dcve

Σύνολο σημείων 384

Uploaded 22 Μαρτίου 2019

Recorded Μαρτίου 2019

-
-
28 m
-2 m
0
4,6
9,2
18,4 χιλιόμετρα

64 εμφανίσεις, 0 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Emmer-Compascuum, Drenthe (Nederland)

Begin: Bushalte Gruiten (Emmer Compascuum) Eind: Station Emmen

Langs Runde en Scholten
Eigenlijk loopt er tijdens de wandeling geen oud tramspoor, maar de natuur is hier veelbelovend. We wandelen langs de Runde een veenrivier die dwars door Emmer Compascuum liep. Men heeft geprobeerd de loop van het riviertje te herstellen en van kunst te voorzien. Je moet er van houden. Hoe verder we van Compascuum wandelen des te mooier het wordt.
We lopen ook langs verdelgd gras. Een voorbijgangster vertelde dat dat gebeurt omdat het gras geen voeding genoeg bevat voor het vee, vanwege de droge zomer van 2018. Wel mistroostig om nu al dat geel te zien zo vroeg in de lente. Daarbij komt nog dat het gebruik van glyfosaat ("Roundup") zeer ter discussie staat vanwege het feit dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. In België is het gebruik verboden, terwijl het in Nederland (zoals hier) nog volop wordt toegepast. De echte reden om deze verdelger te gebruiken is dat het voor de ploegers gemakkelijker is om voor "gedood" gras dan voor "levend" gras te gaan.
We verlaten de Runde voor het Scholtenskanaal en Scholtenszathe. Het herinnert aan Willem Albert Scholten, de eerste landbouw industrieel. Hij stichtte na de veenontginning zijn 24 aardappelmeelfabrieken en heeft daarmee veel betekend voor de economie van het noorden. We lopen langs de veenkerk in Klazienaveen Noord. Door concurrentie bleef Noord klein en vestigde men zich in het huidige Klazienaveen.
Scholtenszathe is een natuurgebied van wel 1000 hectaren. Het is hier alleen ontveend en van aardappels voorzien destijds. Gelukkig is er nog een strook veengrond overgebleven. We lopen eroverheen in het natuurgebied Oosterbos. Je ziet gelijk hoe hoog en vochtig het hier geweest moet zijn. Eigenlijk was de omgeving rond Emmen een groot moerasgebied met natuurlijk de Hondsrug als zandstrook voor de bewoning.
Via de oude Markeweg lopen we via het Emmerhout door de bossen naar Emmen, terwijl we in de verte de trotse voetballampen zien staan van FC Emmen. Ze spelen (2019) als enige Drentse club in de eredivisie.

View more external

Bus stop

001 Gruinten Emmer-Compascuum

Ποταμός

002 De Runde

Πληροφορία

003 Kunst aan de Runde

πανόραμα

004 Kijlweg

Bespoten gras
Ποταμός

005 De Runde

Ποταμός

006 Wiebe Russchen

Voorvechter van de natuur
Πληροφορία

006X Focel aan de Runde

Herdenkingsstenen
Ποταμός

007 Scholtenskanaal

Kanaal G
Building of interest

008 Scholtenskanaal

Sacred architecture

008X Klazienaveen Noord

Ποταμός

009 Karrepad JA Harmsenpad

πανόραμα

010 Oosterbos

Πληροφορία

011 Tweede Groenedijk

Πληροφορία

012 Bij het Scheper Ziekenhuis

Building of interest

013 Natuurbeheer

Train stop

014 Station Emmen

Σχόλια

    You can or this trail