dcve

Σύνολο σημείων 896

Uploaded 16 Οκτωβρίου 2014

Recorded Οκτωβρίου 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
27 m
-14 m
0
5,2
10
20,72 km

1110 εμφανίσεις, 12 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Doesburg, Gelderland (Nederland)

Langs Het Zwarte Schaar
(Begin: Bushalte Karel Doormansingel (Doesburg); Eind: Treinstation (Brummen)
Mooi om in Doesburg te beginnen. Het is een oude hanzestad die aan de mond van de Oude IJssel ligt en dus ook een vestingstad is. En dat is goed te zien, want er is weinig gebouwd om Doesburg (dat mocht niet) en je kunt er prachtig over de stadswallen lopen. De Waag en Het Stadhuis zijn prachtige monumenten en je brengt zo een uurtje in dit mooie stadje zoet.
We verlaten het stadje aan de noordkant om langs de oostoever van Het Zwarte Schaar te gaan lopen. Het is een grote IJssel meander waar nu jachthavens en natuur zijn. De Fraterwaard ligt in het midden. Terwijl je langs het water loopt blijf je de Martinikerk van Doesburg zien, want zo'n meander schiet natuurlijk niet op.
Eenmaal langs de IJssel schiet het weer op en zien we in de verte de Geldersche Toren. Hij is al van de 12de eeuw, maar is in de 19de eeuw neogotisch omgebouwd. In de verte passeren we Steenderen en als we na het gemaal aan de Grote beek het bosje induiken blijkt er ineens een mini stadje achter te liggen: Bronkhorst. Om er te komen lopen we over de oude motte heuvel, waar ooit het kasteel Bronckhorst heeft gestaan. Het stadje zelf is superklein, maar staat wel vol met oude pandjes, waar veel fietstoeristen op af komen.
Vanaf Bronkhorst steken we de IJssel over met autoveer. Hier vinden ook weer wat buitens zoals de Wijde Landen en Spaensweerd. Let even op wanneer je bij Brummen die zeer drukke provinciale weg (N348) wilt oversteken: er ligt een diepe maar droge sloot achter, als er water in staat, naar rechts en OMLOPEN.
Brummen is oeroud, maar dat is niet zo aan het plaatsje te zien. Bedenk dat aan de hogere veluwezoom veilig wonen was aan de IJssel. In Brummen passeren we Groot Engelenburg opnieuw een opgedirkt (19de eeuw) kasteel wat er al staat sinds de Middeleeuwen
Passantenhaven en de Oude IJssel in de Nieuwe IJssel
Beeld van Roberto Barni: Passi d'Oro
Doesburg: Martini Kerk en de Waag
Stadswal Doesburg
Het Zwarte Schaar
Het Zwarte Schaar en een pad naar een B&B
Een mooi pauze plaats aan de oever van het schaar
Anno 2014
Olburgen
Kasteel de Gelderse Toren
Aan de IJssel ter hoogte van Rha
Gemaal aan de Grote Beek bij Bronckhorst
Op de Oude Motte heuvel van Kasteel Bronckhorst
Bovenstraat Bronckhorst
Bovenstraat Bronckhorst
Veer Bronkhorst Brummen
Landgoed Wijde Landen en overbuurman Spaenseweerd
Kerk in Brummen

2 αξιολογήσεις

 • Paulvoest 16 Οκτ 2014

  Prachtige route met steeds zicht op water https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/222-ijssel07-doesburg-brummen-8025341/photo-4638099

 • Paul Voest 25 Φεβ 2019

  I have followed this trail  View more

  Goed te doen en heel mooi

You can or this trail