josepheras

Σύνολο σημείων 931

Uploaded 8 Οκτωβρίου 2018

Recorded Οκτωβρίου 2018

-
-
1.458 m
817 m
0
13
27
53,02 χιλιόμετρα

434 εμφανίσεις, 22 αποθηκεύσεις

κοντά στην περιοχή La Pobla de Lillet, Catalunya (España)

[CA]


Ruta d'uns 55 km de llarg per fer amb cotxe tot terreny i petites caminades. La pista sol estar en bones condicions però depenent de l'època pot ser que estigui molla i sigui difícil de fer alguns trams amb cotxe que no estigui preparat per la muntanya.

Si es fa tota la ruta i totes les visites són cap a 7 hores, 3 de conducció i 4 de visites.

Hem deixat la zona més al sud, a la zona de la Serra de Catllaràs, ja que necessitariem una ruta sola per veure-ho tot.

Si no hi ha temps per estar tantes hores, es pot estalviar la visita al Museu del Ciment o el viatge amb el Tren del Ciment, que és el que comporta més temps.

Passarem pels punts més importants i interessants de La Pobla de Lillet, la zona de les Fonts del Llobregat i la zona Nord de la Serralada de Catllaràs, iniciant i finalitzant la ruta a La Pobla de Lillet.

Hi han alguns punts que estan una mica separats del camí i no es pot arribar amb cotxe, en aquests casos dins del Waypoint expliquem com arribar-hi a peu.


ITINERARI (Informació ampliada dins dels Waypoints)1- Museu del Tren del Ciment: Punt de partida.

2- Castell de La Pobla de Lillet: Un cop visitat el museu, continuem per la carretera B-402 que ens porta al centre de La Pobla de Lillet. Aparquem al pàrquing gratuït que hi ha davant de l'ajuntament i entrem caminant cap al centre històric.

3- Esglesia de Santa Maria de Lillet: Enganxada al Castell.

4- Pont del Magret: Tornem a la Carretera, on trobem el riu. Just davant del aparcament, trobem l'Ajuntament de La Pobla, que està just a sobre el pont del Magret que creua el riu Llobregat.

5- Pont Vell de Lillet: Continuant per la carretera, venint del pont del Magret, trobem el Pont Vell, també conegut com a Pont Gran.

6- Pont de la Petita: Continuem per la carretera i el proper pont que ens trobem, és el de la Petita.

7- Jardins Artigas: En cas de fer el trajecte del trenet del ciment, ja ens hi porta directament el tren. En cas de que no, hem de tornar a agafar el cotxe i seguir per la carretera, però no creuar el últim pont cap a la carretera de Ripoll, continuar recte cap al Nord fins als indicadors dels Jardins.

8- Refugi Quatre Cases: Des dels jardins Artigas, tornem enrera, cal a La Pobla de Lillet. En aquest cas si creuem el Llobregat direcció Ripoll. A uns 300mts. agafel el desviament cap a l'esquerra que ens indica Castellar de N'Hug. A uns 3km., ja trobem la indicació del Muesu del Ciment cap a l'esquerra, trobarem el refugi just abans d'arribar al museu.

9- Museu del Ciment: Continuem per la mateixa carretera, a uns 100mts. trobem el museu.

10- Ermita de Sant Vicenç de Rus: Tornem enrera i continuem per la carretera BV4031 cap a Castellar de n'Hug. A uns 2km., trobem indicat el desviament cap a la dreta de Sant Vicença de rus. L'ermita es pot veure des de la carretera.

11- La Farga de Sant Vicenç de Rus: Just al costat de l'ermita, trobem aquest restaurant i fonda rural.

12- Pont de la Farga Vella i Hostal de les Fonts: Seguim carretera amunt, a 1,5km. trobem aquest magnífic hostal. Just al costat esquerra, des de la carretera, podem veure una fantàstica vista del Llobregat passant per sota del Pont de la Farga Vella.

13- Església de la Pietat: Continuem per la carretera BV4031 uns 350mts. Ens trobarem un desviament a l'esquerra, l'agafem i a uns 10mts. trobem aquesta església.

14- Pont de les Fonts: Seguim el camí, ens tornem a trobar a la part esquerra l'Hostal de les Fonts, però nosaltres seguim cap a la dreta amunt. A uns 500mts. trobem el pont de les Fonts.

15- Molí de les Fonts: Continuant pel camí, a pocs metres, a la part dreta, ens trobem amb un edifici que pertany al antic molí fariner de les Fonts.
16- Restaurant Molí de les Fonts: A pocs metres més amunt del molí, trobem el restaurant del molí, juntament amb una botigueta de records de les Fonts.

17- Fonts del Llobregat: Just a la dreta del Restaurant de les Fonts, trobem un caminet que ens puja a peu directament a al naixement del riu Llobregat.

18- Monestir de Santa Maria de Lillet: Sortint de les Fonts del Llobregat, fem el camí enrera fins a trbar-nos amb la carretera B-402. En aquest cas girem cap a l'esquerra, en compte de posar-nos a dins de La Pobla, anem direcció a Ripoll. A 1 km. aproximadament, trobarem un desviament a la dreta que indicat com el camí cap al Monestir.


19- Rotonda de Sant Miquel: Es troba a sobre de monastir de Santa Maria, a uns 150mts. i es veu perfectament a dalt d'un turonet.

20- Castell Vell de Lillet: Des del Monastir, agafem el camí que va cap al sud. aproximadament a 1km., trobarem un desviament cap a l'esquerra, que puja amunt, fent una corva molt tancada, agafem aquest camí. A uns 500mts., ja veiem a dalt del cim el castell. Aparquem i voregem el turó fins a trobar un caminet que puja cap dalt.

21- Refugi del Xalet: Des del Castell Vell de Lillet, tornem enrera pel mateix camí d'on veniem, fins arribar al Monastir de Santa Maria de Lillet. Just en aquest punt, en comptes de tornar a la carretera, agafem el nou camí que va cap a l'oest. Farem una bona estona de camí, uns 4km aproximadament, fins a trobar-nos una intersecció. Agafarem el camí de l'esquerra, Que ens portarà directament al Xalet de Catllaràs, i just davant tenim el Refugi del Xalet.

22- Xalet de Catllaràs: Just davant del refugi lliure, tenim el Xalet del Catllaràs.

23- Font del Xalet: Just darrera del xalet, a uns 50 metres, trobem la Font.

24- Mina del Xalet: Finalment, una mica més allunyada del Xalet, trobem la Mina del Xalet.

25- Pou del Xalet: Tornant al Xalet, i continuant pel camí, a uns 100mts, a l'esquerra del camí, just per sobre d'un rierol, trobem el pou.

26- Mina d'Arderiu: Després de la visita al Xalet de Catlleràs, continuem pel mateix camí, i a uns 300 metres, trobem una intersecció. Podem deixar el cotxe en la intersecció ja que haurem de continuar recte després. A uns metres cap al camí de l'esquerra, trobem la Mina d'Arderiu.

27- Pou de la Mina d'Arderiu: Just a l'esquerra de la boca de la Mina d'Arderiu, trobarem un camí que puja a uns 30 metres cap amunt del turó, aquí podem veure un dels pous de la mina.

28- Roca de la Lluna: Agafem el cotxe i seguim pel camí recte, a uns 300 metres, trobem la indicació cap a la Roca de la Lluna, que hi arribarem a peu.

29- Creu dels mossèns Joan Orriols i Josep Binefa: Des de la Roca de la Lluna, tornem enrera uns 2,5km. fins a tornar-nos a trobar amb l' intersecció que hem agafat després del llarg camí des del Monastir de Santa Maria de Lillet, en aquest cas, agafem el camí de mes a l'esquerra, que ens porta directes a Falgars. A 1,5km de la intersecció i a 400mts. abans d'arribar a Falgars, en una corva, trobem aquesta Creu.

30- Font de Falgars: Petita font que ens trobem just a l'entrada del camí que ens porta al complexe de Falgars.

31- Santurari de Falgars: Hostal, restaurant, zones de picnic i el santuari.

32- Mirador del Pedraforca: Aquest mirador està a la punta oest de la zona de Falgars.

33- Mirador Joan Casanova: Mirador que trobem a la punta est de la zona de Falgars.

34- Cova de la Verge de Falgars: Un cop hem vist tots els punts de Falgars, alhora de sortir, agafarem la carretera cap a la dreta, al contrari d'on hem vingut. Aquesta carretera ens porta directament de tornada a la Pobla de Lillet, però abans d'arribar, a uns 4km. de Falgars, trobem un desviament cap a la dreta, un camí que s'enfila cap amunt, indicat amb una senyal. Fem uns 300mts. de camí, i trobem un altre senyal que ens envia cap a un camí cap a la dreta, aquest ja no el podem fer amb cotxe, el fem caminant, a uns 200mts. trobem la Cova. Després tornem enrera fins a la carretera i seguim fins a la Pobla.[ES]
Ruta de unos 55 km de largo para hacer en coche todo terreno y pequeñas caminatas. La pista suele estar en buenas condiciones pero dependiendo de la época puede que esté mojada y sea difícil de hacer algunos tramos en coche que no esté preparado para la montaña.

Si se hace toda la ruta y todas las visitas son hacia 7 horas, 3 de conducción y 4 de visitas.

Hemos dejado la zona más al sur, en la zona de la Sierra de Catllarás, ya que necesitaríamos una ruta sola para verlo todo.

Si no hay tiempo para estar tantas horas, se puede ahorrar la visita al Museo del Cemento o el viaje en el Tren del Cemento, que es lo que conlleva más tiempo.

Pasaremos por los puntos más importantes e interesantes de La Pobla de Lillet, la zona de las Fuentes del Llobregat y la zona Norte de la Cordillera de Catllarás, iniciando y finalizando la ruta en La Pobla de Lillet.

Hay algunos puntos que están un poco separados del camino y no se puede llegar en coche, en estos casos dentro del Waypoint explicamos cómo llegar a pie.


ITINERARIO (Información ampliada dentro de los Waypoints)1- Museo del Tren del Cemento: Punto de partida.

2- Castillo de La Pobla de Lillet: Una vez visitado el museo, continuamos por la carretera B-402 que nos lleva al centro de La Pobla de Lillet. Aparcamos en el parking gratuito que hay delante del ayuntamiento y entramos caminando hacia el centro histórico.

3- Iglesia de Santa Maria de Lillet: Justo al lado del Castillo.

4- Puente del Magret: Volvemos a la Carretera, donde encontramos el río. Justo delante del aparcamiento.

5- Puente Viejo de Lillet: Continuando por la carretera, viniendo del puente del Magret, encontramos el Puente Viejo, también conocido como Puente Grande.

6- Puente de la "Petita": Cotinuamos por la carretera y el próximo puente que nos encontramos, es el de la "Petita".

7- Jardines Artigas: En caso de hacer el trayecto del tren del cemento, ya nos lleva directamente el tren. En caso de que no, tenemos que volver a coger el coche y seguir por la carretera, pero no cruzar el último puente hacia la carretera de Ripoll, continuar recto hacia el Norte hasta los indicadores de los Jardines.

8- Refugio "Quatre Cases": Desde los jardines Artigas, volvemos atrás, hay en La Pobla de Lillet. En este caso si cruzamos el Llobregat dirección Ripoll. A unos 300mts. agafel el desvío hacia la izquierda que nos indica Castellar de n'Hug. A unos 3 km., Ya encontramos la indicación del Muesu del Cemento hacia la izquierda, encontraremos el refugio justo antes de llegar al museo.

9- Museo del Cemento: Continuamos por la misma carretera, a unos 100mts. encontramos el museo.

10- Ermita de Sant Vicenç de Rus: Volvemos atrás y continuamos por la carretera BV4031 hacia Castellar de n'Hug. A unos 2km., Encontramos indicado el desvío hacia la derecha de San Vicente de ruso. La ermita se puede ver desde la carretera.

11- La Farga de Sant Vicenç de Rus: Justo al lado de la ermita, encontramos este restaurante y fonda rural.

12- Puente de la "Farga Vella" y Hostal de "les Fonts": Seguimos carretera arriba, a 1,5km. encontramos este magnífico hostal. Justo al lado izquierdo, desde la carretera, podemos ver una fantástica vista del Llobregat pasando por debajo del Puente de la "Farga Vella".

13- Iglesia de la Pietat: Continuamos por la carretera BV4031 unos 350mts. Nos encontraremos un desvío a la izquierda, la cogemos y a unos 10mts. encontramos esta iglesia.

14- Puente de "les Fonts": Seguimos el camino, nos volvemos a encontrar en la parte izquierda del Hostal de las Fuentes, pero nosotros seguimos hacia la derecha arriba. A unos 500mts. encontramos el puente de "les Fonts".

15- Molino de "les Fonts": Continuando por el camino, a pocos metros, en la parte derecha, nos encontramos con un edificio que pertenece al antiguo molino de harina de "les Fonts".

16- Restaurante Molino de "les Fonts": A pocos metros más arriba del molino, Encontramos el restaurante del molino.

17- "Fonts del Llobregat": Justo a la derecha del Restaurante de "les Fonts", encontramos un camino que nos sube a pie directamente a al nacimiento del río Llobregat.

18- Monasterio de Santa Maria de Lillet: Saliendo de las Fuentes del Llobregat, hacemos el camino atrás hasta trbar hacernos con la carretera B-402. En este caso giramos hacia la izquierda, en lugar de ponernos dentro de Puebla, vamos dirección a Ripoll. A 1 km. aproximadamente, encontraremos un desvío a la derecha que indicado como el camino hacia el Monasterio.

19- Rotonda de Sant Miquel: Se encuentra encima de monasterio de Santa María, a unos 150mts. y se ve perfectamente en lo alto de una colina.

20- Castillo Viejo de Lillet: Desde el Monastir, tomamos el camino que va hacia el sur. aproximadamente a 1 km., encontraremos un desvío hacia la izquierda, que sube arriba, haciendo una curva muy cerrada, cogemos este camino. A unos 500mts., Ya vemos en la cima el castillo. Aparcamos y bordeamos el cerro hasta encontrar un camino que sube hacia arriba.

21- Refugio del "Xalet": Desde el Castillo Viejo de Lillet, volvemos atrás por el mismo camino de donde veníamos, hasta llegar al Monasterio de Santa María de Lillet. Justo en este punto, en vez de volver a la carretera, cogemos el nuevo camino que va hacia el oeste. Haremos un buen rato de camino, unos 4km aproximadamente, hasta encontrarnos una intersección. Tomaremos el camino de la izquierda, que nos llevará directamente al "Xalet" de Catllaràs, y justo enfrente tenemos el Refugio del "Xalet".

22- "Xalet" de Catllaràs: Justo delante del refugio libre, encontramos el "Xalet" del Catllaràs.

23- Fuente del "Xalet": Justo detrás del chalet, a unos 50 metros, encontramos la Fuente.

24- Mina del "Xalet": inalmente, un poco más alejada del "Xalet", encontramos la Mina del "Xalet".

25- Pozo del "Xalet": Volviendo al "Xalet", y continuando por el camino, a unos 100mts, a la izquierda del camino, justo por encima de un arroyo, encontramos el pozo.

26- Mina de Arderiu: Tras la visita al "Xalet" de Catlleràs, seguimos por el mismo camino, y a unos 300 metros, encontramos una intersección. Podemos dejar el coche en la intersección ya que tendremos que continuar recto después. A unos metros hacia el camino de la izquierda, encontramos la Mina de Arderiu.

27- Pozo de la Mina de Arderiu: Justo a la izquierda de la Mina de Arderiu, hay un camino que sube la colina, a unos 30 metros, podemos ver uno de los pozos de la mina.

28- Roca de la "Lluna": Cogemos el coche y seguimos por el camino recto, a unos 300 metros, encontramos la indicación hacia la Roca de la Lluna, que llegaremos a pie.

29- Cruz de los sacerdotes Joan Orriols y Josep Binefa: Desde la Roca de la Lluna, volvemos atrás unos 2,5 km. hasta volvernos a encontrar con la intersección que hemos tomado tras el largo camino desde el Monasterio de Santa María de Lillet, en este caso, tomamos el camino de mas a la izquierda, que nos lleva directos a Falgars. A 1,5 km de la intersección y a 400mts. antes de llegar a Falgars, en una curva, encontramos esta Cruz.

30- Fuente de Falgars: Pequeña fuente que nos encontramos justo en la entrada del camino que nos lleva al complejo de Falgars.

31- Santurario de Falgars: Hostal y restaurante, zonas de pícnic y justo al lado, el Santuario de Falgars.

32- Mirador del Pedraforca: Este mirador está en la punta oeste de la zona de Falgars.

33- Mirador Joan Casanova: Este mirador está en la punta este de la zona de Falgars.

34- Cueva de la Virgen de Falgars: Una vez hemos visto todos los puntos de Falgars, al salir a la carretera, tomaremos el desvío hacia la derecha, el camino contrario de donde hemos venido. Esta carretera nos lleva directamente de vuelta a la Pobla de Lillet, pero antes de llegar, a unos 4km. de Falgars, encontramos un desvío hacia la derecha, un camino que sube hacia arriba, indicado con una señal. Hacemos unos 300mts. de camino, y encontramos otra señal que nos envía hacia un camino hacia la derecha, este ya no lo podemos hacer en coche, lo hacemos caminando, a unos 200mts. encontramos la Cueva. Después volvemos atrás fina en la carretera y seguimos hasta la Pobla.

View more external

Μουσείο

Museu del Tren del ciment

[CA]

Comencem la ruta al Museu del Tren del Ciment. A la dreta de la carretera trobem un aparcament on podem deixar el cotxe. A partir d'aquí, després de visitar el museu, tenim dues opcions, la primera és continuar amb el cotxe a veure el següent punt, i l'altre, comprar un tiquet d'anada i tornada amb el trenet del ciment, que ens portarà al Jardí Artigas i al Museu del Ciment, unes 3 hores entre trajecte d'anada i tornada i les dues visites. Amb el tiquet podem comprar també un pack que inclou la visita del jardí i el museu, a un preu més econòmic.
EL museu del tren es d'entrada gratuïta, consta d'un sol espai amb unes quantes locomotores i vagons antics restaurats, entre ells, destaca la locomotora de les mines de carbó del Catllaràs, un cremallera de Montserrat, un tramvia de Mataró i un parell de locomotores a vapor de la línia del Llobregat.

[ES]

Comenzamos la ruta en el Museo del Tren del Cemento. A la derecha de la carretera encontramos un aparcamiento donde podemos dejar el coche. A partir de ahí, después de visitar el museo, tenemos dos opciones, la primera es continuar con el coche a ver el siguiente punto, y el otro, comprar un ticket de ida y vuelta con el tren del cemento, que nos llevará al Jardín Artigas y el Museo del Cemento, unas 3 horas entre trayecto de ida y vuelta y las dos visitas. Con el ticket podemos comprar también un pack que incluye la visita del jardín y el museo, a un precio más económico.
EL museo del tren es de entrada gratuita, consta de un solo espacio con varias locomotoras y vagones antiguos restaurados, entre ellos, destaca la locomotora de las minas de carbón de Catllaràs, un cremallera de Montserrat, un tranvía de Mataró y un par de locomotoras a vapor de la línea del Llobregat.

κάστρο

Castell de La Pobla de Lillet

[CA]

Un cop visitat el museu, continuem per la carretera B-402 que ens porta al centre de La Pobla de Lillet. Aparquem al pàrquing gratuït que hi ha davant de l'ajuntament i entrem caminant cap al centre històric.
El Castell a costa una mica de veure, ja que no té l'aspecte típic de castell, de fet una part del castell va ser reconvertit en l'Església de Santa María. És un edifici utilitzat om a turisme rural de luxe, va ser construït l'any 1297 i està totalment reformat i habilitat com a allotjament rural.
Ramon II d'Urtx, senyor de Mataplana, que va morir en 1297, va tenir un significat relleu en el naixement de la Pobla de Lillet. Ell i el seu fill Hug de Mataplana, el 15 d'abril de 1297 van atorgar carta de població a la Pobla de Lillet. El lloc escollit va ser el turó situat a la confluència de tres rius, i lloc adequat per a envoltar d'una muralla i per a millor defensa dels embats d'algun poble invasor, dins de l'extensa i bella Vall de Lillet. Els senyors de Mataplana van quedar encantats de tan fèrtil com era la vall, també de la situació i del lloc escollit per a la seva residència. Una vall obert amb grans boscos i regat per tres rius: Llobregat, Aritja i Regatell. En donar la carta d'edificació també es va edificar la fortalesa, de manera que tota la baronia tingués un bastió per a la seva defensa en cas de guerra o atac d'altres hostes, i al mateix temps les persones que hi visquessin tinguessin una salvaguarda i protecció de invasors d'altres terres.
Àmplia sala d'estar amb llar de foc i amb accés al balcó que es veu a la façana oest L'edifici que conté el portal d'entrada va ser modificat en la seva meitat sud per a l'ampliació de l'Església de Santa Maria de Lillet al segle XVIII i la meitat nord es va acabar de restaurar l'any 2007, després de gairebé 4 anys de rehabilitació.

[ES]

Una vez visitado el museo, continuamos por la carretera B-402 que nos lleva al centro de La Pobla de Lillet. Aparcamos en el parking gratuito que hay delante del ayuntamiento y entramos caminando hacia el centro histórico.
El Castillo a costa algo de ver, ya que no tiene el aspecto típico de castillo, de hecho una buena parte de este fué reconvertido en lo que actualmente es la Iglesia de Lillet. Es un edificio utilizado olmo en turismo rural de lujo, fue construido en 1297 y está totalmente reformado y habilitado como alojamiento rural.
Ramón II de Urtx, señor de Mataplana, que murió en 1297, tuvo un significado relieve en el nacimiento de La Pobla de Lillet. Él y su hijo Hugo de Mataplana, el 15 de abril de 1297 otorgaron carta de población a La Pobla de Lillet. El lugar escogido fue el cerro situado en la confluencia de tres ríos, y lugar adecuado para rodearlo de una muralla y para mejor defensa de los embates de algún pueblo invasor, dentro de la extensa y hermosa Valle de Lillet. Los señores de Mataplana quedaron encantados de tan fértil como era el valle, también de la situación y del lugar elegido para su residencia. Un valle abierto con grandes bosques y regado por tres ríos: Llobregat, Aritja y Regatell. Al dar la carta de edificación también se edificó la fortaleza, de modo que toda la baronía tuviera un bastión para su defensa en caso de guerra o ataque de otros huéspedes, y al mismo tiempo las personas que en ella vivieran tuvieran una salvaguarda y protección de los invasores de otras tierras.
Amplia sala de estar con chimenea y con acceso al balcón que se ve en la fachada oeste El edificio que contiene el portal de entrada fue modificado en su mitad sur para la ampliación de la Iglesia de Santa María de Lillet el siglo XVIII y la mitad norte se terminó de restaurar en el año 2007, después de casi 4 años de rehabilitación.

Sacred architecture

Església de Santa Maria de Lillet

[CA]

Enganxada al Castell, trobem l'església parroquial actual, que ocupa en part el lloc on hi havia hagut el castell dels Mataplana. És d’estil barroc de l’any 1784. La seva portalada és decorada a manera de retaule. Presideix l’altar major el Sant Crist de la Majestat de Lillet, una magnífica talla romànica del segle XII, procedent del monestir de Santa Maria de Lillet.

[ES]

Pegada al Castillo, encontramos la iglesia parroquial actual, que ocupa en parte el lugar donde había estado el castillo de los Mataplana. Es de estilo barroco del año 1784. Su portada es decorada a modo de retablo. Preside el altar mayor el Santo Cristo de la Majestad de Lillet, una magnífica talla románica del siglo XII, procedente del monasterio de Santa Maria de Lillet.

Γέφυρα

Pont del Magret

[CA]

Tornem a la Carretera, on trobem el riu. Just davant del aparcament, trobem l'Ajuntament de La Pobla, que està just a sobre el pont del Magret que creua el riu Llobregat.
El Pont del Magret és una obra protegida com a bé cultural d'interès local. És de dos arcs rebaixats adovellats. Els arcs estan fets amb carreus de pedra ben devastats mentre que la resta de parament és de pedra irregular.

[ES]

Volvemos a la Carretera, donde encontramos el río. Justo delante del aparcamiento, encontramos el Ayuntamiento de La Puebla, que está justo sobre el puente del Magret que cruza el río Llobregat.
El Puente del Magret es una obra protegida como bien cultural de interés local. Es de dos arcos rebajados dovelados. Los arcos están hechos con sillares de piedra bien devastados mientras que el resto de paramento es de piedra irregular.

Γέφυρα

Pont Vell de Lillet

[CA]

Continuant per la carretera, venint del pont del Magret, trobem el Pont Vell, també conegut com a Pont Gran.
Fou construït al segle XIV, probablement aprofitant els fonaments d'un pont anterior d'època romana, ja que el Pont es troba en una situació estratègica, situat en una cruïlla de camins entre el Llobregat i el Ter, i des d'on parteixen diverses vies de comunicació antigues. L'any 1339 es tenen notícies de deixes testamentaries i donacions a favor de l'obra del pont, entre les quals cal destacar: Roger de Pallars, Guillem de Pujol, procurador de Roger Bernat de Pallars, i als mateixos prohoms de la Pobla.
A finals del segle XVIII o principis del XIX trobem una tercera fase constructiva, a la qual pertany la morfologia que s'ha conservat fins als nostres dies sense grans canvis. El paviment actual, així com l'enlluït de les baranes i l'escala al costat nord, són de factura moderna. Pel que fa a l'escala, es va construir arran de la construcció de l'actual carretera.
És un pont gòtic, d'esquena d'ase, format per un sol arc apuntat que reposa sobre pilars de secció quadrangular. La morfologia de l'arc i la barana denoten que es tracta d'una construcció gòtica, tot i que la diferència de diversos paraments permeten un estudi de les diverses fases constructives. Els pilars del pont presenten a la base un aparell de carreus escairats i ben treballats, característics de l'època romana. El pilar esquerre està fet amb carreus de considerables proporcions i el dret, amb carreus més petits, reposa en el mur de contenció. Inicialment era de dos arcs, però amb la construcció d'un mur al vessant dret del riu es va desmantellar, i l'arcada que resta dempeus era la petita. La volta de l'arc és feta amb carreus a plec de llibre i enllosat superior. El paviment és de còdols, amb pendent cap ambdues bandes, més pronunciat pel costat nord, tot i que és gradual gràcies a una sèrie de graons fets amb pedres més grans. Aquest costat de tramuntana desemboca en una escala (que forma angle amb el pont) que permet l'accés des del nivell de la carretera actual; aquesta és una actuació de la primera dècada del segle XX.

[ES]

Continuando por la carretera, viniendo del puente del Magret, encontramos el Puente Viejo, también conocido como Puente Grande.
Fue construido en el siglo XIV, probablemente aprovechando los cimientos de un puente anterior de época romana, ya que el Puente se encuentra en una situación estratégica, situado en un cruce de caminos entre el Llobregat y el Ter, y desde donde parten varias vías de comunicación antiguas. El 1339 se tienen noticias de dejas testamentarias y donaciones a favor de la obra del puente, entre las que cabe destacar: Roger de Pallars, Guillem de Pujol, procurador de Roger Bernat de Pallars, y los mismos prohombres de la Puebla.
A finales del siglo XVIII o principios del XIX encontramos una tercera fase constructiva, a la que pertenece la morfología que se ha conservado hasta nuestros días sin grandes cambios. El pavimento actual, así como el enlucido de las barandillas y la escala en el lado norte, son de factura moderna. En cuanto a la escala, se construyó a raíz de la construcción de la actual carretera.
Es un puente gótico, de lomo de asno, formado por un solo arco apuntado que reposa sobre pilares de sección cuadrangular. La morfología del arco y la barandilla denotan que se trata de una construcción gótica, aunque la diferencia de varios paramentos permiten un estudio de las diversas fases constructivas. Los pilares del puente presentan en la base un aparato de sillares escuadrados y bien trabajados, característicos de la época romana. El pilar izquierdo está hecho con sillares de considerables proporciones y el derecho, con sillares más pequeños, reposa en el muro de contención. Inicialmente era de dos arcos, pero con la construcción de un muro en la vertiente derecha del río se desmanteló, y la arcada que queda en pie era la pequeña. La vuelta del arco es hecha con sillares a sardinel y enlosado superior. El pavimento es de guijarros, con pendiente hacia ambos lados, más pronunciado por el lado norte, aunque es gradual gracias a una serie de escalones hechos con piedras más grandes. Este lado norte desemboca en una escala (que forma ángulo con el puente) que permite el acceso desde el nivel de la carretera actual; esta es una actuación de la primera década del siglo XX.

Γέφυρα

Pont de la Petita

[CA]

Continuem per la carretera i el proper pont que ens trobem, és el de la Petita. És patrimoni de la Generalitat, encara transitable i ben conservat. És una construcció del segle XV, d'una sola arcada rebaixada amb dovelles de mida gran de pedra que destaca sobre la resta del parament, que és d'una composició més irregular. El pas és del tipus d'esquena d'ase amb vessants de poc pendent.

[ES]

Cotinuamos por la carretera y el próximo puente que nos encontramos, es el de la "Petita". Es patrimonio de la Generalidad, aunque transitable y bien conservado. Es una construcción del siglo XV, de una sola arcada rebajada con dovelas de tamaño grande de piedra que destaca sobre el resto del paramento, que es de una composición más irregular. El paso es del tipo de lomo de asno con laderas de poca pendiente.

Building of interest

Jardins Artigas

[CA]

En cas de fer el trajecte del trenet del ciment, ja ens hi porta directament el tren. En cas de que no, hem de tornar a agafar el cotxe i seguir per la carretera, però no creuar el últim pont cap a la carretera de Ripoll, continuar recte cap al Nord fins als indicadors dels Jardins.
A principis del segle XX Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar, al Clot del Moro, la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d'Asland. Per a alimentar-ne els forns s'utilitzava el carbó que s'extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i l'explotació minera va portar Eusebi Güell a encarregar, a l'arquitecte Antoni Gaudí, la projecció del Xalet del Catllaràs com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.
Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d'una de les fàbriques més pròsperes de l'època. En agraïment a l'hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d'un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa i fàbrica tèxtil. D'aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

[ES]

En caso de hacer el trayecto del tren del cemento, ya nos lleva directamente el tren. En caso de que no, tenemos que volver a coger el coche y seguir por la carretera, pero no cruzar el último puente hacia la carretera de Ripoll, continuar recto hacia el Norte hasta los indicadores de los Jardines.
A principios del siglo XX Eusebi Güell y Bacigalupi fundó, en el Clot del Moro, la primera fábrica de cemento Portland de Cataluña, conocida con el nombre de Asland. Para alimentar los hornos se utilizaba el carbón que se extraía de las minas del Catllaràs; la considerable distancia entre el núcleo de población de La Pobla de Lillet y la explotación minera llevó Eusebi Güell a encargar, al arquitecto Antoni Gaudí, la proyección del Chalet del Catllaràs como vivienda por los trabajadores e ingenieros de las minas.
Durante su estancia en el Valle de Lillet, Gaudí se alojó en casa de los Sres. Artigas, propietarios de una de las fábricas más prósperas de la época. En agradecimiento a la hospitalidad recibida, Gaudí les regaló el diseño de un jardín en un terreno que la familia tenía justo ante su casa y fábrica textil. De ahí nacieron los Jardines Artigas, obra donde naturaleza y arquitectura se fusionan en perfecta armonía.

καταφύγιο

Refugi Quatre Cases

[CA]

Des dels jardins Artigas, tornem enrere, cal a La Pobla de Lillet. En aquest cas si creuem el Llobregat direcció Ripoll. A uns 300mts. agafem el desviament cap a l'esquerra que ens indica Castellar de N'Hug. A uns 3km., ja trobem la indicació del Museu del Ciment cap a l'esquerra, trobarem el refugi just abans d'arribar al museu.
Paratge del Clot del Moro s/n - 08696 Castellar de n'Hug - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 257 017
Correu electrònic: refugiquatrecases@gmail.com
Lloc web: www.refugiquatrecases.com
L'allotjament de Quatre Cases ens ofereix diferents estances amb habitacions dobles o per a grups, lavabos a cada planta, dutxes amb aigua calenta, espais per a grups, llar de foc, xemeneia, cuina casolana i tradicional, lloc d'esbarjo, camp de futbol, prats per acampar, amplia terrassa, bar i molts altres serveis.
Tot aix envoltat de natura pels 4 costats: boscos de pi ideals per fer excursions amb la familia, o rutes amb bicicleta o a cavall; rius cristalins d'aigua de les fonts del Lobregat, on practicar la pesca esportiva. Segur que podreu empendre les vostres rutes allotjats en un confortable establiment on us acollirem per que estigueu cmodes i tranquils.
Horari: tot el dia, tots els dies, tot l'any, es recomana reservar.

[ES]

Desde los jardines Artigas, volvemos atrás, hay en La Pobla de Lillet. En este caso si cruzamos el Llobregat dirección Ripoll. A unos 300mts. agafel el desvío hacia la izquierda que nos indica Castellar de n'Hug. A unos 3 km., Ya encontramos la indicación del Muesu del Cemento hacia la izquierda, encontraremos el refugio justo antes de llegar al museo.
Paraje del Clot del Moro s / n - 08696 Castellar de n'Hug - Barcelona (Cataluña)
Teléfono: 938257017
Correo electrónico: refugiquatrecases@gmail.com
Sitio web: www.refugiquatrecases.com
El alojamiento de Cuatro Casas nos ofrece diferentes estancias con habitaciones dobles o para grupos, aseos en cada planta, duchas con agua caliente, espacios para grupos, chimenea, chimenea, cocina casera y tradicional, lugar de recreo, campo de fútbol, ​​prados para acampar, amplia terraza, bar y muchos otros servicios.
Todo ello rodeado de naturaleza por los 4 lados: bosques de pino ideales para hacer excursiones con la familia, o rutas en bicicleta o en caballo; ríos cristalinos de agua de las fuentes del Lobregat, donde practicar la pesca deportiva. Seguro que podrá emprender sus rutas alojados en un confortable establecimiento donde os acogeremos para que esté cómoda y tranquilos.
Horario: todo el día, todos los días, todo el año, se recomienda reservar.

Μουσείο

Museu del Ciment

[CA]

Continuem per la mateixa carretera, a uns 100mts. trobem el museu.
La Fàbrica de Ciment Asland, actualment convertida en Museu del Ciment Asland, és una fàbrica modernista del Clot del Moro, al municipi de Castellar de n'Hug (Berguedà).
Propietat de la Generalitat de Catalunya per la cessió de l'empresa Asland, va ser promoguda l'any 1901 per l'industrial Eusebi Güell i Bacigalupi. Va ser la primera fàbrica de ciment industrial de Catalunya i la primera que instal·là forns rotatoris a l'Estat Espanyol. Restà operativa fins a l'any 1975. Actualment és un museu inaugurat l'any 1992, adscrit al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. L'any 2005 l'edifici va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
La fàbrica de ciment del Clot del Moro fou la primera planta dedicada a l'obtenció de ciment portland de la península. Endegada per Eusebi Güell i Bacigalupi, primer comte de Güell, que fundà la Societat "Companyia General d'Asfalts i Portland, S.A. Güell escollí aquests terrenys a prop de les Fonts del Llobregat davant la possibilitat d'aprofitar les terres calisses impregnades de matèries bituminoses d'aquesta zona, que en aquells moments semblaven òptimes per a l'obtenció de ciment portland. La fàbrica obtingué la concessió d'un salt d'aigua del riu Llobregat i a partir de 1914 d'una línia de ferrocarril propi, des de Guardiola de Berguedà. Eusebi Güell fou el veritable impulsor d'aquesta obra, així com d'altres activitats industrials com la colònia Güell i també fou mecenes de Gaudí i del poeta López Picó.
Actualment la fàbrica del Clot del Moro és propietat de la Generalitat de Catalunya per cessió de l'empresa Lafarge-Asland i està adscrita al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que ha restaurat una part on s'ha instal·lat el Museu del Ciment Asland, inaugurat l'any 1992.
La visita al museu s'inicia amb una introducció a la història del morter de calç, la volta catalana, el ciment hidràulic, el pòrtland, la construcció de la fabrica Asland i el procés de fabricació del ciment. Aquesta exposició està ubicada a l'antiga sala on s'ensacava el ciment.
Posteriorment el visitant pot visitar les restes de la fàbrica, incloent les galeries del clínquer, les cintes transportadores, l'elevador de catúfols, el dipòsit de clínquer, la galeria de la vagoneta, el tren, l'àrea on estaven els tres forns rotatoris, el pla inclinat per pujar el carbó, la sala de la turbina, el taller dels electricistes i el laboratori d'anàlisi.

[ES]

Continuamos por la misma carretera, a unos 100mts. encontramos el museo.
La Fábrica de Cemento Asland, actualmente convertida en Museo del Cemento Asland, es una fábrica modernista del Clot del Moro, en el municipio de Castellar de n'Hug (Berguedà).
Propiedad de la Generalidad de Cataluña para la cesión de la empresa Asland, fue promovida en 1901 por el industrial Eusebi Güell y Bacigalupi. Fue la primera fábrica de cemento industrial de Cataluña y la primera que instaló hornos rotatorios en España. Quedó operativa hasta el año 1975. Actualmente es un museo inaugurado en 1992, adscrito al Museo de la Ciencia y de la Técnica de Cataluña. En 2005 el edificio fue declarado Bien Cultural de Interés Nacional.
La fábrica de cemento del Clot del Moro fue la primera planta dedicada a la obtención de cemento portland de la península. Iniciada por Eusebi Güell y Bacigalupi, primer conde de Güell, que fundó la Sociedad "Compañía General de Asfaltos y Portland, SA Güell escogió estos terrenos cerca de las fuentes del Llobregat ante la posibilidad de aprovechar las tierras calizas impregnadas de materias bituminosas de esta zona, que en aquellos momentos parecían óptimas para la obtención de cemento portland. la fábrica obtuvo la concesión de un salto de agua del río Llobregat ya partir de 1914 de una línea de ferrocarril propio, desde Guardiola de Berguedà. Eusebi Güell fue el verdadero impulsor de esta obra, así como de otras actividades industriales como la colonia Güell y también fue mecenas de Gaudí y del poeta López Picó.
Actualmente la fábrica del Clot del Moro es propiedad de la Generalidad de Cataluña por cesión de la empresa Lafarge-Asland y está adscrita al Museo de la Ciencia y de la Técnica de Cataluña, que ha restaurado una parte donde se ha instalado el Museo del Cemento Asland, inaugurado en 1992.
La visita al museo se inicia con una introducción a la historia del mortero de cal, la bóveda catalana, el cemento hidráulico, el portland, la construcción de la fábrica Asland y el proceso de fabricación del cemento. Esta exposición está ubicada en la antigua sala donde s'ensacava el cemento.
Posteriormente el visitante puede visitar los restos de la fábrica, incluyendo las galerías del clínker, las cintas transportadoras, el elevador de cangilones, el depósito de clínker, la galería de la vagoneta, el tren, el área donde estaban los tres hornos rotatorios , el plano inclinado para subir el carbón, la sala de la turbina, el taller de los electricistas y el laboratorio de análisis.

Sacred architecture

Ermita de Sant Vicenç de Rus

[CA]

Tornem enrere i continuem per la carretera BV4031 cap a Castellar de n'Hug. A uns 2km., trobem indicat el desviament cap a la dreta de Sant Vicenç de rus. L'ermita es pot veure des de la carretera.
és una església aïllada situada en una zona muntanyosa de prats i boscos. És d'una sola nau coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral i coronada amb un absis de planta semicircular cobert amb quart d'esfera. El seu exterior conserva la decoració del primer romànic amb arcuacions cegues a l'absis. A banda i banda del presbiteri hi ha dues petites capelles laterals gòtiques obertes al gruix dels murs. La portalada, a migdia, és formada per un senzill exemplar d'arc de mig punt adovellat i conserva la porta de fusta amb ferramenta i forrellat de tradició romànica. Als peus hi ha un campanar d'espadanya de dues obertures. Als murs de la nau estan reforçats amb contraforts. Les pintures murals romàniques, del segle XII, són còpies de les originals, conservades al museu diocesà de Solsona, i les pintures gòtiques del segle XIII de la capella de Santa Magdalena han estat restaurades. Hi ha també un banc perimètric adossat a la nau. El campanar d'espadanya de dues obertures corona la façana de ponent. La coberta és a dues aigües de teules, a la nau, i de pissarra, a l'absis.
Durant les campanyes de restauració fetes els anys 1983-1985 es va trobar una necròpoli amb tombes excavades a la roca d'entre els segles X i XII.[1] També es van trobar restes de pintura mural decorant l'absis (segle XII) i la capella de Santa Magdalena (finals del segle XIII). Les pintures de l'absis són al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. En el temple es conserva una reproducció. Les pintures gòtiques es conserven in situ.[1] Procedent d'aquest temple es conserva en el Museu Episcopal de Vic una Mare de Déu imatge de finals del segle XII que ha perdut la policromia.
La primera església preromànica és documentada des del 950 com una de les possessions del monestir de Sant Llorenç prop Bagà, la qual tenia cementiri propi (tombes excavades a la roca). El 6 de febrer de 1006 el bisbe d'Urgell Ot consagrà el nou edifici romànic; cap al 1300 es van obrir capelles laterals, prop de l'absis dedicades a Sta. Magdalena i a St. Andreu; aleshores el presbiteri quedà més gran i l'altar es col·locà centrat entre les capelles i es reforçaren els contraforts. Va sofrir destrosses als seus murs provocats pels terratrèmols dels anys 1420 i 1430. Durant el segle XVIII va passar a dependre de Santa Maria de Castellar de n'Hug.
A començaments del s. XVII es construí la rectoria adossada a ponent que s'ha eliminat en el curs de les últimes restauracions. A finals del s. XVI o començaments del s. XVII la capella va perdre el seu caràcter parroquial i es convertí en sufragània de Castellar de N'Hug.

[ES]

Volvemos atrás y continuamos por la carretera BV4031 hacia Castellar de n'Hug. A unos 2km., Encontramos indicado el desvío hacia la derecha de San Vicenç de Rus. La ermita se puede ver desde la carretera.
es una iglesia aislada situada en una zona montañosa de prados y bosques. Es de una sola nave cubierta con bóveda de cañón reforzada por un arco toral y coronada con un ábside de planta semicircular cubierto con cuarto de esfera. Su exterior conserva la decoración del primer románico con arcos ciegos en el ábside. A ambos lados del presbiterio hay dos pequeñas capillas laterales góticas abiertas al grueso de los muros. La portada, a mediodía, es formada por un sencillo ejemplar de arco de medio punto adovelado y conserva la puerta de madera con herrajes y cerrojo de tradición románica. A los pies hay un campanario de espadaña de dos vanos. En los muros de la nave están reforzados con contrafuertes. Las pinturas murales románicas, del siglo XII, son copias de las originales, conservadas en el museo diocesano de Solsona, y las pinturas góticas del siglo XIII de la capilla de Santa Magdalena han sido restauradas. Hay también un banco perimetral adosado a la nave. El campanario de espadaña de dos vanos corona la fachada de poniente. La cubierta es a dos aguas de tejas, en la nave, y de pizarra, en el ábside.
Durante las campañas de restauración hechas los años 1983-1985 se encontró una necrópolis con tumbas excavadas en la roca de entre los siglos X y XII. [1] También se encontraron restos de pintura mural decorando el ábside (siglo XII) y la capilla de Santa Magdalena (finales del siglo XIII). Las pinturas del ábside son el Museo Diocesano y Comarcal de Solsona. En el templo se conserva una reproducción. Las pinturas góticas se conservan in situ. [1] Procedente de este templo se conserva en el Museo Episcopal de Vic una Virgen imagen de finales del siglo XII que ha perdido la policromía.
La primera iglesia prerrománica está documentada desde el 950 como una de las posesiones del monasterio de San Lorenzo cerca Bagà, la cual tenía cementerio propio (tumbas excavadas en la roca). El 6 de febrero de 1006 el obispo de Urgell Ot consagró el nuevo edificio románico; hacia el 1300 se abrieron capillas laterales, cerca del ábside dedicadas a Sta. Magdalena y en St. Andreu; entonces el presbiterio quedó más grande y el altar se colocó centrado entre las capillas y se reforzaron los contrafuertes. Sufrió destrozos en sus muros provocados por los terremotos de los años 1420 y 1430. Durante el siglo XVIII pasó a depender de Santa María de Castellar de n'Hug.
A comienzos del s. XVII se construyó la rectoría adosada a poniente que se ha eliminado en el curso de las últimas restauraciones. A finales del s. XVI o comienzos del s. XVII la capilla perdió su carácter parroquial y se convirtió en sufragánea de Castellar de n'Hug.

Provisioning

La Farga de Sant Vicenç de Rus

[CA]

Just al costat de l'ermita, trobem aquest restaurant i fonda rural.
La Farga és un allotjament rural construït sobre una antiga farga de la qual encara es pot observar la presència d'un molí d'aigua al costat del seu edifici principal.
Destaca l'encertada ambientació del local, rústica i molt càlida, molt d'acord amb l'entorn natural en què es troba. La carta és extensa, variada i combina amb bon gust els productes de temporada típics de la zona, elaborats de la manera més tradicional, amb plats més complexos. A tall d'exemple: olla de muntanya; cassola de la Cerdanya; creps de Bolets; magret d'ànec amb salsa de camagrocs o de porto; cap i pota ...

[ES]

Justo al lado de la ermita, encontramos este restaurante y fonda rural.
La Farga es un alojamiento rural construido sobre una antigua fragua de la que aún se puede observar la presencia de un molino de agua al lado de su edificio principal.
Destaca la acertada ambientación del local, rústica y muy cálida, muy de acuerdo con el entorno natural en que se encuentra. La carta es extensa, variada y combina con buen gusto los productos de temporada típicos de la zona, elaborados de la manera más tradicional, con platos más complejos. A modo de ejemplo: olla de montaña; cazuela de la Cerdanya; crepes de setas; magret de pato con salsa de rebozuelos o de oporto; callos ...

καταφύγιο

Pont de la Farga Vella i Hostal de les Fonts

[CA]

Seguim carretera amunt, a 1,5km. trobem aquest magnífic hostal.
Just al costat esquerra, des de la carretera, podem veure una fantàstica vista del Llobregat passant per sota del Pont de la Farga Vella, d'una sola arcada d'arc de mig punt. L'arc i l'intradós són de fàbrica de pedra, com la resta però més ben escairada, a plec de llibre i en filades regulars.
L’hostal disposa de 16 habitacions completes. Les dues plantes superiors són totalment reformades i amb una línia molt actual: A la 4ª planta hi han 5 habitacions amb sostre tipus “boardilla” i a la 3ª planta, 7 habitacions més seguint la mateixa línia de disseny. Estan equipades amb bany complet, calefacció, TV, telèfon, caixa de seguretat, i assecador.
Les habitacions situades a les dues plantes inferiors són més antigues però igualment disposen de bany complet, calefacció i TV.
A l’hostal també s'hi poden trobar diferents espais: Piscina coberta per a la temporada d’estiu, solàrium, un gran jardí on poder disposar de servei de bar-cafeteria, una barbacoa, un estany amb truites, un petit parc infantil, una sala amb jocs com el ping-pong, i dues zones de pàrquing cobert.
A l’interior de l’Hostal es poden utilitzar dues zones de bar, restaurant, un lloc tranquil i acollidor on tenir d’un bon àpat amb una cuina tradicional i de mercat, i zona de wifi.
Una botiga única a l’aire lliure on trobar i degustar tot tipus d’embotits, mels, formatges, records i càntirs en la qual els clients de l’Hostal podran beneficiar-se d’unes condicions especials.
Disposa de Capella (Mare de Déu de Fàtima) per a celebracions familiars.

[ES]

Seguimos carretera arriba, a 1,5km. encontramos este magnífico hostal.
Justo al lado izquierdo, desde la carretera, podemos ver una fantástica vista del Llobregat pasando por debajo del Puente de la Farga Vella, de una sola arcada de arco de medio punto. El arco y el intradós son de fábrica de piedra, como el resto pero mejor escuadrada, a sardinel y en hiladas regulares.
El hostal cuenta con 16 habitaciones completas. Las dos plantas superiores son totalmente reformadas y con una línea muy actual: En la 4ª planta hay 5 habitaciones con techo tipo "boardilla" y en la 3ª planta, 7 habitaciones más siguiendo la misma línea de diseño. Están equipadas con baño completo, calefacción, TV, teléfono, caja de seguridad, y secador.
Las habitaciones de las dos plantas inferiores son más antiguas pero igualmente disponen de baño completo, calefacción y TV.
En el hostal también se pueden encontrar diferentes espacios: Piscina cubierta para la temporada de verano, solarium, un gran jardín donde poder disponer de servicio de bar-cafetería, una barbacoa, un estanque con tortillas, un pequeño parque infantil , una sala con juegos como el ping-pong, y dos zonas de parking cubierto.
En el interior del Hostal se pueden utilizar dos zonas de bar, restaurante, un lugar tranquilo y acogedor donde tener de una buena comida con una cocina tradicional y de mercado, y zona de wifi.
Una tienda única al aire libre donde encontrar y degustar todo tipo de embutidos, mieles, quesos, recuerdos y cántaros en la que los clientes del Hostal podrán beneficiarse de unas condiciones especiales.
Dispone de Capilla (Virgen de Fátima) para celebraciones familiares.

Sacred architecture

Església de la Pietat

[CA]

Continuem per la carretera BV4031 uns 350mts. Ens trobarem un desviament a l'esquerra, l'agafem i a uns 10mts. trobem aquesta església.
Es tracta d'un edifici senzill, de factura clarament moderna però amb molt poca informació sobre la seva construcció i utilitat.

[ES]

Continuamos por la carretera BV4031 unos 350mts. Nos encontraremos un desvío a la izquierda, la cogemos y a unos 10mts. encontramos esta iglesia.
Se trata de un edificio sencillo, de factura claramente moderna pero con muy poca información sobre su construcción y utilidad.

Γέφυρα

Pont de les Fonts

[CA]

Seguim el camí, ens tornem a trobar a la part esquerra l'Hostal de les Fonts, però nosaltres seguim cap a la dreta amunt. A uns 500mts. trobem el pont de les Fonts.
És un altre pont medieval menys ben conservat, més petit però no tant conegut com el Pont de la Farga.

[ES]

Seguimos el camino, nos volvemos a encontrar en la parte izquierda del Hostal de las Fuentes, pero nosotros seguimos hacia la derecha arriba. A unos 500mts. encontramos el puente de "les Fonts".
Es otro puente medieval menos bien conservado, más pequeño pero no tan conocido como el Puente de la Farga.

Building of interest

Molí de les Fonts

[CA]

Continuant pel camí, a pocs metres, a la part dreta, ens trobem amb un edifici que pertany al antic molí fariner de les Fonts, actualment convertit en central hidroelèctrica.

[ES]

Continuando por el camino, a pocos metros, en la parte derecha, nos encontramos con un edificio que pertenece al antiguo molino de harina de "les Fonts", actualmente convertido en central hidroeléctrica.

Provisioning

Restaurant Molí de les Fonts

[CA]

A pocs metres més amunt del molí, trobem el restaurant del molí, juntament amb una botigueta de records de les Fonts.
Restaurant que ofereix en la seva carta de cap de setmana una gran diversitat de plats per escollir, amb bona qualitat i quantitat. Tot i estar inclòs, postres i begudes amb aigua i vi.
Telèfon: 938 25 70 13

[ES]

A pocos metros más arriba del molino, Encontramos el restaurante del molino, junto con 1 tienda de recuerdos de "les Fonts".
Restaurante que ofrece a super carta de fin de semana una gran diversidad de platos para elegir, con buena calidad y cantidad. Está todo incluido, postres y bebidas con agua y vino.
Teléfono: 938 25 70 13

πηγή

Fonts del Llobregat

[CA]

Just a la dreta del Restaurant de les Fonts, trobem un caminet que ens puja a peu directament a al naixement del riu Llobregat.
el sender empedrat i ple d'escales que ens porta fins al lloc on l'aigua brolla des de dins mateix de la muntanya formant una bonica cascada. Es tracta d'una visita apta per a totes les edats i un clàssic de l'Alt Berguedà. Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de n'Hug i dels cims propers com el Puigllançada i la Tossa d'Alp. L'aigua que surt de la roca calcària és el resultat de les aigües de la pluja i de la neu que durant l'hivern s'han anat acumulant muntanya amunt. El riu Llobregat travessa Catalunya de nord a sud passant per les comarques del Berguedà, el Bages i el Baix Llobregat i desemboca finalment al Mediterrani formant el delta del Llobregat.

Llegenda sobre l'origen de les Fonts: Es diu que n’Hug de Mataplana, senyor de La Pobla i Castellar, escollí per dona una estrangera. El noble senyor era estimat pel poble per la seva bondat, però la seva dona era altiva i orgullosa. Misteriosament, algun temps després del casament, el noble va emmalaltir i morir, explicant-se el poble únicament aquella sobtada mort a causa de la malèfica influència de la seva dona, la qual a més, es trobava a punt de donar a llum.
Com una espècie de càstig per la seva maldat, la filla resultà molt lletja, de cabells vermells com el foc i ulls petits de bestiola. La nena va jugar amb la resta de mainada com una més, però quan es va començar a fer gran, va començar a notar que no gaudia de la mateixa popularitat que les seves amigues per la seva aparença. Llavors, la seva mare, morta d’enveja es va proposar que la seva filla fos la més maca del regne.
Es creia que la reina era una bruixa, i una nit de tempesta, en plena ràbia, passà tota la nit entre llibres de bruixeria. Al dia següent, va desaparèixer tot rastre de la tempesta, no hi havia ni un núvol al cel, però els núvols no eren l’únic que havia desaparegut: Totes les nenes de la comarca havien desaparegut durant la nit, esfumant-se sense deixar rastre, només els llits amb els llençols regirats.
Tot el poble va buscar-les sense descans per tots els racons, sense èxit, fins que escoltaren un remor estrany. Van seguir el soroll fins a una roca, adonant-se finalment que aquell soroll eren planys a llàgrima viva que sortien de la pròpia roca, juntament amb un petit rajolí d’aigua.
Moltes nits, sobretot quan hi havia tempesta, la bruixa visitava la cova on havia ficat totes les nenes innocent i se’n reia d’elles. Però, una nit va deixar d’escoltar els seus planys i va anar a veure què passava. Es va abocar tant al forat on hi eren les petites. les quals ja s'havien convertit en roques, que va relliscar i va caure al interior de la cova ella també. Com si la terra no acceptés a aquella malvada dona, de les profunditats va sorgir un gran riu, de força y cabal descomunals, i va expulsar el cos de la bruixa, convertint-la en un polsim vermellós.
Es creu que les quantioses i eternes llàgrimes de les nenes van fer néixer el riu Llobregat i que la seva sorra és vermellosa encara pel cos de la bruixa.

[ES]

Justo a la derecha del Restaurante de "les Fonts", encontramos un camino que nos sube a pie directamente a al nacimiento del río Llobregat.
el sendero empedrado y lleno de escaleras que nos lleva hasta el lugar donde el agua brota desde dentro mismo de la montaña formando una hermosa cascada. Se trata de una visita apta para todas las edades y un clásico del Alto Berguedà.Amb toda la fuerza de la naturaleza, las fuentes donde nace el río brotan directamente de las laderas que bordean Castellar de n'Hug y las cimas cercanos como el Puigllançada y la Tossa de Alp. El agua que sale de la roca caliza es el resultado de las aguas de la lluvia y de la nieve que durante el invierno se han ido acumulando montaña arriba. El río Llobregat atraviesa Cataluña de norte a sur pasando por las comarcas del Berguedà, el Bages y Baix Llobregat y desemboca finalmente en el Mediterráneo formando el delta del Llobregat.

Leyenda sobre el origen de las Fuentes: Se dice que n'Hug de Mataplana, señor de La Pobla y Castellar, escogió para mujer una extranjera. El noble señor era estimado por el pueblo por su bondad, pero su mujer era altiva y orgullosa. Misteriosamente, algún tiempo después de la boda, el noble enfermó y murió, contándose el pueblo únicamente aquella repentina muerte debido a la maléfica influencia de su mujer, la que además, se encontraba a punto de dar a luz.
Como una especie de castigo por su maldad, la hija resultó muy fea, de cabellos rojos como el fuego y ojos pequeños de bicho. La niña jugó con el resto de los niños como una más, pero cuando se empezó a hacer grande, comenzó a notar que no gozaba de la misma popularidad que sus amigas por su apariencia. Entonces, su madre, muerta de envidia se propuso que su hija fuera la más bonita del reino.
Se creía que la reina era una bruja, y una noche de tormenta, en plena rabia, pasó toda la noche entre libros de brujería. Al día siguiente, desapareció todo rastro de la tormenta, no había ni una nube en el cielo, pero las nubes no eran lo único que había desaparecido: Todas las niñas de la comarca habían desaparecido durante la noche, esfumándose sin dejar rastro, sólo las camas con las sábanas revueltos.
Todo el pueblo buscarlas sin descanso por todos los rincones, sin éxito, hasta que escucharon un ruido extraño. Siguieron el ruido hasta una roca, dándose cuenta finalmente que aquel ruido eran lamentos a lágrima viva que salían de la propia roca, junto con un pequeño chorrito de agua.
Muchas noches, sobre todo cuando había tormenta, la bruja visitaba la cueva donde había metido todas las niñas inocente y se reía de ellas. Pero, una noche dejó de escuchar sus lamentos y fue a ver qué pasaba. Se vertió tanto al agujero donde estaban las pequeñas. las que ya se habían convertido en rocas, que resbaló y cayó al interior de la cueva ella también. Como si la tierra no aceptara a aquella malvada mujer, de las profundidades surgió un gran río, de fuerza y ​​caudal descomunales, y expulsó el cuerpo de la bruja, convirtiéndola en una pizca rojizo.
Se cree que las cuantiosas y eternas lágrimas de las niñas hicieron nacer el río Llobregat y que su arena es rojiza aún por el cuerpo de la bruja.

Sacred architecture

Monestir de Santa Maria de Lillet

[CA]

Sortint de les Fonts del Llobregat, fem el camí enrere fins a trobar-nos amb la carretera B-402. En aquest cas girem cap a l'esquerra, en compte de posar-nos a dins de La Pobla, anem direcció a Ripoll. A 1 km. aproximadament, trobarem un desviament a la dreta que indicat com el camí cap al Monestir.
Monestir de gran importància per a l'Alt Berguedà. L'església, d'estil romànic i planta de creu llatina, ha sofert moltes reformes, la més amplia de les quals es féu el segle XVIII. Hi ha un remarcable claustre de planta quadrada, una mica posterior a l'església, exemple típic de claustre rústic.
L'antic monestir es dreça a uns dos quilòmetres, vers llevant, de la Pobla de Lillet, en una situació privilegiada a la falda d'una muntanya, envoltat de prats i conreus. Li fa costat una masia i a poca distància té la capella romànica de Sant Miquel de Lillet.
El 17 d'abril de 819 s'anomena el Monestir en l'escriptura de la venda de la casa de Montclús.
L'any 833 es va consagrar la primitiva església dedicada a Santa Maria, Sant Pere i Sant Joan del Castell de Lillet. Poc abans del 1086 s'hi va establir una petita comunitat canonical formada per un prior i cinc canonges agustinians. La vitalitat de la parròquia va ser molt intensa durant els dos segles següents, fins que el 1356 es construí una nova església a la veïna Pobla, i Santa Maria va perdre part dels seus feligresos i dominis eclesiàstics. Malgrat això la canònica conservà una important activitat fins que va ser secularitzada el 1592 i en restà una comunitat de beneficiaris sota el paborde, càrrec que, com la parròquia, es mantingué fins al segle XIX.
La llarga història del monestir es posa de manifest en les seves complexes ruïnes. L'església va ser edificada majorment durant el segle XI i està formada per una sola nau amb un ampli transsepte. La capçalera, més tardana, consta d'un absis central i d'una absidiola al sud. Durant el segle XIV es va construir al braç nord del transsepte un portal gòtic per substituir el primitiu del mur de ponent. Les contínues reformes s'allarguen fins al segle XVIII i transformen totalment l'aspecte de l'església: obertura de capelles laterals en el gruix dels murs de la nau, decoració classicista de columnes adossades i arcs torals, disposició d'un cor als peus de l'església, construcció de noves cobertes, volta i un cimbori.
La comunitat vivia a les dependències situades a migdia de l'església, organitzades al voltant d'un petit claustre de quatre arcs per costat, recolzats sobre massissos pilars quadrats.
Del conjunt, en resten grans quantitats de murs perforats per portes i finestres a diferents alçàries, no sempre coincidents, fruit de les diverses etapes constructives i les utilitzacions dels espais. En aquest sector podem trobar des de les parts més antigues de l'edifici amb murs d'opus spicatum (s. X-XI), fins a les últimes reformes del segle XIX.
Aquest monestir és un museu de diferents èpoques: pre-romànic (restes absidiola), romànic llombard (nau central, s. XI-XII), gòtic (creuer nord i porta, 1397), clàssic-barroc (columnes de tosca i capitells de guix, s. XVI-XVIII).
El 1816 encara hi consta la comunitat formada pel rector, dos vicaris i cinc beneficiats.
El 1889 el rector és obligat a anar a viure a la Pobla.
Actualment, el dia de Sant Isidre es realitza una missa al monestir amb benedicció de panets que després es reparteixen a tots els assistents.

[ES]

Saliendo de las Fuentes del Llobregat, hacemos el camino atrás hasta trbar hacernos con la carretera B-402. En este caso giramos hacia la izquierda, en lugar de ponernos dentro de Puebla, vamos dirección a Ripoll. A 1 km. aproximadamente, encontraremos un desvío a la derecha que indicado como el camino hacia el Monasterio.
Monasterio de gran importancia para el Alt Berguedà. La iglesia, de estilo románico y planta de cruz latina, ha sufrido muchas reformas, la más amplia de las que se hizo el siglo XVIII. Hay un remarcable claustro de planta cuadrada, algo posterior a la iglesia, ejemplo típico de claustro rústico.
El antiguo monasterio se levanta a unos dos kilómetros, hacia levante, de la Pobla de Lillet, en una situación privilegiada en la falda de una montaña, rodeado de prados y cultivos. Le apoya una masía y a poca distancia tiene la capilla románica de San Miguel de Lillet.
El 17 de abril de 819 se llama el Monasterio en la escritura de la venta de la casa de Montclús.
El año 833 se consagró la primitiva iglesia dedicada a Santa María, San Pedro y San Juan del Castillo de Lillet. Poco antes del 1086 se estableció una pequeña comunidad canonical formada por un prior y cinco canónigos agustinianos. La vitalidad de la parroquia fue muy intensa durante los dos siglos siguientes, hasta que en 1356 se construyó una nueva iglesia en la vecina Puebla, y Santa María perdió parte de sus feligreses y dominios eclesiásticos. A pesar de ello la canónica conservó una importante actividad hasta que fue secularizada en 1592 y en quedó una comunidad de beneficiarios bajo el pavorde, cargo que, como la parroquia, se mantuvo hasta el siglo XIX.
La larga historia del monasterio se pone de manifiesto en sus complejas ruinas. La iglesia fue edificada mayormente durante el siglo XI y está formada por una sola nave con un amplio transepto. La cabecera, más tardía, consta de un ábside central y de una absidiolo al sur. Durante el siglo XIV se construyó en el brazo norte del transepto un portal gótico para sustituir el primitivo del muro de poniente. Las continuas reformas alargan hasta el siglo XVIII y transforman totalmente el aspecto de la iglesia: apertura de capillas laterales en el grosor de los muros de la nave, decoración clasicista de columnas adosadas y arcos torales, disposición de un corazón a los pies de la iglesia, construcción de nuevas cubiertas, vuelta y un cimborrio.
La comunidad vivía en las dependencias situadas al sur de la iglesia, organizadas en torno a un pequeño claustro de cuatro arcos por lado, apoyados sobre macizos pilares cuadrados.
Del conjunto, quedan grandes cantidades de muros perforados por puertas y ventanas a diferentes alturas, no siempre coincidentes, fruto de las diversas etapas constructivas y las utilizaciones de los espacios. En este sector podemos encontrar desde las partes más antiguas del edificio con muros de opus spicatum (s. X-XI), hasta las últimas reformas del siglo XIX.
Este monasterio es un museo de diferentes épocas: prerrománico (restos absidiolo), románico lombardo (nave central, s. XI-XII), gótico (crucero norte y puerta, 1397), clásico-barroco (columnas de tosca y capiteles de yeso, s. XVI-XVIII).
En 1816 aún consta la comunidad formada por el rector, dos vicarios y cinco beneficiados.
En 1889 el rector es obligado a ir a vivir a la Pobla.
Actualmente, el día de San Isidro se realiza una misa en el monasterio con bendición de panecillos que luego se reparten a todos los asistentes.

Sacred architecture

Rotonda de Sant Miquel

[CA]

Es troba a sobre de monestir de Santa Maria, a uns 150mts. i es veu perfectament a dalt d'un turonet.
Segons sembla, per una inscripció que hi ha sobre l'altar, l'església fou consagrada el 9 de maig de l'any 1000. També ho testifica un document signat per Antoni Barnola el 22 de febrer de 1791.
És un interessant edifici de planta circular amb un absis semicircular, un dels pocs exemplars que existeixen i un dels més petits (6'5 m de diàmetre exterior i 4'7 m d'interior). Està molt ben conservat. La primera notícia escrita és de l'any 1166.
L'exterior és molt bonic. L'edifici no té cap finestra, el seu mur és coronat amb uns fins carreus petits que s'alternen amb espais buits; al voltant té un fris de pedres verticals, la portalada està coronada amb un arc adovellat de mig punt. A l'interior té dos petits nínxols i una preciosa volta.
S'hi han realitzat dues restauracions: l'any 1935 pels Amics de l'Art Vell i l'altra, el 1980, per la Diputació de Barcelona, en la qual és refé l'enllosat de la teulada.

[ES]

Se encuentra encima de monasterio de Santa María, a unos 150mts. y se ve perfectamente en lo alto de una colina.
Al parecer, por una inscripción que hay sobre el altar, la iglesia fue consagrada el 9 de mayo del año 1000. También lo atestigua un documento firmado por Antoni Barnola el 22 de febrero de 1791.
Es un interesante edificio de planta circular con un ábside semicircular, uno de los pocos ejemplares que existen y uno de los más pequeños (6'5 m de diámetro exterior y 4,7 m de interior). Está muy bien conservado. La primera noticia escrita es del año 1166.
 El exterior es muy bonito. El edificio no tiene ninguna ventana, su muro es coronado con unos fines sillares pequeños que alternan con espacios vacíos; alrededor tiene un friso de piedras verticales, la portada está coronada con un arco adovelado de medio punto. En el interior tiene dos pequeños nichos y una preciosa vuelta.
Se han realizado dos restauraciones: 1935 por los Amigos del Arte Viejo y la otra, en 1980, por la Diputación de Barcelona, ​​en la que se refería el enlosado del tejado.

ερείπιο

Castell Vell de Lillet

[CA]

Des del Monestir, agafem el camí que va cap al sud. aproximadament a 1km., trobarem un desviament cap a l'esquerra, que puja amunt, fent una corba molt tancada, agafem aquest camí. A uns 500mts., ja veiem a dalt del cim el castell. Aparquem i voregem el turó fins a trobar un caminet que puja cap dalt.
Aquest castell és declarat bé cultural d'interès nacional. Al capdamunt del tossal hi ha les restes d'un mur que fa 6 metres de llarg i 3 metres d'alçada en el punt més alt. L'aparell és força regular, de pedres petites i ben treballades. Aquest mur conserva les restes d'un contrafort, una filada de pedres que a uns 2 m de terra semblen indicar l'existència d'un segon pis i d'una finestra apuntada que fa 1 m d'alt per 80 cm d'ample i 90 de fons. Aquesta finestra devia controlar l'antic camí que pel coll de la Creueta portava des del Berguedà a la Cerdanya. En el lloc d'encreuament d'aquest camí amb la vall de Lillet els Mataplana decidiren bastir una població i una nova fortalesa. Aquesta fou la causa de l'abandonament del castell de Lillet, que es conservà en la toponímia com a Lillet Vell i fos construït un castell nou que rebé el nom de castell de la Pobla. Al segle XIX, en el lloc més alt del penyal, es va col·locar una gran creu de ferro.
L'acta de consagració de l'església de Santa Maria, data del 833. El segle següent Emma, abadessa de Sant Joan de les Abadesses, filla de Guifré el Pelós posseïa aquestes terres. L'any 919, en el Llibre de Canalars s'esmenta Lillet en una venda i un altre document de venda del 921 consta la inserció del «valle Ligitense» en el comtat de la Cerdanya.
Al segle XII apareix el llinatge Lillet, família feudatària dels senyors de Mataplana. D'inici, el locatiu o cognom s'expressa amb referència al castell: «Dna. Guisla castro Liletenis», el 1144 i «Petrus de Kastro Liled», el 1154. El 1297 Ramon d'Urtx i el seu fill Hug de Mataplana expediren carta de franquesa i llibertats als homes de la Pobla de Lillet; de fet era una incitació al poblament de l'indret, distant del lloc on s'assentava el castell. Els Mataplana portaren a terme una política de repoblament i defensa. L'any 1342, era batlle del castell, Guillem de Pujol.
El segle XIV es potencià el castell de la Pobla, sorgí el «Lillet nou» i la residència senyorial s'hi desplaçà. L'any 1374, la baronia de Mataplana i tots els seus honors, és a dir, també el castell de Lillet fou venuda a Pere Galceran de Pinós. El 1430, el castell de Lillet era anomenat «Lillet vell» i es trobava en gran part derruït. Nou anys després, els homes de les valls de Lillet, Santa Cecília de Riutort i Vallfogona, que el tenien com a lloc de recollir-s'hi en cas necessari, demanaren permís al senyor, Bernat II Galceran de Pinós, per a reconstruir el castell a les pròpies despeses, amb determinades condicions. Sembla que no hi hagué entesa.
A partir del segle XV, les notícies sobre el castell es fan cada vegada més escasses, senyal que aquest, mig derruït, havia perdut tota la seva importància.

[ES]

Desde el Monasterio, tomamos el camino que va hacia el sur. aproximadamente a 1 km., encontraremos un desvío hacia la izquierda, que sube arriba, haciendo una curva muy cerrada, cogemos este camino. A unos 500mts., Ya vemos en la cima el castillo. Aparcamos y bordeamos el cerro hasta encontrar un camino que sube hacia arriba.
Este castillo es declarado bien cultural de interés nacional. En lo alto de la colina se encuentran los restos de un muro que hace 6 metros de largo y 3 metros de altura en el punto más alto. El aparato es bastante regular, de piedras pequeñas y bien trabajadas. Este muro conserva los restos de un contrafuerte, una hilada de piedras que a unos 2 m de tierra parecen indicar la existencia de un segundo piso y de una ventana apuntada respecto 1 m de alto por 80 cm de ancho y 90 de fondo. Esta ventana debía controlar el antiguo camino que por el cuello de la Creueta llevaba desde el Berguedà en la Cerdanya. En el lugar de cruce de este camino con el valle de Lillet los Mataplana decidieron construir una población y una nueva fortaleza. Esta fue la causa del abandono del castillo de Lillet, que se conservó en la toponimia como Lillet Viejo y fuera construido un castillo nuevo que recibió el nombre de castillo de la Puebla. En el siglo XIX, en el lugar más alto del peñasco, se colocó una gran cruz de hierro.
El acta de consagración de la iglesia de Santa María, data del 833. El siglo siguiente Emma, ​​abadesa de San Juan de las Abadesas, hija de Wifredo el Velloso poseía estas tierras. El año 919, en el Libro de Canalars menciona Lillet en una venta y otro documento de venta del 921 consta la inserción del «valle Ligitense» en el condado de la Cerdanya.
En el siglo XII aparece el apellido Lillet, familia feudataria los señores de Mataplana. De inicio, el locativo o apellido se expresa con referencia al castillo: «Dna. Guisla castro Liletenis », en 1144 y« Petrus de Kastro Liled », en 1154. En 1297 Ramón de Urtx y su hijo Hugo de Mataplana expedir carta de franqueza y libertades a los hombres de la Pobla de Lillet; de hecho era una incitación al poblamiento del lugar, distante del lugar donde se asentaba el castillo. Los Mataplana llevaron a cabo una política de repoblación y defensa. El año 1342, era alcalde del castillo, Guillem de Pujol.
El siglo XIV se potenció el castillo de la Puebla, surgió el «Lillet nuevo» y la residencia señorial se desplazó. El 1374, la baronía de Mataplana y todos sus honores, es decir, también el castillo de Lillet fue vendida a Pere Galceran de Pinós. El 1430, el castillo de Lillet era llamado «Lillet viejo» y se encontraba en gran parte derruido. Nueve años después, los hombres de los valles de Lillet, Santa Cecilia de Riutort y Vallfogona, que lo tenían como lugar de recoger a ellos en caso necesario, pidieron permiso al señor, Bernat II Galceran de Pinós, para reconstruir el castillo a los propios gastos, con determinadas condiciones. Parece que no hubo entendimiento.
A partir del siglo XV, las noticias sobre el castillo se hacen cada vez más escasas, señal que éste, medio destruido, había perdido toda su importancia.

κατάλυμα

Refugi del Xalet

[CA]

Des del Castell Vell de Lillet, tornem enrere pel mateix camí d'on veníem, fins arribar al Monestir de Santa Maria de Lillet. Just en aquest punt, en comptes de tornar a la carretera, agafem el nou camí que va cap a l'oest. Farem una bona estona de camí, uns 4km aproximadament, fins a trobar-nos una intersecció. Agafarem el camí de l'esquerra, Que ens portarà directament al Xalet de Catllaràs, i just davant tenim el Refugi del Xalet.
És un petit refugi lliure situat just al costat del pati del Xalet.

[ES]

Desde el Castillo Viejo de Lillet, volvemos atrás por el mismo camino de donde veníamos, hasta llegar al Monasterio de Santa María de Lillet. Justo en este punto, en vez de volver a la carretera, cogemos el nuevo camino que va hacia el oeste. Haremos un buen rato de camino, unos 4km aproximadamente, hasta encontrarnos una intersección. Tomaremos el camino de la izquierda, que nos llevará directamente al "Xalet" de Catllaràs, y justo enfrente tenemos el Refugio del "Xalet".
Es un pequeño refugio libre situado justo al lado del patio del "Xalet".

Building of interest

Xalet de Catllaràs

[CA]

Just davant del refugi lliure, tenim el Xalet del Catllaràs, una construcció que fou construït per allotjar els tècnics de les mines de carbó que subministraven combustible a la fàbrica de ciment del Clot del Moro. Eusebi Güell, propietari de les mines, encarregà el projecte del xalet a Antoni Gaudí. Aquest es va construir entre 1902 i 1903.
Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes, cobert per una volta en forma de catenària per l'interior i apuntada a l'exterior. L'aresta de la volta fa de carener de la coberta. L'espai interior es divideix en sis habitatges, dos a cada planta, amb una escala central construïda a l'exterior de l'edifici.

[ES]

Justo delante del refugio libre, encontramos el "Xalet" del Catllaràs, construido para alojar los técnicos de las minas de carbón que suministraban combustible en la fábrica de cemento del Clot del Moro. Eusebi Güell, propietario de las minas, encargó el proyecto del chalet a Antoni Gaudí. Este se construyó entre 1902 y 1903.
Se trata de un edificio de planta rectangular, de planta baja, piso y desván, cubierto por una bóveda en forma de catenaria por el interior y apuntada en el exterior. La arista de la vuelta hace de cumbrera de la cubierta. El espacio interior se divide en seis viviendas, dos en cada planta, con una escalera central construida en el exterior del edificio.

πηγή

Font del Xalet

[CA]

Just darrera del xalet, a uns 50 metres, trobem la Font.
Al costat de la font del Xalet, hi ha les restes de murs de la Cantina (propietat d'Asland), un gran edifici que donava servei als treballadors de les mines del Catllaràs, alguns també hi feien nit. Anys 1900-1920.

[ES]

Justo detrás del chalet, a unos 50 metros, encontramos la Fuente.
Junto a la fuente del Chalet, están los restos de muros de la Cantina (propiedad de Asland), un gran edificio que daba servicio a los trabajadores de las minas del Catllaràs, algunos también hacían noche. Años 1.900 a 1.920.

Mine

Mina del Xalet

[CA]

Finalment, una mica més allunyada del Xalet, trobem la Mina del Xalet.
Actualment no es conserva la bocamina, en el seu lloc tant sols hi podem veure un gran clot, on el terreny va cedir. Pel voltant es conserven restes escasses d'algun mur probablement d'algun edifici complementari, com un taller o magatzem.

[ES]

Finalmente, un poco más alejada del "Xalet", encontramos la Mina del "Xalet".
Actualmente no se conserva la bocamina, en su lugar sólo podemos ver un gran hoyo, donde el terreno cedió. En torno se conservan restos escasos de algún muro probablemente de algún edificio complementario, como un taller o almacén.

πηγή

Pou del Xalet

[CA]

Tornant al Xalet, i continuant pel camí, a uns 100mts, a l'esquerra del camí, just per sobre d'un rierol, trobem el pou.
És l'antic pou d'aigua que els habitants del Xalet de Catllaràs utilitzaven per agafar aigua.
Es pot veure una gran llosa de formigó amb un forat al mig des d'on s'extreia l'aigua.

[ES]

Volviendo al "Xalet", y continuando por el camino, a unos 100mts, a la izquierda del camino, justo por encima de un arroyo, encontramos el pozo.
Es el antiguo pozo de agua que los habitantes del "Xalet" de Catllarás utilizaban para coger agua.
Se puede ver una gran losa de hormigón con un agujero en medio desde donde se extraía el agua.

Mine

Mina d'Arderiu

[CA]

Després de la visita al Xalet de Catllaràs, continuem pel mateix camí, i a uns 300 metres, trobem una intersecció. Podem deixar el cotxe en la intersecció ja que haurem de continuar recte després. A uns metres cap al camí de l'esquerra, trobem la Mina d'Arderiu.
Es tracta d'una petita obertura, des de la qual podem veure un tram de galeria que al fons fa un gir, tota la part visible és feta amb volta de canó de ciment encofrat. Avui dia presenta la superfície del paviment amb gran quantitat de terra i material que s'hi anat escolat i també plena d'aigua.

[ES]

Tras la visita al "Xalet" de Catllaràs, seguimos por el mismo camino, y a unos 300 metros, encontramos una intersección. Podemos dejar el coche en la intersección ya que tendremos que continuar recto después. A unos metros hacia el camino de la izquierda, encontramos la Mina de Arderiu.
Se trata de una pequeña abertura, desde la que podemos ver un tramo de galería que en el fondo hace un giro, toda la parte visible es hecha con bóveda de cañón de cemento encofrado. Hoy en día presenta la superficie del pavimento con gran cantidad de tierra y material que se ido colado y también llena de agua.

Mine

Pou de la Mina d'Arderiu

[CA]

Just a l'esquerra de la boca de la Mina d'Arderiu, trobarem un camí que puja a uns 30 metres cap amunt del turó, aquí podem veure un dels pous de la mina.
Es tracta d'un pou de planta circular que sobresurt per sobre del nivell del sòl, és de diàmetre considerable; avui dia està cobert per una reixa per evitar accidents però que ens permet veure l'interior. Pel costat oest, l'estructura del pou hi té una obertura d'accés (per la qual es devien treure els cabassos del mineral), avui dia també tapiada; i pel costat oposat un petit dipòsit adossat i de planta quadrangular. Pel seu voltant hi ha restes d'altres murs.
L'activitat al pou consta entre els anys 1906 i 1917,el qual posteriorment comunicaren amb la bocamina iniciada el 1908. El carbó es pujava pel pou dins una gran cabassa i amb l'ajuda d'una corriola, després per mitjà de vagonetes es portava cap un dipòsit, i d'aquí era transportat cap a l'estació del telefèric general, el cable.

[ES]

Justo a la izquierda de la Mina de Arderiu, hay un camino que sube la colina, a unos 30 metros, podemos ver uno de los pozos de la mina.
Se trata de un pozo de planta circular que sobresale por encima del nivel del suelo, es de diámetro considerable; hoy día está cubierto por una reja para evitar accidentes pero que nos permite ver el interior. Por el lado oeste, la estructura del pozo tiene una abertura de acceso (por la que se debían sacar los capazos del mineral), hoy en día también tapiada; y por el lado opuesto un pequeño depósito adosado y de planta cuadrangular. Por su alrededor hay restos de otros muros.
La actividad en el pozo consta entre los años 1906 y 1917, el cual posteriormente comunicaron con la bocamina iniciada en 1908. El carbón se subía por pozo en una gran cuco y con la ayuda de una polea, luego por medio de vagonetas se llevaba hacia un depósito, y de ahí era transportado hacia la estación del teleférico general, el cable.

πανόραμα

Roca de la Lluna

[CA]

Agafem el cotxe i seguim pel camí recte, a uns 300 metres, trobem la indicació cap a la Roca de la Lluna, que hi arribarem a peu.
Cim amb probablement el principal mirador de la Serra de Catllaràs, amb unes vistes espectaculars de 360 graus però sobretot de la cara nord de la Serralada, des d'aquí es pot veure perfectament el Pedraforca i les muntanyes del Cadí.
El mirador està a uns 100 metres del camí, en una corva molt ben indicat. En el mirador més proper al camí, també hi ha una zona de picnic amb taules.
Pujant unes escales des del primer mirador, pujem fins el mirador principal, a la màxima alçada, aquí trobarem un cartell indicant quines muntanyes estem mirant.

[ES]

Cogemos el coche y seguimos por el camino recto, a unos 300 metros, encontramos la indicación hacia la Roca de la Lluna, que llegaremos a pie.
Cumbre con probablemente el principal mirador de la Sierra de Catllaràs, con unas vistas espectaculares de 360 grados pero sobretodo de la cara norte de la Cordillera, desde aquí se puede ver perfectamente el Pedraforca y las montañas del Cadí.
El mirador está a unos 100 metros del camino, en una curva muy bien indicado. En el mirador más cercano al camino, también hay una zona de picnic con mesas.
Subiendo unas escaleras desde el primer mirador, subimos hasta el mirador principal, a la máxima altura, aquí encontraremos un cartel indicando qué montañas estamos viendo.

Sacred architecture

Creu dels mossèns Joan Orriols i Josep Binefa

[CA]

Des de la Roca de la Lluna, tornem enrere uns 2,5km. fins a tornar-nos a trobar amb l' intersecció que hem agafat després del llarg camí des del Monestir de Santa Maria de Lillet, en aquest cas, agafem el camí de més a l'esquerra, que ens porta directes a Falgars. A 1,5km de la intersecció i a 400mts. abans d'arribar a Falgars, en una corba, trobem aquesta Creu.
Creu molt bonica que ens trobarem en una corba de la carretera que ens porta cap al sud de nou cap a la Serra de Catllaràs, està dedicada als mossens Joan Orriols i Josep Binefa, que van patir un accident de circulació en aquesta corba i van morir a l'any 1967. Joan Orriols era vicari de la Pobla de Lillet i capellà custodi del Santuari de Falgars.

[ES]

Desde la Roca de la Lluna, volvemos atrás unos 2,5 km. hasta volvernos a encontrar con la intersección que hemos tomado tras el largo camino desde el Monasterio de Santa María de Lillet, en este caso, tomamos el camino de mas a la izquierda, que nos lleva directos a Falgars. A 1,5 km de la intersección y a 400mts. antes de llegar a Falgars, en una curva, encontramos esta Cruz.
Cruz Muy bonita que nos encontramos en una curva de la carretera que NOS lleva hacia el sur de nuevo hacia la Sierra de Catllarás, está dedicada a los sacerdotes Joan Orriols y Josep Binefa, que sufrieron 1 accidente de circulación en esta curva y murieron en 1967. Joan Orriols era vicario de la Pobla de Lillet y capellán custodio del Santuario de Falgars.

πηγή

Font de Falgars

[CA]

La Font de Falgars és una petita font que ens trobem just a l'entrada del camí que ens porta al complexe de Falgars, amb un Hostal-Restaurant, un Santuari , un parell de miradors i la cova amb la verge de Falgars.
Un bon lloc per refrescar-nos abans d'anar a veure tots els punts importants de Falgars.

[ES]

La Fuente de Falgars es una pequeña fuente que nos encontramos justo en la entrada del camino que nos lleva al complejo de Falgars, con un Hostal-Restaurante, un Santuario, un par de miradores y la cueva con la virgen de Falgars.
Un buen lugar para refrescarnos antes de ir a ver todos los puntos importantes de Falgars.

Sacred architecture

Santuari de Falgars

[CA]

Hostal i restaurant, just al costat del santuari de Falgars.
Podem trobar a darrera del restaurant una zona de picnic amb diverses taules.
El Santuari de Falgars és un santuari marià del municipi de la Pobla de Lillet (Berguedà) protegit com a bé cultural d'interès local. Situat a la serra de Falgars.
És una edificació massissa i de considerables dimensions que consta d'església i hostatgeries. Consta de grosses parets de pedra i coberta a dues vessants amb teula aràbiga. Algunes estances estan cobertes amb volta. L'hostatgeria es va construir una mica més tard que l'església i ha sofert múltiples ampliacions i remodelacions. La part més nova és un cos perpendicular a l'església i que té un porxo cobert amb falsa volta.
Quant a l'església, disposa de campanar d'espadanya de dues obertures a mitja teulada. Queden restes de l'antiga església romànica perdudes en el conjunt i es conserva l'antiga porta romànica ferrada a l'entrada del santuari.
Aquesta porta és de dues fulles que s'obren endins, la fusta és moderna però la ferramenta és romànica. El disseny és fet a base d'unes cintes juxtaposades i planes, dividides per un nervi central, les quals es cargolen als extrems formant volutes; al batent del costat esquerre les tiges tenen una disposició horitzontal, mentre que les del batent dret les té en vertical.
A l'interior, hi ha una imatge de la Mare de Déu gòtica, feta d'alabastre i datada al segle XV.

[ES]

Hostal y restaurante, justo al lado del santuario de Falgars.
Podemos encontrar detrás del restaurante una zona de picnic con varias mesas.
El Santuario de Falgars es un santuario mariano del municipio de la Pobla de Lillet (Barcelona) protegido como bien cultural de interés local. Situado en la sierra de Falgars.
Es una edificación maciza y de considerables dimensiones que consta de iglesia y hospederías. Consta de gruesas paredes de piedra y cubierta a dos aguas con teja arábiga. Algunas estancias están cubiertas con bóveda. La hospedería se construyó un poco más tarde que la iglesia y ha sufrido múltiples ampliaciones y remodelaciones. La parte más nueva es un cuerpo perpendicular a la iglesia y que tiene un porche cubierto con falsa bóveda.
En cuanto a la iglesia, dispone de espadaña de dos vanos a media tejado. Quedan restos de la antigua iglesia románica perdidas en el conjunto y se conserva la antigua puerta románica ferrata en la entrada del santuario.
Esta puerta es de dos hojas que se abren adentro, la madera es moderna pero la herramienta es románica. El diseño es hecho a base de unas cintas yuxtapuestas y planas, divididas por un nervio central, las que se atornillan a los extremos formando volutas; el batiente del lado izquierdo los tallos tienen una disposición horizontal, mientras que las del batiente derecho las tiene en vertical.
En el interior, hay una imagen de la Virgen gótica, hecha de alabastro y fechada en el siglo XV.

πανόραμα

Mirador del Pedraforca

[CA]

Aquest mirador està a la punta oest de la zona de Falgars, just a l'altre extrem del Mirador de Joan Casanova. des d'aquí, com el seu nom indica, tenim una vista espectacular a la muntanya del Pedraforca, ens hem de posar just a la marca del terra i el Pedraforca queda entre dos arbres.

[ES]

Este mirador está en la punta oeste de la zona de Falgars, justo al otro extremo del Mirador de Juan Casanova. desde aquí, como su nombre indica, tenemos una vista espectacular a la montaña del Pedraforca. Nos tenemos que poner justo sobre la marca de piedra, el Pedraforca queda justo entre dos árboles.

πανόραμα

Mirador Joan Casanova

[CA]

Mirador que trobem a la part est de la zona de Falgars, des d'allà podem veure tota la part nord, tota la vall, la Poble de Lillet, Castellar de n'Hug, i al fons les muntanyes del Pirineu del Cadí, la Molina i la Serra de Montgrony.

[ES]

Mirador que encontramos en la parte este de la zona de Falgars, desde allí podemos ver toda la parte norte, todo el valle, la Pobla de Lillet, Castellar de n'Hug, y al fondo las montañas del Pirineo del Cadí, la Molina y la Sierra de Montgrony.

Sacred architecture

Cova de la Verge de Falgars

[CA]

Un cop hem vist tots els punts de Falgars, alhora de sortir, agafarem la carretera cap a la dreta, al contrari d'on hem vingut. Aquesta carretera ens porta directament de tornada a la Pobla de Lillet, però abans d'arribar, a uns 4km. de Falgars, trobem un desviament cap a la dreta, un camí que s'enfila cap amunt, indicat amb una senyal. Fem uns 300mts. de camí, i trobem un altre senyal que ens envia cap a un camí cap a la dreta, aquest ja no el podem fer amb cotxe, el fem caminant, a uns 200mts. trobem la Cova. Després tornem enrere fins a la carretera i seguim fins a la Pobla.
A mitja obaga de Falgars hi ha restaurada la cova i el lloc on es trobà la Verge primitiva que va ser portada al Monestir de la Pobla de Lillet fins que li fou edificada una capella al lloc actual.
La verge es troba en una petita cova i darrera d'una reixa, envoltada de flors, la imatge representa a la nostre senyora de Lillet mentes amamanta al nen Jesús.
La tradició diu que un pastor i el seu bou, procedents de Saus, van trobar aquesta Mare de Déu entremig d'unes falgueres, d'aquí ve el nom de Falgars.

[ES]

Una vez hemos visto todos los puntos de Falgars, al salir a la carretera, tomaremos el desvío hacia la derecha, el camino contrario de donde hemos venido. Esta carretera nos lleva directamente de vuelta a la Pobla de Lillet, pero antes de llegar, a unos 4km. de Falgars, encontramos un desvío hacia la derecha, un camino que sube hacia arriba, indicado con una señal. Hacemos unos 300mts. de camino, y encontramos otra señal que nos envía hacia un camino hacia la derecha, este ya no lo podemos hacer en coche, lo hacemos caminando, a unos 200mts. encontramos la Cueva. Después volvemos atrás fina en la carretera y seguimos hasta la Pobla.
A media umbría de Falgars hay restaurada la cueva y el lugar donde se encontró la Virgen primitiva que fue llevada al Monasterio de la Pobla de Lillet hasta que le fue edificada una capilla en el lugar actual.
La virgen se encuentra en una pequeña cueva y detrás de una reja, rodeada de flores, la imagen representa a nuestra señora de Lillet mentas amamanta al niño Jesús.
La tradición dice que un pastor y su buey, procedentes de Saus, encontraron esta Virgen en medio de unas helechos, de ahí el nombre de "Falgars" en catalan.

Σχόλια

    You can or this trail