Jaume Monmany

Moving time  2 ώρες 36 λεπτά

Ώρα  4 ώρες 27 λεπτά

Σύνολο σημείων 1996

Uploaded 13 Ιανουαρίου 2019

Recorded Ιανουαρίου 2019

-
-
1.136 m
799 m
0
3,2
6,3
12,69 km

50 εμφανίσεις, 0 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Sant Martí Sacalm, Catalunya (España)

Bella excursió circular des del llogarret de Sant Martí Sacalm al Santuari del Far, per l'ermita de Santa Anna del Grau, segle XV, visita al Santuari del Far, amb la Mare de Deu del Far representada per una bella talla gòtica policromada, probablement del segle XV, que mostra la Mare de Déu donant el pit al Nen; admiració de l'espectacular vista des de la balconada del precipici, que abasta el Golf de Roses, el Montseny, la Mola, el Montcau, Montserrat i els cingles de Tavertet, i retorn pel camí curt.
Vam deixar el cotxe a tocar del local social del veïnat de Sant Martí Sacalm, hi ha espai per fer-ho. Al local social hi havia ambient animat, força excursionistes, i ens van atendre bé.
Vam pujar fins l'Església de Sant Martí Sacalm (cota 832 m), església romànica rectangular i sòbria, al costat de la qual hi ha l'antiga rectoria, habitada, i prop el cementiri. L'església estava tancada. Des del mirador que dona al nord hi ha una magnífica vista de la Cinglera del Far, amb el santuari del Far al cap de munt, objecte de la nostra excursió, amb el collet de Sant Martí entre nosaltres i la cinglera, i un ampli paisatge de les Guilleries i el Collsacabra a l’esquerra, i de la Garrotxa i del Gironès a la dreta.
Baixem, tornem a passar per davant del local social, seguim un 100 m per la carretera que ve d’Amer i al primer revol a la dreta la deixem per passar una tanca a mà esquerra i prenem el Camí de Sant Martí Sacalm, en direcció oest i de seguida nord. Passem el bell indret del Collet de Sant Martí Sacalm (cota 800 m), on deixem el Camí de Sant Martí Sacalm a la dreta i prenem el de l’esquerra, en direcció nord-oest cap a Santa Anna. Seguim ascendint en la mateixa direcció, per camí, durant 1,1 km, fins un punt, cota 934 m del nostre registre, on el camí o sender de petit recorregut (PR) es torna un corriol ampli i vira a l’esquerra amb un gir sobtat. D’entrada ens vam equivocar, vam seguir pel camí de la dreta i vam haver de recular. Prenem doncs el PR a mà esquerra i deixem la pista a la dreta. El sender de seguida torna a a virar la mateixa direcció que dúiem fins ara. Seguim ascendint, doncs, en direcció nord-oest, com fèiem. Al cap de 300 m hi ha una nova divisió, cota 987 m del nostre registre, seguim per la dreta, pel camí suau, deixem el camí curt i el PR a l’esquerra, després hi baixarem. Aquesta zona de bosc afecta els senyals del GPS i el registre resultant és molt distorsionat. Seguim ascendint durant uns 500 m, fins al peu del Grau de Santa Anna, cota 944 m del nostre registre, on fem un gir de quasi 180º, per guanyar el grau, direcció sud-oest, i atenyem l’Ermita de Santa Anna del Grau o Santa Anna del Mont, segle XV (cota 1080 m). És una ermita d’una sola nau rectangular, amb entrada d’arc rebaixat que dona a un pòrtic, que permet veure l’interior per una finestra amb reixa. És ben obrada, està ben restaurada i l’estat de conservació és molt bo.(1)
Estem dalt del Pla del Far, voltats de cingleres per tot arreu excepte al nord-oest. Seguim per la carretera de la Mare de Déu del Far, en direcció sud sud-est, durant 1 km, en lleu ascensió, quasi a peu pla, fins al Santuari del Far (cota 1123 m). Aquí tenim força per visitar i admirar! Vam començar pel Santuari, amb la Mare de Déu del Far representada per una bella talla gòtica policromada, probablement del segle XV, que mostra la Mare de Déu donant el pit al Nen. El conjunt arquitectònic del santuari és notable, amb l’església d’una nau, fonda, amb volta lleument apuntada i arcades laterals massisses que donen a dues capelles laterals, tot obrat de còdols lligats amb morter; façana austera amb portal quadrat amb llinda i muntants de pedra ben obrada, una fornícula amb una imatge de Sant Jordi, una inscripció que llegeix STELLA MARIS, rosetó i pinacle, i el campanar de base massissa.(2) Vam visitar la Capella de les Ofrenes, situada davant la façana, a l’altra banda del pas a l’hostatgeria i del mirador. Hi ha una altra bella imatge policromada de la Mare de Déu donant el pit al Nen. L’hostatgeria estava tancada. La vista des de la balconada damunt la colossal cinglera, és espectacular. Abasta des del Golf de Roses a llevant fins als cingles de Tavertet a ponent i inclou el Montseny, l’embassament de Susqueda, la Mola, el Montcau i Montserrat, i configura un escenari de serralades pròximes i distants, de tonalitats blavisses difuminades; de valls pregones; boscúries atapeïdes, i la mar a la llunyania, inoblidable!
Per a la baixada tornem en direcció a Santa Anna i, 100 m abans d’arribar-hi, trobem una intersecció on prenem el camí de la dreta que baixa per un pas entre la cinglera, en direcció nord-est per seguir baixant fins trobar el camí de pujada força més avall –els senyals del GPS tornen a configurar una traça distorsionada, a causa dels arbres–, i per aquet fins al punt de parença, poc després d’haver passat el Collet de Sant Martí, on ens vam aturar per descansar, assaborir la vista i gaudir de la màgia de l’indret i del seu entorn, a l’entrada de capvespre, amb el bagatge de les impressions i vivències de la jornada, moments inoblidables!
1 Col·laboradors de la Viquipèdia. Santa Anna del Grau [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2017 [data de consulta: 30 de març del 2019]. Disponible a la Xarxa.
2 Col·laboradors de la Viquipèdia. Santuari del Far [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2018 [data de consulta: 30 de març del 2019]. Disponible a la Xarxa.
A la dreta, pel camí curt, pel PR

Σχόλια

    You can or this trail