FERRARI100

Moving time  2 ώρες 48 λεπτά

Ώρα  4 ώρες 45 λεπτά

Σύνολο σημείων 1514

Uploaded 1 Απριλίου 2019

Recorded Απριλίου 2019

-
-
338 m
189 m
0
2,2
4,4
8,82 χλμ

434 εμφανίσεις, 12 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Vall-Llobrega, Catalunya (España)

Les Gavarres: sempre fem nous descobriments en aquesta Serra. A Santa Coloma de Fitor hi hem arribat a peu des de diferents punts de sortida, però avui ens hi hem arribat en cotxe per sortir des de Santa Coloma i fer la ruta dels dolmens de la Serra de Cals.
Hem deixat el cotxe a l'aparcament i hem agafat un corriol a la banda Nord de l'església. En pocs minuts ens hem trobat amb una creu de ferro amb una base de pedra que sembla que algú vulgui derruir doncs está força gratada.
Seguim endevant fins una torre eléctrica i poc després trobem les ruïnes de Can Marinas (o Can Merina).
Anem baixant per un antic camí ral amb les roderes ben marcades a la pedra del paviment, dels carros que per allà van passar en el seu temps.
Arribem al Mas Cals, un Mas datat l’any 948 i que ara és un hotel rural. Serà questió d'un dia anar-hi a passar una nit per gaudir-lo per dins. Al seu costat un pou de glaç força ben conservat.
Ara començarem a pujar una mica per una pista. Passarem pel costat de la font del Roldor, ara seca. No hi ha cap indicador i des-de'l camí no es veu, queda just a sobre, veure punt en el track.
Poc després, en una cruïlla de camins hi ha un indicador mig amagat que ens indica la pujada a la Cista del Clot del Llorer. Nosaltres hem vist l'indicador al baixar. Per pujar hem donat una petita volta però tant se val, també s'hi puja.
La Cista, situada al cim del Puig del Clot del Llorer, és un sepulcre megalític rectangular datat al 3400-3000 a. C. És un sepulcre d’inhumació individual o doble, no reutilitzable. La cambra amida interiorment 1,70m de llarg i 0,60m d’ample, per 0,65m d’alçada màxima. La veritat és que si no vas amb atenció ni el veus.
Baixem del Puig i ens dirigim ara cap a la zona de la Serra de Cals que ens permetrà descobrir una gran varietat del megalitisme present a la zona.
Anem visitant i gaudint per aquest ordre, el Dolmen dels 3 Peus, el Dolmen de la Serra de Cals, el Dolmen dels 3 Caires, la Pedra Dreta de les 3 Finques i el Dolmen de les Maries. Uns mes ben conservats que altres, però tots interessants.
Ara ja tot el camí es baixada fins a una cruïlla de camins a on hi ha un indicador precisament de la ruta dels Dolmens de la Serra de Cals que acabem de veure.
En aquesta cruïlla i per tornar a Fitor podem anar per Can Plaja que és el camí més curt, però com que ja el vam fer pocs dies abans, decidim tirar cap a la dreta direcció a Mas Cals altre vegada. Però no hi hem d'arribar ja que ens creuarem amb el camí d'anada i el reseguirem per tornar al cotxe a Fitor.
Χώρος στάθμευσης

Inici i fi a Santa Coloma de Fitor.

El 29 de gener de 948, el bisbe Gotmar de Girona consagrà l'església, que va ser dotada de terres i vinyes.
Τόπος στάσης

Creu de ferro.

Σταυροδρόμι

Girar a l'esquerra

Σταυροδρόμι

Seguir pista principal.

Ερείπια

Can Marinas

Abandonada als anys 40 del Segle XX, queda amagada entre el Mas Cals i Fitor, en un indret elevat i discret. Fou coneguda per ser una mena d’hostal, un lloc de pas, on s’hi barrejaren personatges ombrívols i dones que anaven a parir de forma amagada.
Σταυροδρόμι

A l'esquerra

Σταυροδρόμι

Esquerra, camí de Fitor.

Σταυροδρόμι

Esquerra cap a Mas Cals

Σταυροδρόμι

A l'esquerra

Σταυροδρόμι

A la dreta

Φωτογραφία

Roderes, antic Camí Ral Girona-Cruïlles-Palamós.

Les roderes de carro de l'antic camí ral es veuen molt marcades a la roca. Pel camí hi circulaven vianants i mercaderies, en un temps on viatjar a peu o en mules era el mitjà de transport més comú, i on mercats i fires eren els llocs per intercanviar i comprar productes: verdures, gra, bestiar, olles, plats, teixit, sal, peix... Totes aquestes mercaderies viatjaven pels camins i eren els traginers qui es dedicaven a fer aquest recorregut, a mula, amb tartana o a peu,
Ποταμός

Riera

Αρχαιολογικός χώρος

Pou de glaç

A les Gavarres s’han localitzat les restes d’onze pous de glaç. Són estructures de grans dimensions, construïdes al vessant nord amb pedra i cobertes amb una volta també de pedra. L’activitat d’emmagatzemar glaç en un recinte aïllat ve de la necessitat de poder disposar de gel durant tot l’any. Un cop a dins es premsava per tal de que el gel es conservés millor i ocupés menys volum. Amb el boll: fullaraca, palla, bruc i joncs es cobria per tal d’aïllar-lo i millorar la seva conservació fins que el pou era ben ple. El gel es tallava en blocs fent ús del xerrac de mà i de diferents ganxos, i s’extreia amb corrioles i cordes. Un cop afora s’embolicaven amb palla i sacs, i es carregava sobre les bèsties o sobre els carros, i es duia cap a La Bisbal, Girona o Palamós.
Τόπος στάσης

Mas Cals

Mas Cals és un dels assentaments medievals més importants de la zona, i hem de presumir la seva existència ja en època romana. L’edifici té una estructura que la fa gairebé inexpugnable. Bandolers i d’altres conflictes feren que l’estructuració de la casa es realitzés perquè els seus habitants tinguessin aigua,llenya, bestiar i gra emmagatzemat. Amb alts murs de pedra i espitlleres, els seus habitants es podien tancar a dins i aguantar vàries setmanes. Actualment està restaurada i dedicada al turisme rural.
Σταυροδρόμι

A l'esquerra

Συντριβάνι

Font del Roldà (seca)

Σταυροδρόμι

Esquerra trencant cap a la Cista

Σταυροδρόμι

A l'esquerra

Σταυροδρόμι

Corriol a l' esquerra

Αρχαιολογικός χώρος

Cista del Clot del Llorer

És un sepulcre d’inhumació individual o doble, no reutilitzable. La cambra amida interiorment 1,70m de llarg i 0,60m d’ample, per 0,65m d’alçada màxima.
Αρχαιολογικός χώρος

Dolmen dels 3 peus

Actualment el dolmen conserva la seva cambra formada per 6 lloses i la gran coberta in situ. Vora les lloses de migdia hi ha a terra restes de lloses possiblement de la cambra. Les dues lloses més properes al passadís – actualment no visible -, són avui inclinades vers l’interior de la cambra, tocant-se una amb l’altra. Això fou degut a les excavacions incontrolades que patí el monument.
Αρχαιολογικός χώρος

Dolmen de la Serra de Cals

Galeria catalana en U feta de lloses de pissarra. Actualment conserva 4 lloses de la seva cambra i passadís i la coberta de la cambra molt inclinada.
Αρχαιολογικός χώρος

Dolmen dels 3 Caires

El dolmen conserva la seva cambra amb l’inici del passadís formats per 6 lloses i la coberta in situ.
Αρχαιολογικός χώρος

Pedra Dreta de les 3 Finques

És una llosa de grans dimensions (1.54m d’amplada, 1.70m d’alçada aproximada i 50cm de gruix) i de morfologia arrodonida que es troba disposada de forma totalment vertical.
Αρχαιολογικός χώρος

Dolmen de les Maries

Actualment es conserven un total de 5 lloses de pissarra disposades de forma vertical i formant una alineació en direcció nord-est/sud-oest. El nom de Dolmen de les Maries, provè de la persència de dues arqueòlogues anomenades Maria en el moment de la seva excavació.
Σημείο πληροφόρησης

Panell informatiu.

Σταυροδρόμι

Seguim Mas Cals

Σταυροδρόμι

A l'esquerra

3 αξιολογήσεις

 • Φωτογραφίες Olga Sacrest Roca

  Olga Sacrest Roca 6 Φεβ 2021

  Molt bon dia. La veritat es que la ruta te molt bona pinta i la volem fer aviat. Pots indicar-nos com arribar a Fitor en cotxe particular. Som de La Garrotxa ho desconeixem . Moltes gràcies i molt bones caminades

 • Φωτογραφίες FERRARI100

  FERRARI100 6 Φεβ 2021

  Hola Olga Sacrest Roca, suposo que si veniu de La Garrotxa passareu per Banyoles-La Bisbal i direcció a Palamós.
  Passat Palafrugell i abans d'arribar a Palamós trobareu una sortida que posa Vall.llobrega. Heu d'anar seguir un tram del Camí de l'estació i després a l'esquerra agafar la carretera de Vall-llobrega. Quan acaba l'asfalt es segueix per una pista de terra en força bon estat (jo hi vaig passar bé i no tinc cap Tot-terreny) fins a Fitor.
  Per més seguretat poseu al Google-maps: de Palamós a Santa Coloma de Fitor i us marca la ruta.
  Espero la gaudiu.

 • Φωτογραφίες Olga Sacrest Roca

  Olga Sacrest Roca 6 Φεβ 2021

  Mil gràcies per totes les informacions , moltes excursions i ina forta abraçada

You can or this trail