• Φωτογραφίες PR-CV445 Sender del Seguili (Benidoleig)
 • Φωτογραφίες PR-CV445 Sender del Seguili (Benidoleig)
 • Φωτογραφίες PR-CV445 Sender del Seguili (Benidoleig)
 • Φωτογραφίες PR-CV445 Sender del Seguili (Benidoleig)
 • Φωτογραφίες PR-CV445 Sender del Seguili (Benidoleig)

Ώρα  3 ώρες 21 λεπτά

Σύνολο σημείων 733

Uploaded 3 Νοεμβρίου 2016

Recorded Μαΐου 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
372 m
101 m
0
2,9
5,8
11,54 χιλιόμετρα

2146 εμφανίσεις, 76 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Benidoleig, Valencia (España)

El sender PR-CV445, una immersió cap a la màgia del món rural d’antany
Paisatgisme, botànica i etnologia s’entrellacen com les palmes que elaboren eixa llata que, cosida, donava forma a aquelles barxes imprescindibles pel magatzematge dels productes essencials en el recorregut de la ruta PR-CV445 que l’Ajuntament de Benidoleig ha habilitat amb la recuperació i connexió de les més importants senders de muntanya com a oferta turística complementària a la Cova de les Calaveres.
La iniciativa, portada a cap mitjançant un taller d’ocupació, ha permés reivindicar l’essència rural d’antany com a atractiu promocional per aquelles persones amb inquietuds per conéixer la vida d’un entorn, pot ser econòmicament menys potent que el que requereix l’actual societat, però de molta major importància des del punt de vista de l’aprofitament dels recursos naturals des d’eixe equilibri que hui coneguem com sostenibilitat, i els valors implícits en la germanor i la solidaritat entre veïns.
Oficis com canyisser, margenador, calciner, abeller, pedrapiquer, ramader, teuler i altres, en l’actualitat en via d’extinció, es poden descobrir en cadascun dels indrets que componen una ruta que ha estat homologada de dificultat baixa per la Federació Valenciana de Muntanya.

Així, els sentits dels visitants, aguditzats per les fragàncies de la vegetació i la flora mediterrània que es manifesta en exuberància pot fer-li percebre als visitants els vestigis d’ encanyissades i parets de calç –una vegada obtingut eixe material dels forns de l’entorn dels que encara es conserva algun exemplar com el de Ca’l Durà-, barrejats en aquelles bancalades de pedra seca, llegat de les generacions precedents de benidolejans on la consigna era guanyar-li terra pam a pam a les penyes de muntanya per tal de practicar en ella un conreu de secà que es garantira la subsistència.
A banda, el projecte ha suposat l’adequació d’antigues infraestructures rurals com la Fonteta del Marqués, com a punt estratègic de la part sud del terme per abeurar les ramaderies i la caça, que junt amb altres tipus d’animals domèstics a les cases, suposaven el principal recurs de les societats rurals tradicionals per garantir-se la carn i la llet necessària per les proteïnes a la dieta. Aquest brollador, una vegada fixades per GPS les coordenades de la font, han estat superposades pels tècnics amb el plànol intern de la Cova de les Calaveres traçat pels espeleòlegs que l’ha visitada al llarg dels anys, han permés confirmar que aquest indret ha estat el que històricament li ha fet la funció de nodrissa al cabdal de la gruta.
Cal recordar també les intervencions fetes al voltant del casc urbà per habilitar tradicionals abeuradors per a les cavalleries com el pou de les Mules, que s’ubicaven estratègicament a la rodalia de la vila per afavorir el subministrament d’aigua a les cases, pel fet que fins a 1960 no es va posar en funcionament la xarxa municipal de servei. I és que s'ha d'incidir en què fins a l’equador del passat segle rucs, matxos, haques i cavalls eren el principal mitjà de transport i de tracció per les tasques agrícoles a l’interior de la Marina Alta.
Junt amb això s'ha de subratllar que el projecte ha estat complementat amb l’habilitació d’una sèrie de miradors per tal d’afavorir-li al visitant la contemplació d’eixe idíl·lic vall del Girona en tota la seua esplendor.

Detall del trajecte
El trajecte en qüestió que té com a sortida l’Ajuntament encara en primer lloc la pujada al tossal de les Forques i d’allí descendir a la referida Fonteta del Marqués, abans d’encarar la Senda de les Voltes, la caseta del Felip, la Cuixera, el barranc de la Buscana i el camí de Ca’l Durà, que porta al visitant a adonar-se’n d’una de les edificacions rurals més representatives de la muntanya de l’interior de la Marina Alta, en altres èpoques passades refugi de roders com el pedreguerí Josep “de la Tona”, “Mixana” de Castell de Castells o “el Bombo” de Pego.
D’aquest mas de propietat privada, que malauradament es troba hui en un estat de total roïna malgrat estar recollit en el catàleg municipal d’edificis protegits, la ruta traçada i senyalitzada mitjançant les preceptives indicacions que a més il·lustren als que la fan amb fitxes de les plantes més singulars de la flora autòctona, el recorregut transcorre cap al pinar del Raspa per agafar el camí del Pouet que els porte cap a la part sud-oest del terme on es troba el forn de calç del Badall del Gat, que ha estat restaurat amb el propòsit de donar a les futures generacions una visió d’una de les principals tasques prèvies a la construcció tradicional. D’eixe emplaçament, la senda recuperada encara la Rota i les Alcudies per fer aplegar als participants al nucli urbà pel camí del Tortet.
L’arribada al pou de les Mules ubicat en l’entrada oest del nucli històric, dóna l’entrada a aquest per l’antic Ajuntament el carrer del Pou, la plaça de les Malves, la Comuna, la penya i el Castell per descendir cap a l’antiga Senyoria, l’església parroquial de la Santíssima Sang, la Costereta i la plaça del País Valencià que marca el final d’una ruta prevista per completar-se en quatre hores, imprescindible per endinsar-se en el legat patrimonial i costumista dels nostres avantpassats.

View more external

3 αξιολογήσεις

 • Φωτογραφίες Elcordal

  Elcordal 22 Δεκ 2017

  I have followed this trail  View more

  Buena ruta

 • pascualbe 5 Μαρ 2018

  I have followed this trail  επαληθεύτηκε  View more

  Facil de hacer

 • babou89 29 Ιαν 2019

  I have followed this trail  View more

  super balade trés trés bien balisée. Nous y avons pris beaucoup de plaisir, des vues superbes, des bancs devant les points de vue et des explications sur les végétaux.
  Nous la referons avec des amis.
  Merci à la commune de Benidoleig.

You can or this trail