Αποθήκευση

Μήκος

29,78 χλμ

Υψ. διαφορά

1.452 m

Βαθμός δυσκολίας

Μέτριο

κατάβαση

1.394 m

Max elevation

714 m

Trailrank

71 5

Min elevation

199 m

Trail type

One Way

Moving time

5 ώρες 20 λεπτά

Ώρα

10 ώρες 16 λεπτά

Σύνολο σημείων

5241

Uploaded

4 Μαΐου 2021

Recorded

Μαΐου 2021
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Be the first to clap
2 αξιολογήσεις
 
Share
-
-
714 m
199 m
29,78 χλμ

28 εμφανίσεις, 1 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Fanzara, Valencia (España)

El GR-333 Sender de Gran Recorregut de la Mancomunitat Espadà-Millars (MEM) que té una distància de 106 km, i recorre els 17 pobles d'aquesta mancomunitat de la província de Castelló, situats entre la Serra de Espadà i l'Alt Millars.
El GR-333 està dissenyat en 15 etapes lineals, començant des de la localitat de Tales, on es troben les oficines del MEM. Encara que es pot començar en qualsevol altre municipi i sentit. Les 17 poblacions que recorre, en el sentit que van les etapes són: Tales, Suera, Benitandús, Veo, Aín, Alcúdia de Veo, Vilamalur, Torralba del Pinar, Fonts de Aiòder, Aiòder, Espadella, Torre-xiva, Toga, Argeleta, Vallat, Fanzara i Ribesalbes.
Nosaltres farem la travessia del GR-333 en quatre etapes com ho va fer el company Juane Alemany del Grup Senderista Esto Se Empina, iniciant-la en la població de Vilamalur i les etapes són les següents:
1. Vilamalur-Suera 26'2 km.
2. Suera-Fanzara 25 km.
3. Fanzara-Espadella 28'9 km.
4. Espadella-Vilamalur 26'1 km.
En l'est enllaç teniu totes les opcions de Allotjaments, Bars i Restaurants que ofereixen els diferents municipis per on passa el GR-333.
3ª Etapa: Fanzara-Espadella.
L’etapa reina de la travessia tant per distància com per desnivell, la iniciem des del bonic poble de Fanzara. Comencem en constant pujada fins arribar a la zona denominada “las Quemadas”, d’on baixarem directes al poble de Vallat. En l’actualitat quasi despoblat compta només amb 70 habitants, i la agricultura presenta una superfície casi testimonial. Abans existien algunes extensions de cultius de secà dispostos en els clàssics abancalaments en terrasses, encara que hui en dia gran part d’ells estan abandonats.
Després de visitar Vallat tornem a pujar cap a les Penyes Negres abans de baixar a Argeleta, en aquest tram hem de transitar durant un kilòmetre per la carretera.
Argeleta és altre menut municipi de poc més de 100 habitants que esta situat junt al riu Vilafermosa. En la plaça Major aquesta localitat destaca: La Torre Redona, que formava part de l'estructura defensiva exterior del palau d'Abú Zayd. És cilíndrica, amb planta baixa i dues altures, coronada per merlets. La fàbrica és de maçoneria, amb diverses finestres i accés per una porta elevada. A l'interior alberga el Museu Municipal. Declarada Bé d'Interès Cultural. La Torre Quadrada, de planta rectangular, quatre plantes i rematada per merlets sobre cornises. També feta de maçoneria amb cantons reforçats amb carreus de pedra. Juntament amb la torre rodona i una altra, en l'actualitat desapareguda, formava un palau que, segons documentació, era impressionant.
Deixem Argeleta i comencem a pujar cap a un tossal, e arribar al coll baixem de nou cap al riu Millars, travessem la carretera CV-198 i seguim avançant fins al paratge de la Font Calenta, un lloc que devia de ser molt visitat abans i ara trobem en estat d’abandó. Continuen cap al poble de Toga que trobem després de creuar el riu Millars per una passarel·la metàl·lica. A l’entrada del poble ens trobem amb la nova Font Calenta, que segons consta en la inscripció ceràmica brolla aigua minero-medicinal amb diversos premis a la seua qualitat.
Ací hem passat l’equador de la ruta i abandonem aquest poblet de poc més de 100 habitants, per anar cap al següent Torre-xiva, eixim den direcció Oest per un camí paral·lel a la carretera que als pocs metres baixa cap al riu que on ens hem de descalçar per a creuar-lo, pel motiu que triem passar pel pont de la carretera i seguir el sender que comença tot just després. No tardem molt en arribar al poble on pararem a menjar alguna cosa en l’únic bar (el poliesportiu) Torre-xiva també és minúscul menys de 100 persones i el seu nom deriva de la Torre circular del segle XIII. Presenta factura bastant tosca realitzada amb palets de diferents grandàries, travats amb argamassa. Es troba mig encastada en la façana d'una casa, en aparença en estat acceptable de conservació, sent utilitzada com habitatge.
Tornem a travessar el riu Millars només abandonem el poble i comencem la dura ascensió per la senda de 4 camins fins aplegar a les ruïnes dels Mas de las Picorzas. Ací el terreny ja s’aplana i avancem per la part alta de la muntanya direcció al Piló de Torre-xiva i després al piló d’Espadella.
En el següent encreuament el GR, coincideix amb el PR-CV 386, que seguim a l’esquerra cap a la Font del Melic, on abandonem el PR i seguim pel camí però abans d’arribar a la Font del Sastre tornem a trobar les senyals del PR que coincideixen amb els nostre camí altre tram, seguim cap a la Font de la Piqueta i ací el PR que trobem és el 314 que va del poble a Penya Saganta. Caminem per una bonica senda que baixa pel barranc de la Piqueta fins al poble d’Espadella, on acaben aquesta dura etapa.
La qualificació de la ruta per la distància i el desnivell seria de dura però ja que no té passos complicats la posarem com a moderada, encara que per a senderistes poc habituats a llargues distàncies i bastant desnivell, l'han de considerar com a difícil.
Atenció a causa del funcionament defectuós del GPS, poden trobar-se línies rectes causades per la pèrdua parcial del senyal o puntes estranyes que no són reals, per tant, cal anar amb una mica precaució en seguir la ruta.
Si utilitzes el track, t'agrairia que feres una valoració en wikiloc sobre la seua utilitat.

=========================================================

El GR-333 Sendero de Gran Recorrido de la Mancomunidad Espadán-Mijares (MEM) que tiene una distancia de 106 km, y recorre los 17 pueblos de esta mancomunidad de la provincia de Castellón, ubicados entre la Sierra de Espadán y el Alto Mijares.
El GR-333 está diseñado en 15 etapas lineales, empezando desde la localidad de Tales, donde se encuentran las oficinas del MEM. Aunque se puede empezar en cualquier otro municipio y sentido. Las 17 poblaciones que recorre, en el sentido que van las etapas son: Tales, Suera, Benitandús, Veo, Aín, Alcudia de Veo, Villamalur, Torralba del Pinar, Fuentes de Ayodar, Ayodar, Espadilla, Torrechiva, Toga, Argelita, Vallat, Fanzara y Ribesalbes.
Nosotros vamos a hacer la travesía del GR-333 en cuatro etapas como lo hizo el compañero Juane Alemany del Grupo Senderista Esto Se Empina, iniciándola en la población de Villamalur y las etapas son las siguientes:
1. Villamalur-Sueras 26'2 kms.
2. Suera-Fanzara 25 kms.
3. Fanzara-Espadilla 28'9 kms.
4. Espadilla-Villamalur 26'1 kms.
En el este enlace tenéis todas las opciones de Alojamientos, Bares y Restaurantes que ofrecen los diferentes municipios por donde pasa el GR-333.
3ª Etapa: Fanzara-Espadilla.
Empezamos la etapa reina de la travesía tanto por distancia como por desnivel, desde el bonito pueblo de Fanzara, en constante subida hasta llegar a la zona denominada “las Quemadas”, de donde bajaremos directos hasta el pueblo de Vallat. En la actualidad casi despoblado cuenta solo con 70 habitantes, la agricultura presenta una superficie casi testimonial. Antes existían algunas extensiones de cultivos de secano dispuestos en los clásicos abancalamientos en terrazas, aunque hoy en día gran parte de ellos están abandonados.
Después de visitar Vallat volvemos a subir hacia las Peñas Negras antes de bajar a Argelita, otro pequeño municipio de poco más de 100 habitantes que está situado junto en el río Villahermosa.
En esta localidad destacan en la plaza Mayor: La iglesia parroquial y la Torre Redonda, que formaba parte de la estructura defensiva exterior del palacio de Abú Zayd, cilíndrica, con planta baja y dos alturas, coronada por almenas. La fábrica es de mampostería, con varias ventanas y acceso por una puerta elevada. En el interior alberga el Museo Municipal. Declarada Bien de Interés Cultural. La Torre Cuadrada, de planta rectangular, cuatro plantas y remate por almenas sobre cornisas, también está hecha de mampostería con lados reforzados con sillares de piedra. Junto con la torre redonda y otra, en la actualidad destruida, formaban un palacio que, según documentación, era impresionante.
Dejemos Argelita y empezamos a subir hacia un cerro, y llegar al collado bajamos de nuevo hacia el río Mijares, cruzamos la carretera CV-198 y seguimos avanzando hasta el paraje de la Fuente Caliente, un lugar que debía de ser muy visitado antaño y ahora encontramos en estado de abandono. Continuamos hacia el pueblo de Toga que encontramos después de cruzar el río Mijares por una pasarela metálica. En la entrada del pueblo nos encontramos con la nueva Fuente Caliente, que según consta en la inscripción cerámica tiene un agua minero-medicinal con varios premios a su calidad.
Aquí hemos pasado el ecuador de la ruta y abandonamos este pueblecito de poco más de 100 habitantes, para ir hacia el siguiente Torrechiva, salimos en dirección Oeste por un camino paralelo a la carretera que a los pocos metros baja hacia el río donde nos tenemos que descalzar para cruzarlo, por este motivo que elegimos pasar por el puente de la carretera y seguir el sendero que empieza apenas después. No tardamos mucho al llegar al pueblo donde pararemos a comer algo en el único bar (el polideportivo) Torrechiva también es minúsculo menos de 100 personas y su nombre deriva de la Torre circular del siglo XIII que presenta una factura bastante tosca realizada con palés de diferentes tamaños, trabados con argamasa. Se encuentra medio empotrada en la fachada de una casa, en apariencia en estado aceptable de conservación, siente utilizada como vivienda.
Volvemos a atravesar el río Mijares solo abandonamos el pueblo y empezamos la dura ascensión por la senda de 4 caminos hasta llegar a las ruinas del Mas de las Picorzas. Aquí avanzamos por la parte alta de la montaña dirección al Pilón de Torrechiva y después al Pilón de Espadilla.
En el siguiente cruce nuestro GR, coincide con el PR-CV 386, que seguimos a la izquierda hacia la Fuente del Melic, donde abandonamos el PR y seguimos por el camino de la derecha. Antes de llegar a la Fuente del Sastre volvemos a encontrar las señales del PR que coinciden con las de nuestro camino otro tramo. Seguimos hacia la Fuente de la Piqueta y aquí el PR que encontramos es el 314 que va del pueblo a Peña Saganta. A partir de ahora andaremos por una bonita senda que baja por el barranco de la Piqueta hasta el pueblo de Espadilla, donde acaba esta dura etapa.
La calificación de la ruta por la distancia y el desnivel seria de dura pero ya que no tiene pasos complicados la vamos a poner como moderada, aunque para senderistas poco habituados a largas distancias y bastante desnivel, la han de considerar como difícil.
Atención a causa del funcionamiento defectuoso del GPS, pueden encontrarse líneas rectas causadas por la pérdida parcial de la señal o puntas extrañas que no son reales, por lo tanto, hay que ir con un poco precaución al seguir la ruta.
Si utilizas el track, te agradecería que hicieras una valoración en wikiloc sobre su utilidad.
Σταυροδρόμι

Dreta

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda amunt

Πανοραμική θέα

Panoràmica de la Vall del riu Millars

Σταυροδρόμι

Esquerra

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda avall

Ερείπια

Caseta

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Vallat

Συντριβάνι

Font de la Salut i llavador de Vallat

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Esglèsia parroquial de Vallat

Σταυροδρόμι

Dreta per GR-333

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda amunt

Σταυροδρόμι

Esquerra per pista

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda

Σταυροδρόμι

Esquerra per carretera

Σταυροδρόμι

Dreta per senda amunt

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Argeleta

Σταυροδρόμι

Recte

Γέφυρα

Pont sobre el riu Millars

Μνημείο

Argeleta

Σταυροδρόμι

Dreta amunt

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Toga

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda

Συντριβάνι

Font Calenta i llavador

Ποταμός

Riu Millars

Συντριβάνι

Font Calenta i llavador

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Esglèsia parroquial de Toga

Σταυροδρόμι

Dreta per senda amunt

Κίνδυνος

Risc cables de seguretat

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda avall

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Torre-xiva

Τόπος στάσης

Torre-xiva

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Torre-xiva

Ποταμός

Riu Millars

Σταυροδρόμι

Esquerra per senda

Σταυροδρόμι

Recte

Χλωρίδα

Flora

Πανοραμική θέα

Panoràmica de Torre-xiva

Ερείπια

Mas de Las Picorzas en ruïnes

Σταυροδρόμι

Esquerra

Κορυφή

Cim 4 Camins

Σταυροδρόμι

Piló d'Espadella

Σταυροδρόμι

Esquerra

Συντριβάνι

Font del Melic

Σταυροδρόμι

Esquerra avall

Συντριβάνι

Font del Sastre

Σταυροδρόμι

Dreta

Συντριβάνι

Font de la Piqueta

Πανοραμική θέα

Panoràmica d'Espadella

Μνημείο

Espadella

2 αξιολογήσεις

 • Φωτογραφίες Juane Alemany

  Juane Alemany 13 Μαΐ 2021

  Hola Florenci...
  Aquesta sens dubte,es l'etapa reina de tota la travessia deixe GR-333.No la vax poder cuadrar millor,pero despres he averiguat,que l'ajuntament de Torrechiva,va a traure a concurs uns apartaments rurals,per alquilar.De haber estat en funcionament,l'habera programat en cinc etapes.ja qu'hen Ayodar ni han tambe apartaments rurals i en Fuentes de Ayodar un hotel.
  Molt bones sendes tambe durant tota l'etapa i bones vistes un poc llimitades de Peña Saganta.La part desde Torrechiva,es lo mes canyer,ames per els kilómetres que ja portabem.
  Molt bon final per el Barranc de la Piqueta.

  Salutacions.

 • Φωτογραφίες Juane Alemany

  Juane Alemany 13 Μαΐ 2021

  I have followed this trail  View more

  Hola Florenci...
  Aquesta sens dubte,es l'etapa reina de tota la travessia deixe GR-333.No la vax poder cuadrar millor,pero despres he averiguat,que l'ajuntament de Torrechiva,va a traure a concurs uns apartaments rurals,per alquilar.De haber estat en funcionament,l'habera programat en cinc etapes.ja qu'hen Ayodar ni han tambe apartaments rurals i en Fuentes de Ayodar un hotel.
  Molt bones sendes tambe durant tota l'etapa i bones vistes un poc llimitades de Peña Saganta.La part desde Torrechiva,es lo mes canyer,ames per els kilómetres que ja portabem.
  Molt bon final per el Barranc de la Piqueta.

  Salutacions.

You can or this trail