dcve

Σύνολο σημείων 927

Uploaded 30 Οκτωβρίου 2014

Recorded Οκτωβρίου 2014

-
-
16 m
-25 m
0
5,6
11
22,34 χιλιόμετρα

1379 εμφανίσεις, 13 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Deventer, Overijssel (Nederland)

De IJssel en linie

Een stevige wandeling voert ons van Deventer naar Wijhe langs vele stukken IJssel. Via de oude stadswallen (is nu een park) lopen Deventer uit naar de IJssel, waar we opnieuw geconfronteerd worden met een herinrichting van het landschap. Dit keer geen dijkverlegging maar een verdieping van de uiterwaarden, waardoor nieuwe meren ontstaan. Op water lopen was maar enkelen vergund, maar niet de argeloze wandelaar die nu wat dichter bij de dijk moet blijven en daar van het mooie uitzicht kan genieten. Uiteindelijk lopen we toch door de waarden naar het landgoed Rande, waar een versterkt huis (Havezate) stond en nu een verzameling gebouwen die Rande vormen. Er was hier zelfs een station op de lijn Zwolle Arnhem.
Net voorbij het landgoed komen we langs een zelfbedienings picknickplaats aan het Randerpad. Met Senseoapparaat en koektrommel kun je je hier van koffie of thee voorzien. Een mooi initiatief op deze boerderij. Het duurt niet lang voordat we op een tweede Havezate uitkomen: Landgoed De Haere. Het ligt er prachtig bij en herbergt binnen zijn landgrenzen interessante dingen. Het huis zelf is een Franse stijl woning, het terroire bevat een grote zonnewijzer (gemist!) en een omvangrijk bunkerstelsel wat deel uitmaakte van de IJssellinie. Er waren hier zo’n 1200 man gelegerd die de Russen moesten tegenhouden. Even verderop was een caisson constructie (daar komen we verderop langs) die in de IJssel kon worden gedreven en afgezonken, waardoor de boel onder water kwam te staan. In het landgoed, onder de grond dus, vinden we een compleet commandocentrum en een hospitaal in bom- en gasvrije kelders. De Russen wisten er alles van. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 is het gebied vrijgegeven. Een paar honderd meter verderop zien we nog een verdedigingsbult voor afweergeschut. De planners waren nl zo onhandig geweest om de stuw precies in het verlengde van twee torenspitsen aan te leggen. Ideaal om aan te vliegen dus.
We lopen door Olst. Behalve dat het aan een spoor ligt geniet het weinig bekendheid, maar de Bakkers Molen aan de N337 (waar je niet kunt lopen) is leuk.
Voort gaat het langs de IJssel langs Den Nul (is niets) en Fortmond. Ook hier herinrichting van de Duurse Waarden, maar ook een pad door een prachtig natuurgebied.
Het laatste stuk voert ons naar Wijhe. Aan de oostkant ervan ligt landgoed Den Gelder. We lopen door de sombere hekken van de Havezate, waar een heer van Gelder nog steeds de baas is (Baron De Vos van Steenwijk dus). Let goed op het pad, want er is een verbinding naar het fietspad langs de spoorlijn over een gammel bruggetje.
δέντρο

01 Rijsterborgherpark

Γέφυρα

02 IJsselbrug

Ijsselbrug met monument en IJssekade
Ποταμός

03 IJssel

Monument langs de IJssel: Boom en Zaag
δέντρο

04 Rande en IJssel

Eikenboom aan de IJssel th van Randde (een landgoed)
Picnic

05 Diepenveen

Rustplaats bij de Haere aan het Randerpad. Zelfbediening voor Koffie, thee etc
κάστρο

06 De Haere

Havezate De Haere
ερείπιο

06 IJssellinie

Bunkers van de Ijssellinie bij Olst
Λίμνη

07 Reutekolk

De Reutekolk
Πληροφορία

08 IJssellinie

Info IJssellinie
Λίμνη

09 Olst

Afwateingskanaal en vijver
Πληροφορία

10 Bakkersmolen

Bakkersmolen aan de N337. Je kunt er ook eten
ερείπιο

11 Dijkhuisje

Dijkstoel 2de Rotte aan de IJsseldijk
Ποταμός

12 Den Nul

IJssel bijDen Nul
Λίμνη

13 Fortmond

Herinirichting bij Fortmond
δέντρο

14 Formond

Natuurgebiedje bij Fortmond
κάστρο

15 De Gelder

Landgoed de Gelder in Wijhe
Γέφυρα

16 De Gelder

Bruggetje om naar NS station in Wijhe te kunnen

Σχόλια

    You can or this trail