Nedim Limo

Ώρα  8 ώρες 37 λεπτά

Σύνολο σημείων 1957

Uploaded 15 Οκτωβρίου 2018

Recorded Οκτωβρίου 2018

-
-
2.098 m
1.274 m
0
5,1
10
20,56 χιλιόμετρα

319 εμφανίσεις, 15 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή Mlake, Federation of Bosnia and Herzegovina (Босния һәм Герцеговина)

Uspon kreće iz Tisovice, dokle se može pristupiti isključivo terenskim vozilom iz Konjica, preko Konjičke Bijele (cca 30km). Trek slijedi markiranu stazu koja i nije baš uvijek dobro vidljiva, te se savjetuje korištenje navigacije. Ovaj pravac je možda i najlakši pristup Lupoglavu, a ljepotu predjela je zaista teško opisati. Treba obratiti pažnju na predio oko izvora Zakantar, jer postoje upozorenja na opasnost od mina, pa stoga izvor i nije označen na treku.

Po silasku sa Lupoglava, trek vodi na vrh Kerač. Sam uspon je malo nezgodan zbog strmog terena, te je potrebno izabrati najbolju putanju između stijena i kleke. Isto važi i za silazak, jer na ovoj dionici nema ni markacije, ni staze. Sa Kerača slijedi grebenski uspon na Vidinu kapu, a potom na zadnji u nizu Herač.
Povratak je samo u početku istim putem, te se trek prije Vidine kape odvaja lijevo u usjek, odakle ide preko sipara u podnožje sjeverne strane Vidine kape.
Trek potom slijedi staru stazu koja silazi u Mršića do, a na kojoj se povremeno pojavljuje i kamena markacija. Ova dionica je i najzahtjevnija zbog strmog i skliskog terena, te su potrebni koncentracija i oprez. Po silasku u Mršića do slijedi uspon do priključenja na markiranu stazu, te povratak stazom u Tisovicu.
Predjeli Vidine kape i Herača su manje posjećeni, što im daje posebnu čar.
Izvora vode na ovoj dionici praktično nema, o čemu treba povesti računa.
κορυφή

Herac 2042 mnv.

φωτογραφία

jama

κορυφή

Kerac

κορυφή

Lupoglav 2102 mnv.

Waypoint

Mrsica do

χώρος στάθμευσης

parking

Σταυροδρόμι

raskrsnica 1

Σταυροδρόμι

raskrsnica 2

Σταυροδρόμι

raskrsnica 3

φωτογραφία

Tisovica

κορυφή

Vidina kapa 2032 mnv.

φωτογραφία

Za kantarom

2 αξιολογήσεις

You can or this trail