dcve

Σύνολο σημείων 235

Uploaded 20 Ιουλίου 2016

Recorded Ιουλίου 2016

-
-
28 m
-10 m
0
5,3
11
21,22 χιλιόμετρα

569 εμφανίσεις, 4 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Doetinchem, Gelderland (Nederland)

Start: Treinstation Doetinchem Eind: NS Station Dieren
NB: De Oude IJssel aan de zuidkant is moeilijk te belopen. Zie txt voor alternatieven.

Langs IJssels
Doetinchem was vroeger het knooppunt van de lijnen die werden geëxploiteerd door de Gelderse Tram Maatschappij. Ondanks de vreselijke verwoestingen is Doetinchem een actief plaatsje, waar je mondjesmaat de oude resten nog kunt herkennen, zoals kasteel Slangenburg en de Catharinakerk. Altijd maar weer branden en oorlogen die de stad een kopje kleiner maakten. Vanaf het station lopen we dwars door het centrum naar de Oude IJssel, waar we een stukje oever volgen. Het spoor liep voornamelijk over de provinciale N317. Het goede nieuws is, dat er om deze weg veel bossen liggen, zodat het mooi lopen is tussen Doetinchem en Doesburg, waarbij de N317 een paar keer (Voorzichtig!) moeten oversteken.
We komen langs Langerak (Gld), waarbij het toeval wil dat zowel in het Zuid-Hollandse als in het Gelderse Langerak een koppelstation is. Misschien is dat ook wel de reden dat zich hier nog een ijzergieterij (Vulcanus) bevindt, want daar heb je wel wat energie voor nodig.
Via mooie paden lopen we langs de historische Galgenberg of Wrangebult (komt van gevlochten omheining). Hier werd vroeger veel gevochten, maar ook geëxecuteerd . Het gebied is daarom verbonden met legendes over Witte Wieven en anders spookverhalen. We lopen naar Laag Keppel, waar het kasteel Huize Keppel staat, we laten even links laten liggen, omdat we hier niet goed langs de Oude IJssel kunnen wandelen, en lopen door naar Hoog Keppel over een stuk Hessenweg. Het zijn eeuwenoude karrensporen, die kooplieden gebruikten om hun goederen tussen de diverse plaatsen te vervoeren. Met het Duitse Hessen heeft het volgens de kenners weinig van doen.
We gaan naar de Oude IJssel en lopen over de Koppeldijk richting Doesburg. De Oude IJssel is wordt hier goed afgeschermd. Het betekent dat het je moeilijk wordt gemaakt, via een zestal hekken kun je er eenvoudig lopen, maar als je dat niet wilt/kunt, is het fietspad om het gebied heen een goede optie (wel 1,5km omlopen!).
We lopen onder de N338 door langs de Oude IJssel over een mooi graspad. Het komt uit bij het sluizen havengebied van Doesburg. De hekken stonden open, anders zou je hier ook niet gelopen kunnen hebben en is het zuidelijkere fietspad je deel.
We nemen de allerlaatste brug over de Oude IJssel en passeren allerlei watertjes inclusief het stuwcomplex om naar het prachtige Doesburg te lopen. Het ligt aan de “echte” IJssel en is een echt Hanzestadje met veel oude gebouwen, waag en stadhuis. Als je tijd hebt, kun je mooi over de wallen om de stad heenlopen.
De tram liep door naar Dieren, die destijds een scheepjesbrug over de IJssel nam. Wij nemen de grote ijsselbrug die in de renovatie is (juli 2016). Het stuk is wel saai, maar de Fraterse uiterwaarden zijn prachtig om te fietsen. We lopen naar Dieren, het eindpunt van de tramlijn. De tram liep langs het jachtslot van Stadhouder Koning Willem III. Alleen de muur staat er nog, waarachter zich nu een stadspark bevindt. Ook de kerk heeft het niet overleeft in Dieren, maar de toren staat er nog. Ze wilden die afbreken, maar de Dierenaren hebben daar een stokje voor gestoken.
Station Dieren was vroeger het knooppunt van diverse lijnen. In de zomer loopt de stoomtrein er nog naar Apeldoorn.

View more external

Sacred architecture

001 RK kerk Doetinchem vanaf Terborgseweg

Provisioning

002 Markt en Stadhuis in Doetinchem

Sacred architecture

003 Catharinakerk Doetinchem

Γέφυρα

004 N316 over de Oude IJssel

Building of interest

005 Nemaho fabrieksterrein met schoorsteen

Building of interest

006 Metzo College

Bijzonder geobuw met veel hout
πανόραμα

007 Verlengde Prins Alexanderstraat

Prachtig voet/fietspad
Πληροφορία

008 Langerak Gld met hoogspanningknooppunt

Waypoint

009 Masten bij Langerak

Πληροφορία

010 Naar de Galgenberg in Keppel

Waypoint

011 Laag Keppel

Σταυροδρόμι

012 N317 met Jonker Emilweg

Γέφυρα

013 Brug over de Oude IJssel

Het pad langs de IJssel is eigenlijk verboden. Je kunt ook 1,5km omlopen over het (wel mooie) fietspad
Πληροφορία

014 De omleiding Landgoed Mulra

Γέφυρα

015 Stuw Oude IJssel in Doesburg

Sacred architecture

016 Kloostertuin Doesburg

Building of interest

017 Doesburg Centrum

Doesburg heet mooi centrum met veel oude huizen
Γέφυρα

018 Herinnerings plaat tgv opening IJsselbrug in 1952

Ποταμός

019 Oude schutskoepel bij de brug

πανόραμα

020 Fraterwaard met oude ijsselloop

Πληροφορία

021 De koninsmuur aan de voormalige Tramstraat (Hoflaan)

Waypoint

022 Dierense Toren vanuit Carolinapark

Toren bij de voormalige OLV ter hemelopnemings kerk
Train stop

023 NS station Dieren met de Stoomtrein naar Apeldoorn

Σχόλια

    You can or this trail