Joan Rover

Moving time  2 ώρες 2 λεπτά

Ώρα  4 ώρες 43 λεπτά

Σύνολο σημείων 1384

Uploaded 20 Φεβρουαρίου 2019

Recorded Φεβρουαρίου 2019

-
-
866 m
473 m
0
2,1
4,2
8,41 χιλιόμετρα

525 εμφανίσεις, 26 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Figuerola, Catalunya (España)

>> Català:

Interessant combinació de trekking al Tossal Gros (867 m), inclòs en la llista dels "100 Cims Emblemàtics de Catalunya", segons la FEEC + Via Ferrada Saltant de l'Aigua (K1), opcional.

Aquesta proposta surt de la petita població de Figuerola del Camp, veïna de la propera població del Pla de Santa María, just en la sortida 10 de l'AP2.

Darrera de l'esglèsia trobareu un ampli aparcament, molt pràctic per ser l'inici de la ruta (489 m).

Iniciem el recorregut seguint el Camí dels Horts (GR175), i cap amunt. Després de caminar 1,3 Km i superar 111 m de desnivell arribarem a un revolt del camí. En aquest punt hem de triar entre 1/ fer només la ruta de trekking, 2/ fer la combinació de trekking + via ferrada, 3/ fer només la via ferrada.

El track d'aquesta ruta inclou el pas per la via ferrada, però no és pas obligatori. Mireu i trieu l'opció que més us convingui...

- Opció 1. Només la ruta de trekking. Seguiu pel Camí dels Horts (GR175), i no ho deixeu, sempre amunt. En poca estona arribareu al Mirador d'en Jordà (695 m), on gaudireu d'unes bones vistes de la comarca. Continueu pel mateix camí i en pocs metres arribareu a la Roca de l'Oliva (699 m), final de la via ferrada, just on retrobareu el track de la ruta que seguireu cap al vostre objectiu, el Tossal Gros (867 m)

- Opció 2. Combinació de trekking + via ferrada. Seguiu el track de la ruta tal i com ho trobeu. En el revolt del Camí dels Horts trobareu a l'esquerra una petita sendera, senyalitzada amb un indicador que diu "Via ferrata inici", entrem i seguim per la dreta. No té pèrdua, sempre cap amunt fins arribar a la paret de roca on es troba l'inici de la via

- Opció 3. Només la via ferrada. Seguiu el track i pocs metres després del final de la via trobareu el camí (GR175). En aquest cas, seguiu per la dreta, passareu pel Mirador d'en Jordà, i tot seguit i sense deixar el mateix camí arribareu a Figuerola del Camp sense pèrdua.

Per a l'opció de fer la Via Ferrada Saltant de l'Aigua (K1). Es tracta d'una via d'iniciació, de nivell bàsic, sense complicacions fins arribar al final on trobareu un curt tram amb desnivell desplomat. No és gaire complicat però si no voleu fer-lo, podeu sortir per la dreta del mateix grimpant un petit desnivell de roca. Vigileu que en el punt d'inici de la via trobareu 2 trams equipats a pocs metres un de l'altre i que poden portar a confusió, el d'inici correcte de la via és el de la dreta.
¡¡¡ Molt important !!! Fer una via ferrada, tot i que sigui d'iniciació, com és en aquest cas, requereix -obligatòriament- portar l'equip complet de seguretat, casc, arnés, dissipador de ferrata homologat, vaga de seguretat i guants de ferrata. Si és el teu primer contacte amb aquest món, preferible fer-lo de la mà d'un guia acreditat.

Si opteu pel trekking, amb o sense la via ferrada. Es tracta d'un recorregut de nivell baix a moderat. Un cop que deixem el camí ample, seguirem per senderes estrets, amb desnivell moderat en un tram i fins arribar al Tossal Gros. Gaudireu d'unes bones vistes 360º de la comarca i molt més enllà des d'aquesta talaia privilegiada. Vigileu el gran desnivell en el cim del Tossal i algun tram del camí de tornada fins arribar al Coll de Coloma (768 m). A partir d'aquest punt el camí de tornada és molt ample fins el final de la ruta en Figuerola del Camp.

Estic segur que us agradarà aquesta nova proposta. Si la feu, d'una u altra modalitat, agrairé els vostres comentaris i impressions, seran de gran valor per a qui vulgui fer-la després.

Salut i esports de muntanya!

> Castellano:

Interesante combinación de trekking al Tossal Gros (867 m), incluido en la lista de los "100 Cims Emblemàtics de Catalunya", según la FEEC + Via Ferrata Saltant de l'Aigua (K1), opcional.

Esta propuesta sale de la pequeña población de Figuerola del Camp, vecina de la próxima población del Pla de Santa María, justo en la salida 10 de la AP2.

Detrás de la iglesia encontraréis un amplio aparcamiento, muy práctico por ser el inicio de la ruta (489 m).

Iniciamos el recorrido siguiendo el Camí dels Horts (GR175), y hacia arriba. Después de andar 1,3 Km y superar 111 m de desnivel llegaremos a una curva pronunciada del camino. En este punto tenemos que elegir entre 1/ hacer solo la ruta de trekking, 2/ hacer la combinación de trekking + via ferrata, 3/ hacer solo la via ferrata.

El track de esta ruta pasa por la via ferrata, pero no es de paso obligatorio. Mirad las opciones y escoged la que más os interese...

- Opción 1. Solo la ruta de trekking. Seguid por el Camí dels Horts (GR175), y no lo dejéis, siempre arriba. En poco rato llegaréis al Mirador d'en Jordà (695 m), donde disfrutaréis de unas buenas vistas de la comarca. Continuad por el mismo camino y en pocos metros llegaréis a la Roca de l'Oliva (699 m), final de la via ferrata, justo donde reencontraréis el track de la ruta que seguiréis hacia vuestro objetivo, el Tossal Gros (867 m)

- Opción 2. Combinación de trekking + via ferrata. Seguid el track de la ruta tal y como lo encontráis. En la curva del Camí dels Horts, encontraréis a la izquierda un pequeño sendero señalizado con un indicador que dice "Vía ferrata inicio", entramos en el y seguimos por la derecha. No tiene pérdida, siempre hacia arriba hasta llegar a la pared de roca donde se encuentra el inicio de la vía

- Opción 3,. Solo la via ferrata. Seguid el track y pocos metros después del final de la vía encontraréis el camino (GR175). En este caso, seguid por la derecha, pasaréis por el Mirador d'en Jordà, y a continuación y sin dejar el mismo camino llegaréis a Figuerola del Camp sin pérdida.

Para la opción de hacer la Via Ferrata Saltant de l'Aigua (K1). Se trata de una vía de iniciación, de nivel básico, sin complicaciones hasta llegar al final donde encontraréis un corto tramo con desnivel desplomado. No es muy complicado pero si no queréis hacerlo, podéis salir por la derecha del mismo trepando un pequeño desnivel de roca. Vigilad que en el punto de inicio de la vía encontraréis 2 tramos equipados en pocos metros uno del otro y que pueden llevar a confusión, el de inicio correcto de la vía es el de la derecha.
¡¡¡ Muy importante !!! Hacer una vía ferrata, aunque sea de iniciación como es en este caso, requiere -obligatoriamente- llevar el equipo completo de seguridad, casco, arnés, disipador de ferrata homologado, vaga de seguridad y guantes de ferrata. Si es tu primer contacto con este mundo, preferible hacerlo de la mano de un guía acreditado.

Si optáis por el trekking, con o sin la vía ferrata. Se trata de un recorrido de nivel bajo a moderado. Una vez que dejamos el camino ancho, seguiremos por senderos estrechos, con desnivel moderado en un tramo y hasta llegar al Tossal Gros. Disfrutaréis de unas buenas vistas 360° de la comarca y mucho más allá desde esta atalaya privilegiada. Vigilad el gran desnivel en la cumbre del Tossal y algún tramo del camino de vuelta hasta llegar al Coll de Coloma (768 m). A partir de este punto el camino de vuelta es muy ancho hasta el final de la ruta en Figuerola del Camp.

Estoy seguro que os gustará esta nueva propuesta. Si la hacéis, de una u otra modalidad, agradeceré vuestros comentarios e impresiones, serán de gran valor para quien quiera hacerla después.

Salud y deportes de montaña!
χώρος στάθμευσης

Inici de la ruta, pàrquing de Figuerola del Camp (489 m)

Πληροφορία

Panell informatiu Muntanya de Jordà (544 m)

Σταυροδρόμι

Camí d'accés a la Via Ferrada (598 m)

En aquest punt podeu escollir: 1/ Fer la Via Ferrada, continuem pel sender de l'esquerra senyalitzat 2/ Fer només la ruta de trekking, continueu el camí ample per la dreta
Πληροφορία

Indicador del camí a la Via Ferrada (598 m)

φωτογραφία

Detall del sender de pujada a la via (630 m)

φωτογραφία

Ja veiem les primeres equipacions (655 m)

φωτογραφία

Inici de la via (665 m)

Recordeu que l'inici de la via és el tram equipat de la dreta, aquest que veieu en la foto
Σταυροδρόμι

Escala. Seguiu recte, no la pugeu (676 m)

φωτογραφία

Deixem l'escala enrera (680 m)

φωτογραφία

Tram de baixada amb pas de cadena (675 m)

φωτογραφία

Tram de cadena vist des d'a baix (673 m)

φωτογραφία

Segón tram de la via (680 m)

Aquest és el tram de la via que hem vist abans des d'el punt d'inici. Recordeu que estan molt a prop entre ells
φωτογραφία

Tram vertical, vista a baix (690 m)

φωτογραφία

Ara si pujarem per l'escala (690 m)

φωτογραφία

Arribem a l'últim tram (690 m)

φωτογραφία

Vista enrera (690 m)

φωτογραφία

Detall del tram final de la via (694 m)

Petit pas desplomat al final
φωτογραφία

Final de la via i vista enrera (697 m)

φωτογραφία

Camí i GR175 (715 m)

φωτογραφία

Camí i GR175 direcció al Tossal (715 m)

Building of interest

Cabana de pastor (727 m)

Πληροφορία

Punt d'informació en el Coll de l'Era del Caterí (741 m)

Σταυροδρόμι

Bifurcació. Seguim per la sendera de l'esquerra (737 m)

Ens endinsem i creuarem el Bosc del Rector
Σταυροδρόμι

Continuem per la pista de l'esquerra (727 m)

πανόραμα

Vistes a Figuerola del Camp i darrera el Pla de Santa Maria (856 m)

Ens trobem a pocs metres del cim del Tossal Gros (867 m), en el mig del Tossal Gros de Miramar
κορυφή

Cim del Tossal Gros (867 m)

El Tossal Gros esta inclòs en la llista dels "100 Cims Emblemàtics de Catalunya", de la FEEC. Gaudiu de molt bones vistes a banda i banda!
Mountain pass

Arribant al Coll de Coloma (770 m)

A partir d'aquest coll el camí és més ample i fins arribar a Figuerola del Camp
πηγή

Figuerola del Camp. Font del Portal (477 m)

χώρος στάθμευσης

Final de la Ruta. Aparcament de Figuerola (489 m)

Σχόλια

    You can or this trail