dcve

Σύνολο σημείων 962

Uploaded 21 Μαΐου 2015

Recorded Μαΐου 2015

-
-
14 m
-64 m
0
4,9
9,9
19,72 χιλιόμετρα

1365 εμφανίσεις, 4 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Weteringbrug, Noord-Holland (Nederland)

Braassem, Kaag, Zijp en Zijl
NBNB: Zie opmerking bij Zevenhuizen.
Begin: Bushalte De Brug (Brugwetering) Eind: NS Station Leiden
Het tweede stuk van het Haarlemmermeerspoor voert van Oude Watering naar Leiden en dwars door oude droogmakerijen over dijkjes langs vele wateren. Kortom een echt groene Hollandse mooie landschapswandeling.
We beginnen in Oude Wetering, wat ook de naam van de vaart is die de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder verbindt met het Braassemermeer. Deze vaart lopen we langs, waar diverse kerkjes, waaronder een Remonstrants, het landschap opsieren. Bij het autopontje, de balg en Braassemplas trekken we naar het westen om door Roelofarendsveen te lopen. Het plaatsje neemt 24% van de tulpenproductie voor zijn rekening. Dat is gesymboliseerd door de grote rode tulpen die op de watertoren staan. “Leuk” is nog te vermelden dat zowel Swiebertje als Bromsnor in dit dorp zijn verscheiden.
We passeren via een prachtig pad de A4 en doorkruisen het lintdorp Nieuwe Wetering. Het wordt al in 1342 vernoemd, maar er niets te beleven. Alleen maar groen en mooi lopen naar de Kagerplassen is het devies hier. Het is opvallend hoeveel molens hier nog staan, die destijds voor de waterafvoer moesten zorgen. Het zijn nu complete woonhuizen, want echt malen komt er niet meer van. We passeren de Poel en komen in Rijpwetering, waar je wel vijf molens terugvindt en vooral Joop Zoetemelk.
We trekken verder naar het westen en passeren Oud Ade, een gemeente die rond de 19de eeuwse RK Sint Bavo is gebouwd. Het lijkt dus wel een katholieke enclave in deze voornamelijk protestantse contrije.
Vanaf hier loopt een prachtige kronkelige weg naar het noorden, waar we Zevenhuizen passeren. Het is inderdaad niet groter dan de naam doet vermoeden, maar ligt mooi aan de Kagerplassen. Het lijkt alsof je hier niet mag wandelen (EN DAT IS OOK ZO!!!), maar zorg dat je door de hekjes aan de plas komt om over een prachtig graspad naar het zuidwesten te lopen. NEEM IN 7HUIZEN 100M VOOR 13 AAN DE BOEKHORSTERWEG EEN PAD NAAR LINKS. HET VOERT JE NAAR DE KAGERPLASSEN. Natuurlijk vind je in deze streken vele bootjes, maar het is hier toch beter toeven dan in Loosdrecht. We komen bij de Zijp, waar een mini veerbootje je naar de overkant brengt naar de kaden van de Zijl. Het is de verbinding tussen de Kagerplassen en de Oude Rijn bij Leiden en daarmee belangrijk voor de verbindingen van vroeger en nu. Ook de waterafvoer was belangrijk, omdat destijds Katwijk in open verbinding met de Noordzee stond.
In Leiden lopen we een stuk langs het oude trace dat bij de Heerensingel zijn eind vond. Een oud stootbuffer is hier nog de enige herinnering aan deze oude Haarlemmermeer spoorlijn.
Via de prachtige Zijlpoort lopen we door het oude Leiden, waar je of de Haarlemmerstraat of een van de Rijnen kunt bewandelen om naar het nieuwe NS station te komen.

View more external

Ποταμός

001 Oude Wetering Kerkstraat

De Oude Wetering
Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

002 Oude Wetering Kerken

Remonstrantse Kerk, Hervormde Kerk, Horlogerie
Λίμνη

003 Braassemermeer

Bij Oude Wetering
Σημείο πληροφόρησης

004 Watertoren bij Roelofarendsveen

Spoordijk
Σταυροδρόμι

005 Westeinde Kruising A4

Spoor kruist de A4
Πικνίκ

006 Molenweg Nieuwe Wetering

Prachtig Pad
Σημείο πληροφόρησης

007 Lijker Molen

Λίμνη

008 Poelhaven

Met bootjes
Σημείο πληροφόρησης

009 Rijpwetering

Χώρος θρησκευτικού ενδιαφέροντος

010 Kerk Oude Ade

Een RK enclave in de polder
Ποταμός

011 Vrouwe Vennemolen

Ποταμός

012 Zevenhuizen

Kruising van waterwegen
Τόπος στάσης

013 Zevenhuizen

Λίμνη

014 De Horizon Kagerplassen

Doorsteek bij Camping de Horizon
Λίμνη

015 Langs de Kagerplassen

Prachtig pad langs de plas
Λίμνη

016 De Kaag

Oud Ponton
Ποταμός

017 Pontje Zijp

Alleen voor Voetgangers
Σημείο πληροφόρησης

018 Boterhuis molen

Langs de Veenpolders
Γέφυρα

019 Driegatenbrug Leiderdorp

Langs de Zijl
Γέφυρα

020 Zijlbrug Meelfabriek

Hier ging het spoor de Zijl over naar Leiden
Σημείο πληροφόρησης

021 Monument aan de Parkstraat Leiden

40 45
Κάστρο

022 Zijlpoort

Hier stopte het spoor
Γέφυρα

023 Havenbrug Leiden

Ποταμός

024 Oude Rijn Leiden

Langs de Oude Rijn dwars door Leiden

3 αξιολογήσεις

 • Φωτογραφίες janetraveller

  janetraveller 18 Μαϊ 2016

  Unfortunately, the passage from Zevenhuizen to Kaagsocieteit (along the banks of the Kagerplassen) has been cut off. It's all private property now and hikers are being sent away with that message, although there are no specific signs indicating this on the spot.
  This is right after passing the Horizon camping site, where the farm area is, near your waypoint: 014 De Horizon Kagerplassen.

 • Φωτογραφίες dcve

  dcve 18 Μαϊ 2016

  Thnx Jane for your comment. Indeed boring that this bank after 014 De Horizon is closed. On Open Street Map I see two alternatives: One north and one along (south) the Boekhorstvaart. You know that??

 • Φωτογραφίες janetraveller

  janetraveller 22 Μαϊ 2016

  Thx for your reply with these suggestions ! Good idea for future hikes.

You can or this trail