dcve

Σύνολο σημείων 218

Uploaded 10 Μαΐου 2016

Recorded Μαΐου 2016

-
-
38 m
6 m
0
5,2
10
20,78 χιλιόμετρα

733 εμφανίσεις, 2 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Boekelo, Overijssel (Nederland)

Begin: Bushalte Loerhazen Enschede Eind: Busstation Neede

Over het stoomspoor
NB: Check de dienstregeling op de site op http://www.museumbuurtspoorweg.nl, want er rijden treinen in de weekenden en op feestdagen, en dan is lopen langs de sporen GEEN optie.

We volgen dus de lijn van de Geldersch-Overijsselsche-Lokaal-Spoorwegmaatschappij (GOLS). Tussen Boekelo en Haaksbergen wordt er nog steeds met een stoomtreintje gereden door Museum Buurtspoorweg. In 1884 was het er al, maar het lijntje is langzaam maar zeker ontmanteld. Het huidige lijntje ligt nu volledig los van het hoofdnet.

We starten ten noorden van Boekelo op het oude tracé wat van Hengelo komt. We lopen als het ware de vork in over een prachtig pad wat volledig dood loopt op de hekken van de Buurtspoorweg. Via een omweggetje komen we dan toch in Boekelo, wat vroeger bekend was om zijn zoutwinning, want er zitten zoutlagen onder de grond. Steenzout ligt op zo’n 300m en wordt met water, waarin het oplost, omhooggepompt. Later werd Hengelo het zoutcentrum. Tijdens het leegpompen ontstaan zoutkoepels, deze kunnen dan weer worden volgepompt met afval. Een slecht plan, want in Duitsland (aan de overkant) is dat niet altijd goed gegaan.
Via het dorp en station Boekelo lopen we zoveel als mogelijk langs het oude spoor (zie NB). Het spoor ligt soms prachtig onder de bomen en loopt dwars door het Twentse landschap.
We komen in Haaksbergen, wat op zich een heel oud dorpje was aan de Buurse beek, die later naar het zuiden van Haaksbergen werd verlegd. De bewoners waren vooral werkzaam in de textielindustrie, terwijl Haaksbergen vooral bekend is geworden vanwege dat vervelende ongeluk op 28 september 2014, toen een grote demotruck dienst weigerde en drie doden het gevolg waren. We vinden in Haaksbergen ook het Spoormuseum. Alles is prachtig opgeknapt en je kunt er ook als de treinen niet rijden een bezoekje brengen. Na Haaksbergen houdt het spoor echt op en zoeken we de oevers van de Buurser Beek. We moeten wel even door industriegebied, maar de beloning is prachtig: je loopt over paden waarvan je vindt dat ze nooit mogen ophouden. We moeten wel een stuk van het pad delen met mountainbikers maar doordeweeks heb je daar geen last van.
Net voordat je de N18 betreedt wordt het pad onzichtbaar door braam, het is dan verstandig via de wal naar de N18 te lopen. We moeten iets omlopen om opnieuw langs de beek te geraken, die nu Schipbeek het. We zijn weer in Gelderland.
We komen nu in Rietmolen een klein dorp waar de katholieke Sint-Caeciliakerk erg opvalt door zijn stijl (Amsterdamse School uit 1931). Via de onverharde Kieftendijk lopen we naar Neede, wat destijds het centrum vormde van de drie spoorlijnen. Ook Neede kende zijn stormramp en wel in 1927. Het was de sterkste ooit gemeten in ons land.
Net als Haaksbergen vond de bevolking werk in de textiel en ze hadden hier jam. Voor de rest is het hier in Neede net zo “mooi” als in dat andere dorp.

View more external

Σταυροδρόμι

001 Windmolenweg (bushalte) Winterhaarweg

Πληροφορία

002 Oude Trace naar Hengelo

Πληροφορία

003 Oude track vanaf Enschede naar Neede

Train stop

004 Museum Station Boekelo

Πληροφορία

005 Halte Zoutindustrie bij het Park der Zinnen

Πληροφορία

006 Lijn Haaksbergen Boekelo

Λίμνη

007 Meertje aan het spoor

Train stop

008 Oud-Station Haaksbergen

Μουσείο

009 Spoor museum Haaksbergen

Σταυροδρόμι

010 Hier houdt het echt op in Haaskbergen

Ποταμός

011 Buurtse Beek met Visoversteek nabij Aaftinksweg

Ποταμός

012 Buurtse Beek

Sacred architecture

013 Kerk Rietmolen aan de Schipbeek

Πληροφορία

014 Cultureel Hoogtepunt aan de Marktstraat in Neede

Sacred architecture

015 Prot. kerk in Neede en de Hofmaat

Σχόλια

    You can or this trail