Ώρα  2 ώρες 32 λεπτά

Σύνολο σημείων 588

Uploaded 25 Φεβρουαρίου 2018

Recorded Φεβρουαρίου 2018

-
-
77 m
28 m
0
1,8
3,7
7,34 km

306 εμφανίσεις, 13 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Palafrugell, Catalunya (España)

ERMEDÀS ( Torres de guaita).
Ermedàs és un veïnat situat al sud de Palafrugell. Alterna els camps de conreu amb clapes de bosc i petites elevacions. S’estén des de la Riera de Vilarnau i la riera de Sta.Margarida al nord, el Puig de La Guardiola i el Puig d'en Caixa a l'est, el Puig del Terme i el de Migdia al sud, i el Puig de ses Forques a l'oest.
El recorregut passa a prop de masos amb torres de guaita i defensa que es construïren entre els segles XV i XVII a Palafrugell i Mont-ras i que servien per a detectar la presència de pirates a la costa i així poder refugiar-s’hi i protegir-se dels seus atacs.
El Punt de Trobada l’iniciem a l’aparcament de davant de l’Institut de Formació Professional. Seguim direcció Ermedàs i la primera torre correspon a la del Mas Vilà, al costat del Mas Ferrer. Continuem per la carretera asfaltada i a la nostra dreta es pot veure la Torre Roja, circular amb 3’90 metres de diàmetre i 15 m d’alçada, feta amb pedra roja però remolinada amb morter de calç. Poc abans d'arribar al trencant de Can Prats del Camí a la cara nord podem albirar la torre quadrada del Mas Petit d’en Caixa i la torre circular amb merlets i espitlleres del Mas Sureda.
Més endavant ( Barraca d’en Bisbe) trobarem plantacions de pi pinyoner (Pinus pinea). La pinya madura a la tardor del tercer any. La llavor carnosa i saborosa és comestible i s’utilitza a la cuina i en pastisseria. La temporada de la recollida de la pinya s’estableix entre els mesos de novembre i gener. L’adagi diu que “Per Sant Martí, la pinya cau del pi”.
Tot i que la producció de pinya és molt variable, les masses aclarides i amb capçades més desenvolupades presenten una producció de pinya més elevada que les masses denses. En termes generals les produccions són de l’ordre de 650 kg/ha/any per a masses clares i 285 kg/ha/any en masses denses. Hi ha arbres que produeixen zero pinyes i d’altres que poden arribar a produir fins a 300-500 kg.
Segons els Models de Gestió per a pinedes de pi pinyer del Departament de Reproducció de Fusta i Pinya i Prevenció d’Incendis Forestals ( Generalitat de Catalunya- 2015), històricament del pi pinyer s’ha aprofitat la pinya en verd ,el pinyó per a ús alimentari i, com a remeier, el xarop de pinya fet amb pinya verda del mes de maig i que utilitzaven les nostres àvies per a descongestionar els bronquis i com a anticatarral. La fusta per a construcció de vaixells, bótes, embalatges i altres aplicacions de fusteria i ebenisteria, la llenya i el carbó de troncs, branques i pinyes per a ús energètic, els tanins de l’escorça per adobar pells, la reïna per a ús químic i la pega per a segellar vaixells. Últimament també s’usa l’escorça en jardineria. Els rendiments mitjans ( tot i que molt variables) de pinyó per pinya són : 1kg de pinya verda = 3-4 pinyes = 240 pinyons amb closca= 35-40 gr de pinyó blanc.
A les botigues gironines un quilo de pinyons del país costa al voltant de 60 euros.
La vegetació forestal oberta de pi pinyer amb abundància d’espècies arbustives i herbàcies típicament mediterrànies, es considera un dels ambients interessants per a l’activitat apícola. També es poden aprofitar algunes plantes aromàtiques i medicinals, el bruc, els bolets i fins i tot com a pastures si el sotabosc és net.
Fem una parada en el lloc batejat amb el sobrenom de “La Balena” una formació geològica amb un llom semblant a aquest mamífer marí. A partir d’aquí agafem el camí de tornada passant per davant del Mas Roquer fins a trobar el Mas d'en Fina, amb la seva torre de planta quadrada de 5’50m i 12’60m d’alçada, que ha perdut els merlets però que conserva espitlleres i un matacà.
Tot seguit ens apareix l’església de Sant Ramon d’Ermedàs d’una sola nau i absis semicircular, edificada el segle XVI en un terreny donat per la família Fina. Ja més allunyades hi la la Torre del Mas Niell de Canyelles ( abans Mas Gorgoll), la Torre Mirona (avui hotel La Malcontenta de 5* en el terme de Palamós) en direcció cap a la Platja de Castell. Un xic més enllà d’aquest itinerari hi podem trobar altres torres de defensa com la Torre Simona, a Mont-ras, prop de la Ciutadella, o bé les torres del veïnat de Santa Margarida, l'antiga Vilarnau, amb el Mas Espanyol, el Mas Borrull, el Mas Codina i el Mas Roig. En el mateix terme de Palafrugell hi ha la Torre de Sant Sebastià de la Guarda, a la muntanya del Far, com també la Torre de Vilaseca, la Torre de can Boera, la Torre dels Moros i la Torre de Calella, vora el Canadell, al peu de la costa.
Hem caminat pels paratges de la Feneia, Els Lladrés, Rapinya, Ermedàs i el Rodonell . Uns 7´5 km de recorregut pels entorns de la nostres contrades.
Salut i cames!.
Barraca del Bisbe
La Torre de Calella
Palafrugell
Palafrugell
Camino
Puig Gallifa
Mont-Ras
Masia antiga, reformada, de Mont-ras que té una torre de planta circular. Ara bé és una torre nova que es va construir fa uns 50 anys.
Palafrugell

Σχόλια

    You can or this trail