Rubio. Seguimos descendiendo por un sendero muy desdibujado que es fácil de perder pero que baja siguiendo la loma de la montaña hasta cruzar el barranco de la Font, donde cogemos una pista de tierra. A partir de este punto iremos buscando el camino más corto de vuelta cabe el pueblo entre campos de naranjos. Cruzaremos el barranco de la Roña y por el camino de la Murta llegaremos en la entrada del pueblo.
Donde pasaremos por el parque de la Rotonda donde está la fuente calda, el agua brota a 27° y enfrente está el Museo Municipal, seguimos hacia la plaza Mayor donde están el ayuntamiento, la iglesia y el único balneario en funcionamiento en la actualidad de la población, antes de acabar la ruta.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto hay que ir con un poco precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hicieras una valoración en wikiloc sobre su utilidad.
Τόπος στάσης

Monument als espardenyers

Μουσείο

El Barri - Casa Museu dels espardenyers

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Calvari - Ermita de Sant Sebastià

Πανοραμική θέα

Panoràmica del Castell i de la Vilavella

Κάστρο

Castell de la Vilavella

Κάστρο

Castell de la Vilavella

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Dreta per les escales

Ερείπια

Ruïnes de la Guerra Civil

Αρχαιολογικός χώρος

Ruïnes del sanctuari hispano-romà de la muntanya de Santa Barbara

Ερείπια

Ruïnes de la Guerra Civil - trinxeres

Κορυφή

Cim muntanya de Santa Bàrbara

Ερείπια

Ruïnes de la Guerra Civil

Ερείπια

Ruïnes de la Guerra Civil

Ερείπια

Ruïnes de la Guerra Civil - Poble desert

Κορυφή

Pic de la Creu de Ferro

Ορεινό πέρασμα

Coll de Bledar

Τόπος στάσης

Tram equipat amb cordes

Σταυροδρόμι

Dreta

Κορυφή

Pic de Font de Cabres

Σταυροδρόμι

Esquerra per PR

Σταυροδρόμι

Dreta

Σπήλαιο

Cova del Rubio

Σταυροδρόμι

Dreta per pista

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Recte

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Dreta

Σταυροδρόμι

Esquerra

Τόπος στάσης

Parc de la Rotonda - Font Calda

Ιαματικά νερά

Balneari - Esglèsia de la Vilavella

2 αξιολογήσεις

 • Φωτογραφίες Maríajo

  Maríajo 24 Απρ 2021

  I have followed this trail  επαληθεύτηκε  View more

  En algunos puntos de la ruta hay dificultad para seguir la senda y en algunos puntos es algo exigente, pero una ruta muy recomendable

 • Φωτογραφίες RYebenes

  RYebenes 24 Απρ 2021

  I have followed this trail  επαληθεύτηκε  View more

  La ruta bien señalizada e indicada, bien documentada. Me ha encantado. Gracias

You can or this trail