exploreri

Moving time  7 ώρες 6 λεπτά

Ώρα  9 ώρες 15 λεπτά

Σύνολο σημείων 4440

Uploaded 3 Μαρτίου 2018

Recorded Μαρτίου 2018

-
-
1.182 m
602 m
0
6,4
13
25,59 χιλιόμετρα

524 εμφανίσεις, 8 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Bašići, Federation of Bosnia and Herzegovina (Босния һәм Герцеговина)

Kruzna ruta od Brnjica - zaseok Laze sjevernom stranom iznad rijecice Zuce prema Ponijerima i nazad putem kraj rijeke Zuce . Prolazi kroz prekrasne predjele livada i rijetkih crnogoričnih suma sa dosta izvora.
Zimi jako teska ruta zbog neprogazenih i nerasciscenih puteva koji se rijetko koriste. Na mjestima je bilo i preko pola metra snijega.
Ruta kreće blizu mjesta gdje se Zuca ulijeva u Ribnicu, na samom ulazu u zaseok Laze, predje se mostic i penje se uzbrdo livadom do pocetka sume. Onda se koristi sumski put sve do dijela gdje se ide markiranom stazom Ponijeri - Crni Vrh.
U povratku smo koristili dobro utaban i sirok sumski put kotlinom rjecice.

Ponijeri su vikend naselje a i izletište za mnoge Kakanjce kako u zimskom tako i u ljetnom periodu. Naziv Ponijeri potječe od riječi «ponori» ili «poniranje». I zaista u Ponijerima se na nekoliko mjesta mogu susresti ponori. U Ponijerima su vršena ispitivanja negdje iza drugog svijetskog rata bojenjem vode tamošnjih potoka. Voda koja ponire u središtu Ponijera, dokazano je, da se ta voda pojavljuje negdje na dnu Ponijera u obliku vrela. Boriva riječica pritoka Trstionice je u stvari jedan krak te vode koja dotiče sa Ponijera.

Četiri su puta od Kaknja kojima možemo doći na Ponijere. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica a četvrti najkraći negdje oko 20 km od Kaknja uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.

Nadmorska visina Ponijera je negdje oko 1000 m a kote okolo Ponijera su preko 1000 m. A to je naidealnije područje i visina za odmor i rekreaciju. Zrak je neobično čist i bogat kisikom. Značajno su udaljeni od zagađivača okoline.

Prije šezdesetih godina to je bilo zemljoradničko zemljište za ukos trave i uzgoj stoke. Poslije II sv. rata na lokaciji Ponijera - Vrheblje je bila planirana izgradnja bolnice za plućne bolesnike, ali mješanjem politike taj je projekat preseljen u Sarajevo. Građenjem prvog puta, preko Kraljeve Sutjeske Ponijera se otvaraju za izletnike i počinje izgradnja vikend naselja.

Područje je idealno za lov srneće divljači a taj dio lovišta je ocijenjen sa «vrlo dobrom ocijenom» ili drugi bonitetni razred (od pet postojećih). U riječicama ima dosta pastrmke, a na proplancima gljiva i šumskog voća.
Σταυροδρόμι

Polazak

Σταυροδρόμι

Skretanje preko mostica

πανόραμα

Pogled na sela Turalici i Hodzici

Καταρράκτης

Izvor vode

Καταρράκτης

Izvor drugi

φωτογραφία

Šumom

κατάλυμα

Lovacka kuca - Karici

Σταυροδρόμι

Skretanje desno

Ποταμός

Potok

Καταρράκτης

Izvor 3 - Korita

Σταυροδρόμι

Skretanje na markiranu stazu Ponjeri - Crni vrh

ovdje smo napustili put i skrenuli desno dobro markiranom stazom Ponjeri - Crni vrh, malo ispod samog Crnog vrha
Building of interest

Ponjeri partizanski spomenik

Silazak u Ponjere kod partizanskog spomenika
Πληροφορία

Oznaka puteva

Building of interest

Ponjeri

Sports facility

Ponjeri ski staza

Σταυροδρόμι

Povratak prema Brnjicu

Povratak
Σταυροδρόμι

Odvajanje na put za Brnjic

κατάλυμα

Lovacka kuca 2 kotlinom Zuce

Tu se skrece i na izvor Zuce
Σταυροδρόμι

Spustanje puta od prve lovacke kuce

ovdje se spusta put od lovacke kuce 1
Καταρράκτης

Izvor iz stijene

Σχόλια

    You can or this trail