dcve

Σύνολο σημείων 136

Uploaded 13 Μαΐου 2016

Recorded Μαΐου 2016

-
-
58 m
-7 m
0
4,9
9,8
19,64 χλμ

517 εμφανίσεις, 4 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Groenlo, Gelderland (Nederland)

Begin: Busstation Groenlo Eind: Busstation Borculo

Over het fietspadspoor
De route van Groenlo naar Borculo is eigenlijk wat je verwacht van spoorlopen: Via het tracé over paden die door mooie gebieden voeren. Zeker 80% loopt over de lijn van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). Textielbaron Jan Willink richtte de club op en GOLS bestond uit de lijnen van Winterswijk, Neede naar Enschede en van Neede, Borculo, Doetinchem. Al gauw zo’n 100km spoorlijn. We lopen dit keer dus 2 takken te weten: Groenlo/Neede en Neede/Borculo.
Tussen Groenlo en Eibergen vind je interessante borden over hoe het vroeger was: namelijk een kale lijn met telegraafpalen. Dat vergde het minste onderhoud. De mooie bomen die nu op de route staan zijn dus na de ontmanteling neergezet voor de toeristen.
We beginnen dus in Groenlo een oude vestingstad (Grol), die door of in Spaanse of in Staats bezit was. De stad is versterkt en vele malen verwoest en we bewaren de wallen voor een volgende keer. We lopen langs Station Hupse een gehucht van niks, maar wel met een interessant bord, waar staat dat de lijn in 1937 geen personen meer vervoerde en tot 1972 alleen maar goederen, waaronder veel hout voor de mijnen in Limburg. En er is een heus vliegveld voor luchtballonnen.
We passeren de Slinge die bij Borculo in de Berkel stroomt. Die rivier is overigens naar het noorden verlegd (kon het minder kwaad met overstromen).
We lopen dwars door het dorp Eibergen. Een echte stad is het nooit geworden, de Heren van Borculo hadden het eigenlijk voor het zeggen hier. De Mallumsche Molen is er de moeite waard. Het spoor loopt hier als verhard fietspad naar Neede. Het knooppunt van de lijnen. We laten het dorp liggen, maar komen wel over een prachtig spoorpad langs de Havezate De Huize Kamp. Was het vroeger een kasteel met trapgevels, nu is het een chique herenhuis. De meeste grachten zijn gedempt, maar het is toch wel mooi.
Vanaf hier lopen we via de Bolksbeek naar de Berkel.. Het tracé houdt hier wel op, maar bij Borculo is de oude betonbrug over de Berkel nog goed te zijn. Overigens worden de wegen hier wel flink onder de schop genomen (mei 2016).
In Borculo stond het grote Kasteel waar de Heren vanaf de Middeleeuwen hun bewind voerden. Het is allemaal verdwenen. Wat overgebleven is zijn de verlegde Berkel, een watermolen en gezellige straatjes.

View more external

Στάση λεωφορείου

001 Busstation Groenlo en Parallelweg

Γέφυρα

002 Brug over de Slinge in Groenlo

Σταυροδρόμι

003 Veldweg, Vredesweeg en Schietbaan

Σημείο πληροφόρησης

004 Ruig stukje spoordijk aan de Redoute

Σταθμός τρένου

005 Halte Hupsel en Hupsel Airport (Balonnnen)

Λίμνη

006 Ballastput aan het spoor, IJsbaan (toen en nu!)

Πικνίκ

007 Kinderboerderij Eibergen

Μνημείο

008 De Bleek (oude textiel industrie)

Γέφυρα

009 Oude spoorbrug bij de Slinge

Σταυροδρόμι

010 Spoor nabij Schurinkweg

Σταυροδρόμι

011 Hier is N283 het oude trace met Stationsstraat en Parallelweg

Κάστρο

012 Havezate De Kamp

Γέφυρα

013 Het spoor passer de Bolsbeek

Σταυροδρόμι

014 Geesterweg en Nederbielsepad

Σταυροδρόμι

015 Overbielseweg en Hekweg

Γέφυρα

016 Hoge Brug an de Berkel bij Borculo

Σχόλια

    You can or this trail